healthsolutions
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 14:48

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις του πρώτου τριμήνου της κύησης;

Συνήθως μια γυναίκα διαπιστώνει ότι είναι έγκυος 10 με 15 μέρες μετά την καθυστέρηση της αναμενόμενης περιόδου της. Η πρώτη διάγνωση γίνεται με κάποιο τεστ εγκυμοσύνης και ακολουθεί η επίσκεψη στον γυναικολόγο ο οποίος τις περισσότερες φορές επιβεβαιώνει και το ευχάριστο γεγονός. Με αυτή την επιβεβαίωση ξεκινά και ένα από τα πιο ευχάριστα ταξίδια της ζωής του ζευγαριού καθώς η απόκτηση ενός απογόνου δημιουργεί πλήθος από συναισθήματα και στους δύο γονείς.  Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο

Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διαρκεί από την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου έως και την 12η εβδομάδα.  Ο γιατρός σας θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό στο οποίο θα πρέπει να αναφέρετε με ακρίβεια τις ασθένειες που έχετε περάσει εσείς ή ο σύντροφός σας, τυχόν κληρονομικά νοσήματα που ήδη γνωρίζετε αλλά και κάθε φάρμακο που λαμβάνατε πριν μείνετε έγκυος. Αν είναι το δεύτερό σας παιδί θα πρέπει να αναφέρετε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίσατε στην πρώτη σας εγκυμοσύνη αλλά και το βάρος και τη κατάσταση του παιδιού σας. 

Κατά τη γυναικολογική εξέταση που θα ακολουθήσει θα γίνει επισκόπηση του κόλπου για να διαπιστωθούν τυχόν ανατομικές ανωμαλίες του ίδιου ή του τραχήλου. Η εξέταση γίνεται πάντα με τη δέουσα προσοχή λόγω της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει τεστ ΠΑΠ για περισσότερο από ένα χρόνο θα γίνει το τεστ.Επίσης θα ελεγχτούν τα άκρα της υποψήφιας μητέρας έτσι ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ενός πρηξίματος που δυνητικά είναι προάγγελος προεκλαμψίας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η γυναίκα πάρει απότομα βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μεγάλη αύξηση βάρους ενοχοποιείται επίσης και για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη στην εγκυμοσύνη, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Καλλιέργεια Κολπικού Επιχρίσματος

Είναι σημαντικό κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της κύησης να γίνει μια καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος ώστε να εντοπιστούν τυχόν παθογόνα μικρόβια που έχουν ενοχοποιηθεί για αποβολές και προβλήματα στο έμβρυο. Γίνεται καλλιέργεια για κοινά μικρόβια, όπως στρεπτόκοκκος Β, gardenela vaginalis αλλά και για κάποια  σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η  βλεννόρροια, τριχομονάδες, χλαμύδια, μυκόπλασμα και ουρεόπλασμα. Σε περίπτωση μόλυνσης δίνεται η ανάλογη θεραπεία και επαναλαμβάνεται η καλλιέργεια μετά το τέλος της.
Αυτού του τύπου εξετάσεις επαναλαμβάνονται και τον 8ο μήνα της κύησης ώστε αν εμφανιστούν να επιλεγεί ως μέθοδος γέννας η καισαρική για να μην μολυνθεί το έμβρυο.

Υπερηχογράφημα

Το πρώτο υπερηχογράφημα σκοπό έχει να δείξει τη θέση της εγκυμοσύνης (ενδομήτρια ή εξωμήτρια) καθώς και τον αριθμό των εμβρύων. Επίσης μετά τις 6 εβδομάδες μπορούμε στο διακολπικό υπερηχογράφημα να δούμε την καρδιά του εμβρύου που πάλλεται. Το μέγεθος του εμβρύου δείχνει μια πρώτη πιθανή ηλικία αλλά και την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Αιματολογικός έλεγχος 

Είναι υποχρεωτικές οι αιματολογικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υποβληθείτε σε:

•    Γενική αίματος
•    Γενική Ούρων
•    Εξέταση σακχάρου
•    Ομάδα αίματος και ρέζους
•    Σίδηρος και Φεριττίνη
•    Ηλεκτροφόριση Αιμοσφαιρίνης
•    Τοξόπλασμα
•    Ερυθρά
•    Μεγαλοκυταροϊός (CMV)
•    Ηπατίτιδες
•    Λιστέρια
•    Σύφιλη

Καρδιολογική εξέταση

Η καρδιά της εγκύου υπερλειτουργεί, έτσι μια καρδιολογική εξέταση και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα θεωρούνται απαραίτητα για να αποκλείσουμε τυχόν προβλήματα που μπορούν να προέλθουν από την καρδιά της.

Κυστική Ίνωση

Είναι μια πολύ σημαντική εξέταση αφού προκαλεί πνευμονοπάθεια, αναπνευστικές λοιμώξεις, παγκρεατική ανεπάρκεια κα. Οι γονείς μπορεί να φέρουν κάποιο από τα γονίδια που προκαλούν τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν γιατί δεν νοσούν από αυτήν. Αν και οι δύο γονείς φέρουν τα γονίδια της κυστικής ίνωσης τότε είναι πιθανόν το παιδί να νοσεί από αυτή την ασθένεια.

Αυχενική διαφάνεια και βιοχημικοί δείκτες Α’ τριμήνου

Αποτελεί την σημαντικότερη υπερηχογραφική εξέταση του πρώτου τριμήνου. Αυτή η εξέταση σε συνδυασμό με κάποιους βιοχημικούς δείκτες δίνει τις πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί σύνδρομο Down (τρισωμία 21), τρισωμία 18 και τρισωμία 13..Το υπερηχογράφημα αυτό γίνεται από εξειδικευμένους υπερηχογραφιστές.

Λήψη χοριακής λάχνης

Πρόκειται για μια από τις επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους που μπορεί να γίνει μετά την αυχενική διαφάνεια. Εξετάζει την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών και συγγενών μεταβολικών παθήσεων, αλλά δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας. Το πλεονέκτημα της είναι ότι μπορεί να γίνει νωρίτερα από την αμνιοπαρακέντηση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. 

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;