healthsolutions

Info

Οι πολύποδες και τα ινομυώματα της μήτρας είναι αρκετά συχνά και αφορούν ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Ποια είναι τα συμπτώματα που δίνουν και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από το λείο μυϊκό ιστό και εντοπίζονται σε περίπου μία στις δύο γυναίκες άνω των 35 ετών.Τα κύρια συμπτώματά τους είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας, ο πυελικός πόνος και το αίσθημα πίεσης ενώ δίνουν και συμπτώματα από το ουροποιητικό και το έντερο και παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως εξηγεί η Σοφία Καλογήρου, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος η διάγνωση γίνεται με γυναικολογική εξέταση σε συνδυασμό με υπερηχογραφικό έλεγχο ή άλλες διαγνωστικές απεικονίσεις όπως η μαγνητική τομογραφία.

Η Υπέρηχο-Σαλπιγγογραφία (HyCoSy) αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο για τον έλεγχο των σαλπίγγων, που αντικαθιστά την κλασσική σαλπιγγογραφία. Η μέθοδος αυτή δεν έχει τα μειονεκτήματα και τις παρενέργειες της κλασσικής σαλπιγγογραφίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ιατρικός βελονισμός εφαρμόζεται στην Δυτική ιατρική ως πρωταρχική ή συμπληρωματική θεραπεία σε αρκετά γυναικολογικά προβλήματα. Μερικά από αυτά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφορούν την δυσμηνόρροια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τις ημικρανίες, την υπογονιμότητα αλλά και την διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, την διαχείριση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου κ.α

Τα ινομυώματα είναι αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου μιας γυναίκας και αποτελούν τον πιο συνήθη τύπο καλοήθους όγκου της μήτρας. Αφορούν περίπου το 50% των γυναικών με ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών, ενώ υπάρχουν και μελέτες, που ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 70%!

Μέχρι σήμερα πολλές μελέτες έχει αποδείξει ότι η μόλυνση του αέρα επηρεάζει δραστικά τόσο την ποιότητα των σπερματοζωαρίων όσο και την υγεία του ίδιου του εμβρύου καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του.Όμως, όπως όλα δείχνουν, η «ζημιά» που κάνει ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε δεν περιορίζεται μόνο εκεί.

Σήμερα υπολογίζεται πως το 5% των ζευγαριών παγκοσμίως θα καταφύγουν στη βοήθεια της υποβοηθούμενης ιατρικής για να αποκτήσουν παιδί και σχεδόν η πλειονότητα θα τα καταφέρει εξαιτίας των λύσεων που αυτή προσφέρει.

Διαταραχές περιόδου, ακμή, υπερτρίχωση ή τριχόπτωση στο κεφάλι μπορούν να συνδέονται  μεταξύ τους ; Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πιθανά είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών των συμπτωμάτων. 

Σε ένα πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς για τους κινδύνους που υποκρύπτει η ανδρική υπογονιμότητα για τη συνολική υγεία του ανδρικού πληθυσμού. Τι μπορεί όμως να σημαίνει, για τη μελλοντική υγεία της γυναίκας, η δική της υπογονιμότητα;

Απάντηση στο γιατί οι γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβάλουν και να έχουν μωρά με κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, φαίνεται πως δίνει μια νέα διεπιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία δύο κορυφαίων διεθνώς Επιστημονικών κέντρων (Monash Biomedicine Discovery Institute και University College London).

Αυτό το διαβάσατε;

X