healthsolutions

Επικαιρότητα

 Με αφορμή τον εορτασμό της 25 Μαρτίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε εκπροσώπους από την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα στην καθιερωμένη τελετή στον Λευκό Οίκο. Όπως κάθε χρονιά, η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας εορτάστηκε με τιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ελπίδες δημιουργίας οικογένειας σε υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις δαπάνες των προσπαθειών της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα ευελπιστεί να δώσει ένας νέος φορέας που δημιουργήθηκε στη χώρα μας.

Για πρώτη φορά το ελληνικό Εφετείο αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως σε 30χρονη σύζυγο  να προχωρήσει σε μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, χρησιμοποιώντας κρυοσυντηρημένο σπέρμα του συζύγου της, ο οποίος απεβίωσε το 2015.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αντισύλληψη έκαναν Αμερικανοί ερευνητές δημιουργώντας ένα αυτοκόλλητο patch μακράς διάρκειας. 

Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life διοργανώνει το 2ο Επιστημονικό της Συμπόσιο στο Μέγαρο Μουσικής από τις 10 έως τις 12 Ιανουαρίου 2019, με κεντρικό θέμα τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και της χειρουργικής αντιμετώπισης συχνών γυναικολογικών παθήσεων.

Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης τίμησε πρόσφατα τον Δρ Κωνσταντίνο Πάντο,  διεθνώς γνωστό  στο χώρο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο οποίο βραβεύθηκε από τον Βασίλη Παπαστεργιάδη (Πρόεδρο) και τον αναπληρωτή Καθηγητή Μαρίνη Πυρπυρή, για το έργο του στην προώθηση των ιατρικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Η γονιμότητα ενός ζευγαριού δεν αποτελεί, ως γνωστόν, αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Έχει υπολογιστεί πως στο 50% των υπογόνιμων ζευγαριών την αποκλειστική ευθύνη την έχει το σπέρμα.Νεότερες μελέτες μάλιστα, συνδέουν την ποιότητα του σπέρματος με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολών και αναφέρουν πως και οι άνδρες πρέπει να κάνουν εξετάσεις π.χ. για βακτηριακή λοίμωξη στον προστάτη όπου παράγεται το σπέρμα.

Τα  τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι όλα και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν άσθμα.Οι αιτίες που αυτό πυροδοτείται είναι πολλές με τους επιστήμονες να τις αποδίδουν στον σύγχρονο τρόπο ζωής στις πόλεις, στην έκθεση σε πολλά αλλεργιογόνα και γενικά στην απομάκρυνση των παιδιών από τη φύση.

Με το μοριακό καρυότυπο αναλύονται αλλαγές στο αριθμό αντιγράφων του DNA και επιτυγχάνεται πολύ μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα, σε σχέση με τον κλασικό καρυότυπο. Η αλληλούχιση επόμενης γενιάς δίνει κυρίως τη δυνατότητα ανίχνευσης μεταλλάξεων στο DNA πολλών ή και μεγάλων γονιδίων, ταυτόχρονα. Η πολυπλοκότητα των ευρημάτων αυτών των μεθόδων ανέδειξε εκ νέου την ανάγκη και τη σημασία της κλινικής γενετικής και της γενετικής συμβουλευτικής στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων του γενετικού ελέγχου και τη συσχέτιση τους με την κλινική εικόνα των ασθενών.

Με την ελπίδα ότι η επιστήμη έχει να μας δώσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και το 2019, η χρονιά που φεύγει κλείνει με μία πολύ ευχάριστη είδηση για όσες γυναίκες δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν καθώς δεν είχαν μήτρα.Όπως ανακοινώθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό  «The Lancet», το πρώτο  μωρό που γεννήθηκε από μητέρα της οποία είχαν μεταμοσχεύσει μήτρα από νεκρή δότρια, χαίρει άκρας υγείας επτά μήνες μετά τη γέννησή του.

Αυτό το διαβάσατε;

X