healthsolutions
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 15:17

Α' τρίμηνο εγκυμοσύνης: πιθανά προβλήματα

Η πλειονότητα των γυναικών που μένουν έγκυες θα καταφέρουν να γεννήσουν με ασφάλεια το ή τα παιδιά τους ακόμη και αν αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα κατά την διάρκεια της κύησης.  Είναι ζωτικής σημασίας να αναφέρετε στον γυναικολόγο σας τυχόν αλλαγές που σας προβληματίζουν είτε στο σώμα είτε στη διάθεσή σας. Επίσης να μην παραλείπετε τις προτεινόμενες εξετάσεις.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μπορεί να πάει «λάθος» σε μια εγκυμοσύνη κατά την διάρκεια του 1ου τριμήνου. 
 

Αποβολή

Το 50 με 70 τοις εκατό των αποβολών του πρώτου τρίμηνου  πιστεύεται ότι είναι τυχαία συμβάντα που προκαλούνται εξαιτίας των χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα γονιμοποιημένα ωάρια που τηρεί το έμβρυο. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι το ωάριο ή σπέρμα είχε τον εσφαλμένο αριθμό χρωμοσωμάτων, επομένως δεν είναι δυνατό να αναπτυχθούν κανονικά τα γονιμοποιημένα ωάρια. Περίπου  το 15 με 20% των εγκυμοσύνων καταλήγουν σε αποβολή και περισσότερο από το 80% των αποβολών συμβαίνουν πριν από τις 12 εβδομάδες.

Η κολπική αιμορραγία είναι συνήθως η πρώτη ένδειξη της αποβολής, (δεν αποκλείεται όμως να έχετε αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και να μην αποβάλετε). Παρόλα αυτά όμως εάν παρατηρήσετε αιμορραγία πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στο γυναικολόγο σας ο οποίος θα σας συστήσει εάν πρέπει να κάνετε υπέρηχο και ενδεχομένως και μια εξέταση αίματος.

 Ποιες είναι οι εγκυμοσύνες υψηλού ρίσκου για αποβολή; 

•   Ηλικία:  Γυναίκες άνω των 40 ετών είναι σχετικά δύο φορές πιο πιθανό να αποβάλλουν από τις γυναίκες  20 ετών λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων για εμφάνιση χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

•   Ιστορικό αποβολών: Οι γυναίκες που είχαν δύο ή περισσότερες αποβολές  έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλες γυναίκες να αποβάλλουν ξανά.

•   Χρόνιες ασθένειες ή παθήσεις:  Ο διαβήτης και κάποιες άλλες ορμονικές διαταραχές είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για αποβολή.

•   Προβλήματα του τραχήλου της μήτρας: Γυναίκες με ασθένειες του τραχήλου της μήτρας όπως συγγενείς ανωμαλίες καρκίνου ή ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας έχουν περισσότερες πιθανότητες για μια αποβολή.

•   Ιστορικό  γενετικών προβλημάτων: Αν εσείς, ο σύντροφός σας, ή μέλη της οικογένειας σας έχουν ιστορικό γενετικών ανωμαλιών, είστε σε υψηλότερο κίνδυνο για αποβολή.

•   Λοιμώξεις: Έρευνες έχουν δείξει ότι διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για αποβολή εάν έχετε λιστέρια, μαγουλάδες, ερυθρά, ιλαρά, βλεννόρροια, HIV και ορισμένες άλλες λοιμώξεις.

•   Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών: Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για αποβολή. 

•   Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, οπότε είναι σημαντικό να ζητάτε τις οδηγίες του γιατρού σας πριν από κάθε λήψη φαρμάκου.

•   Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής συμπεριλαμβάνουν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας ή αναισθητικών αερίων, μολύβδου, αρσενικού και ορισμένων χημικών ουσιών, όπως οξείδιο φορμαλδεΰδης, βενζόλιο και αιθυλένιο.

•   Η παχυσαρκία: Μερικές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και αποβολής.
 

Ο κίνδυνος προεκλαμψίας

Ειδικοί πιστεύουν ότι πολλές περιπτώσεις προεκλαμψίας, μιας δυνητικά επικίνδυνης πάθησης για τη μητέρα και το μωρό,  αρχίζουν στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, πολύ πριν την εμφάνιση οποιαδήποτε συμπτωμάτων, και ότι συνδέονται με μειωμένη ροή του αίματος στον πλακούντα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν δε γίνει σωστή εμφύτευση πλακούντα  και οι αρτηρίες στην εν λόγω περιοχή δε διαστέλλονται όπως θα έπρεπε, έτσι ώστε λιγότερο αίμα να φθάνει στον πλακούντα.

Άλλες αιτίες για την εμφάνιση της προεκλαμψίας είναι οι παρακάτω:

•   Η χρόνια υπέρταση
•   Οι παθήσεις πηκτικότητας του αίματος, διαβήτης, νεφρίτιδα ή ο ερυθηματώδης λύκος
•   Εάν κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο (μητέρα, αδελφή, γιαγιά ή θεία), είχε πάθει προεκλαμψία
•   Η παχυσαρκία
•   Η δίδυμη κύηση
•   Εάν έχετε ηλικία κάτω των 20 ή άνω των 40 ετών

 Εξωμήτρια κύηση

Όταν ένα γονιμοποιημένα ωάριο εμφυτεύεται οπουδήποτε έξω από τη μήτρα, είναι μια εξωμήτρια κύηση. Μία στις 50 εγκυμοσύνες είναι εξωμήτρια και επιβεβαιώνεται με υπέρηχο μετά την 7η εβδομάδα της κύησης. Η κατάσταση αυτή χρειάζεται συχνή παρακολούθηση και χειρουργική αποκατάσταση για να μην κινδυνεύσει η έγκυος.

 Προδρομικός Πλακούντας

Ο πλακούντας  συνήθως βρίσκεται κοντά στο επάνω μέρος της μήτρας και προμηθεύει το μωρό με θρεπτικά συστατικά με τον ομφάλιο λώρο. Εάν έχετε προδρομικό πλακούντα, ο πλακούντας είναι ασυνήθιστα χαμηλά στη μήτρα, δίπλα ή σε σημείο που καλύπτει το τράχηλο της μήτρας. Αυτό συμβαίνει περίπου 1 στις 200 εγκυμοσύνες. Ο προδρομικός πλακούντας δεν είναι συνήθως πρόβλημα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα  αυτό παραμείνει σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό  και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές. Οι έγκυες που έχουν προδρομικό πλακούντα προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή.

 Διαβήτης Κυήσεως

Αυτός είναι ένας τύπος διαβήτη που αναπτύσσεται σε ορισμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κυήσεως δεν παραμένουν διαβητικές μετά τον τοκετό. Βρίσκονται όμως σε υψηλότερο κίνδυνο να τους παρουσιαστεί και πάλι κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης και αργότερα στη ζωή τους.

Μεταξύ 2 και 7% των εγκύων μητέρων εμφανίζουν διαβήτη κυήσεως, καθιστώντας τον ως ένα από τα πιο συνηθισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ορμόνες καθιστούν πιο δύσκολο για το σώμα σας να χρησιμοποιήσει ινσουλίνη και έτσι το πάγκρεας χρειάζεται να παράγει περισσότερη από αυτή την ορμόνη. Για τις περισσότερες έγκυες αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα καθώς όταν αυξάνεται η ανάγκη σας για ινσουλίνη το πάγκρεας αποθηκεύει όλο και περισσότερη. Αλλά όταν το πάγκρεας μιας γυναίκας δεν μπορεί να ικανοποιήσει την πολύ υψηλή ζήτηση για γλυκόζη και τα επίπεδα γλυκόζης αίματος αυξηθούν πολύ, το αποτέλεσμα είναι διαβήτης κυήσεως. Η διάγνωση θα γίνει μετά από μια εξέταση γλυκόζης, την οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Αν διαπιστωθεί πρόβλημα με τις μετρήσεις σακχάρου, ο γιατρός σας θα σας προτείνει τα ανάλογα φάρμακα τα οποία θα λαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι γυναίκες με διαβήτη γεννούν υγιή μωρά. Απλά φροντίστε ο παιδίατρος σας να γνωρίζει ότι είχατε διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
 

Αυτό το διαβάσατε;

X