healthsolutions
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 11:33

Εξετάσεις & τι πρέπει να προσέχετε στο 3ο τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας βάζει στην τελική ευθεία που θα σας οδηγήσει στη μητρότητα. Είτε είναι το πρώτο σας παιδί είτε το επόμενο, θα διαπιστώσετε πώς το άγχος και η αγωνία σας αγγίζουν το κόκκινο κάποιες στιγμές.

Προσπαθήστε να παραμένετε ήρεμη και να αφουγκράζεστε το έμβρυο όταν αυτό σας στέλνει τα δικά του σήματα αγάπης. Είναι σημαντικό αυτό γιατί κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να γεννήσετε, επομένως θα πρέπει να είστε ξεκούραστη και γεμάτη θετική ενέργεια για όσα θα συμβούν.   

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για ένα ξεκούραστο 3ο τρίμηνο είναι:

•    Να ξεκουράζεστε και να αποφεύγετε την ορθοστασία. Αν τα πόδια σας είναι πρησμένα, καθίστε και ανασηκώστε τα, είτε βάζοντας ένα μαξιλάρι είτε ένα σκαμπό. Μην αφήσετε τα απαραίτητα ψώνια για τις τελευταίες ημέρες.
•    Να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Να διασφαλίζετε όμως έναν ήρεμο, συνεχή ύπνο. Ο δικός σας ύπνος  ωφελεί και το έμβρυο. Μερικά επιπλέον μαξιλάρια μπορεί να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε μια πιο αναπαυτική στάση στη διάρκεια του ύπνου σας.
•    Να αυξήσετε τη λήψη πρωτεϊνών. Το γάλα, τα αυγά, το κρέας και τα ψάρια μπορεί να ανακουφίσουν πολλά από τα προβλήματα της προχωρημένης εγκυμοσύνης.
•    Να διατηρείτε ενυδατωμένο το σώμα σας. Να πίνετε πολλά υγρά για να ανταποκριθείτε στο γρήγορο μεταβολισμό και για να ανακουφίσετε τα πρησμένα άκρα σας.
•    Φοράτε ελαφρά, άνετα και φαρδιά ρούχα. Λόγω των αυξημένων αποθεμάτων λίπους και του αυξημένου σας μεταβολισμού, θα ζεσταίνεστε περισσότερο από ποτέ.
•    Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα στο βάδισμα με αναπαυτικά παπούτσια. Η άσκηση θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό και άνετο τοκετό.

Οι ενδείξεις ότι το μωρό έρχεται 

•    Σημείο πιθανής έναρξης του τοκετού σας είναι οι ρυθμικές (ανά δεκάλεπτο) συσπάσεις της μήτρας, οπότε η κοιλιά σας γίνεται πιο σκληρή και νιώθεις ένα πόνο στη μέση και χαμηλά στην κοιλιά, όπως περίπου στην περίοδο.
•    Αν νιώσετε διαρροή υγρών από τον κόλπο, ποσότητας μεγαλύτερης από ότι συνήθως, ίσως πρόκειται για το «σπάσιμο των νερών». Ειδοποιήστε το γιατρό σας και ετοιμαστείτε σιγά σιγά για να το μαιευτήριο.

Μηνιαίες ιατρικές εξετάσεις το 3ο τρίμηνο

Κατά την διάρκεια του 8 μήνα της κύησης θα πρέπει να επαναλάβετε μια γενική αίματος, μια γενική ούρων, να μετρηθεί το σάκχαρό σας και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, να μετρηθεί το σωματικό σας βάρος και να υποβληθείτε σε αιματολογικές εξετάσεις για τοξόπλασμα IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα, κάτι που θα έχει φανεί στον προγεννητικό έλεγχο) και CMV IgG IgM (αν δεν έχετε αντισώματα).

Θα πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο να παρουσιάσετε προεκλαμψία που δυνητικά είναι επικίνδυνη για εσάς και το μωρό.

Να θυμάστε ότι την 30ή-32η εβδομάδα γίνεται το Υπερηχογράφημα 3ου Τριμήνου για τυχόν υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου ενώ μέχρι την 31η-32η εβδομάδα θα κάνετε την εξέταση Doppler. Δείχνει τα αγγεία του πλακούντα και πώς αιματώνεται το έμβρυο. Είναι μια σημαντική υπερηχογραφική εξέταση καθώς η εξέταση Doppler φαίνεται  η κατάσταση του εμβρύου μέσα στην μήτρα και τα αποθέματα του πλακούντα σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Αν υπάρχει ανεπάρκεια πλακούντα τότε ο γιατρός ζητά από τη μέλλουσα μαμά να προκληθεί τοκετός ώστε να γεννήσει πιο νωρίς και με ασφάλεια.

Από την 32η έως την 36η εβδομάδα θα πρέπει να  επισκέπτεσθε τον μαιευτήρα σας ανά 15ήμερο ενώ από το μετέπειτα διάστημα έως και το τέλος της εγκυμοσύνης θα παρακολουθείστε κάθε εβδομάδα.

Μια ακόμη εξέταση που ίσως σας προτείνει ο γιατρός σας να κάνετε είναι το καρδιοτοκογράφημα, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώνεται η κινητικότητα του εμβρύου στη μήτρα αλλά και η δραστηριότητα της μήτρας, αν δηλαδή έχει περισσότερες από ό,τι θα έπρεπε, συσπάσεις.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ιατρικές εξετάσεις στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διαφοροποιούνται ανάλογα με την προϋπάρχουσα κατάσταση της μητέρας αλλά και τα πιθανά προβλήματα που εμφανιστούν κατά την διάρκεια της κύησης.
 

Αυτό το διαβάσατε;

X