healthsolutions
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 11:18

Ανάπτυξη εμβρύου το 3ο τρίμηνο 

Από την 26η εβδομάδα της κύησης έως και το τέλος της 40ης  διαρκεί το τρίτο και τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν έγκυες που θα γεννήσουν πιο γρήγορα, από το τέλος αυτό του διαστήματος, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο για τις ίδιες όσο και για το μωρό τους. Το πιο σημαντικό είναι όλο αυτό το διάστημα να είστε σε συνεχή επικοινωνία με το γιατρό σας και να του αναφέρετε κάποιο πιθανό περίεργο σύμπτωμα.

Ας δούμε αναλυτικά πώς αναπτύσσετε  το έμβρυο κατά την διάρκεια αυτών των εβδομάδων.
 

26η εβδομάδα 

Το έμβρυο αρχίζει να ανοίγει τα ματάκια του ενώ έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός των ακουστικών νεύρων. Θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά την πίεσή σας και να ενημερώνετε το γιατρό για τυχόν ύποπτες αυξομειώσεις. Το μέγεθος του εμβρύου μπορεί να έχει φθάσει τα 36 εκατοστά και το βάρος του τα  880 γραμμάρια περίπου.

27η εβδομάδα

Το έμβρυο μεγαλώνει και γεμίζει τον κενό χώρο της μήτρας. Μπορεί να ανοίξει και να κλείσει τα μάτια του, να κοιμηθεί και να ξυπνήσει και πιθανόν να πιπιλίσει τα δάχτυλά του. Ακόμη και αν γεννηθεί  πρόωρα, με την κατάλληλη περίθαλψη μπορεί να ζήσει. 
 

28η εβδομάδα

Το έμβρυο μπορεί τώρα πια να ανοίξει τα μάτια του και να γυρίσει το κεφάλι του σε κάποιο φωτεινό σημείο. Σταδιακά αποκτά νύχια και στρώσεις λίπους στο κορμάκι του. Σε αυτό το στάδιο, ο εγκέφαλος του αρχίζει να σχηματίζει στην επιφάνεια του τις χαρακτηριστικές έλικες και αύλακες και αυξάνει την ποσότητα του εγκεφαλικού ιστού.  Εμφανίζονται τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του και τα μαλλάκια του αρχίζουν να μακραίνουν. Από αυτή την εβδομάδα οι επισκέψεις στον γυναικολόγο γίνονται πιο τακτικές για τη μητέρα.  

 29η εβδομάδα 

Μεγαλώνει ο εγκέφαλος και η περίμετρος του κεφαλιού του. Εάν είναι αγόρι, οι όρχεις του μετακινούνται από τη αρχική τους θέση, που είναι κοντά στα νεφρά, προς τη βουβωνική χώρα. Εάν είναι κορίτσι, η κλειτορίδα προεξέχει ακόμα επειδή τα μικρά χείλη του αιδοίου δεν την καλύπτουν ακόμη. Αυτό θα συμβεί την τελευταία εβδομάδα πριν από την γέννηση. Το μέγεθός του είναι από 37- 40 εκατοστά και το βάρος του περίπου 1.300 γραμμάρια.

30η εβδομάδα

Σε αυτή τη φάση αποκτά γεύση ενώ το ζαρωμένο δέρμα τεντώνεται. Την ίδια ώρα μπορεί να αυτορυθμίσει την θερμοκρασία του. Η μέλλουσα μαμά θα πρέπει να υποβληθεί στον τρίτο υπερηχογραφικό έλεγχο ο οποίος θα δώσει πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού και ενδεχομένως για την κατάσταση του πλακούντα. Οι αναπνευστικές κινήσεις του εμβρύου είναι συχνότερες. Με αυτές εξασκείται το μυϊκό σύστημα και αποτελούν μία παράμετρο καλής κατάστασής του. 

31η εβδομάδα 

Η ανάπτυξη τώρα είναι ραγδαία τόσο στην εγκεφαλική λειτουργία  όσο και στην νευρολογική. Μπορεί να διακρίνει το φως από το σκοτάδι ενώ θα υπάρχουν στιγμές που θα ξυπνά και θα κοιμάται. Είναι σημαντικό για τη μητέρα να εντοπίσει τυχόν ύποπτα σημάδια προεκλαμψίας, μιας σοβαρής επιπλοκής της κύησης. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά, οι γυναίκες άνω των 40, όσες παρουσιάζουν δείκτη σωματικής μάζας υψηλότερο του 35, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, όσες απέκτησαν το προηγούμενο παιδί τους πριν από 10 χρόνια, οι πάσχουσες από υπέρταση, διαβήτη ή κάποια νεφρική πάθηση. Το αίτιο που την προκαλεί είναι ένα πρόβλημα στον πλακούντα που περιορίζει τη ροή αίματος προς το έμβρυο. Το πρόβλημα αυτό αναπτύσσεται στην αρχή της κύησης, αλλά η πάθηση εκδηλώνεται πολύ αργότερα – συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες. Υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεϊνουρία στη μητέρα και, μερικές φορές, υπανάπτυξη του εμβρύου είναι τα βασικά συμπτώματα τα οποία μπορούν να εντοπισθούν από τους καθιερωμένους προγεννητικούς ελέγχους.

32η εβδομάδα 

Το έμβρυο χρησιμοποιεί και τις πέντε του αισθήσεις ενώ κινείτε μέσα σε όλη τη μήτρα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες μητέρες το αισθάνονται συχνά.

33η εβδομάδα

Είναι η στιγμή που κερδίζει βάρος, λίπος ενώ ο εγκέφαλος ωριμάζει εντυπωσιακά. Το επίπεδο του αμνιακού υγρού έχει φτάσει στο μέγιστο λόγω του μεγέθους του εμβρύου ενώ ολοκληρώνεται και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

34η εβδομάδα

Τα νύχια του έχουν αναπτυχθεί πλήρως  ενώ ουρεί, συμβάλλοντας έτσι στην ανανέωση του αμνιακού υγρού που το περιβάλλει. Αν είναι αγόρι αρχίζουν να κατεβαίνουν οι όρχεις από τη κοιλιά στη σωστή τους θέση.  Σε περίπτωση προώρου τοκετού έχει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει. Οι εξετάσεις για τη μητέρα θα πρέπει να γίνονται συχνότερα.

35η εβδομάδα

Εντυπωσιακή αύξηση του ύψους, του βάρους και του λίπους του. Το μέγεθός του θα έχει φθάσει περίπου τα 46 εκατοστά και το βάρος του τα 2.430 γραμμάρια.

36η εβδομάδα

Τα περισσότερα  όργανα του εμβρύου είναι σχεδόν εξοπλισμένα για τη ζωή έξω από τη μήτρα. Η ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία μόλις το μωρό αρχίζει να λαμβάνει υγρή τροφή. Η μητέρα θα πρέπει να ακούει το μωρό της αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. 

37 η εβδομάδα

Κυρίως κάνει εξασκήσεις αναπνοής ενώ μπορεί να αλλάζει και πλευρό όταν «πιάνεται». Το μέσο έμβρυο αυτής της ηλικίας εξακολουθεί να παίρνει βάρος με ρυθμό μισού κιλού την εβδομάδα περίπου. Τα μωρά ανάμεσα από 37 έως την 42 εβδομάδα θεωρούνται τελειόμηνα. Είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να σας προτείνει να υποβληθείτε σε μια εξέταση που λέγεται καρδιοτοκογραφικός έλεγχος. Αυτή η εξέταση δείχνει κατά πόσο «στρεσαρισμένο» είναι το έμβρυο στο μικρό χώρο της μήτρας. Αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τότε ίσως θα πρέπει να μπείτε στη διαδικασία της γέννησής του.  
 

38η εβδομάδα

Το μωρό σας καταπίνει αμνιακό υγρό ενώ τα πρώτα κόπρανα, το λεγόμενο μηκώνιο συσσωρεύεται στα έντερα.  Όσο για τη μητέρα θα πρέπει να ετοιμάσει τα πράγματά της καθώς οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της γέννας.
 

39η – 40η εβδομάδα

Θεωρητικά για τις περισσότερες γυναίκες αυτές οι δύο εβδομάδες είναι και οι τελευταίες αυτού του υπέροχου ταξιδιού. Το μωρό βέβαια συνεχίζει να αναπτύσσεται ενώ ραγδαία είναι και η εγκεφαλική δραστηριότητα η οποία θα συνεχιστεί έως το τέλος των 3 πρώτων χρόνων της ζωής του. Είναι πιθανόν το κεφάλι του μωρού να έχει εμπεδωθεί στην πύελο, αν το μωρό έχει «γυρίσει», γεγονός που θα σας επιτρέψει να γεννήσετε πιο εύκολα. Εκτός από τους συχνούς ελέγχους θα πρέπει να φοράτε άνετα ρούχα ενώ να βρίσκεστε σε συχνή επαφή με το γιατρό σας. 
 

Αυτό το διαβάσατε;

X