healthsolutions
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 13:48

Αυτό το καλοκαίρι πείτε "αντίο" στα βαριά και κουρασμένα πόδια

Για τους περισσότερους από εμάς το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μας εποχή του χρόνου, συνυφασμένη με διακοπές, ταξίδια και βόλτες στη θάλασσα. Δυστυχώς όμως, για τους  ασθενείς που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια, το καλοκαίρι αναδεικνύεται σε μια «δύσκολη» εποχή. Βάρος, κάψιμο, πόνος, κράμπες είναι τα βασικά ενοχλήματα που περιγράφουν οι ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια, τα οποία οξύνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, πολλές γυναίκες νιώθουν κάθε καλοκαίρι την αυτοπεποίθησή τους να «δοκιμάζεται», καθώς η εμφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών εκτός από τα σωματικά συμπτώματα συνοδεύεται και από «αλλοιώσεις» σε αισθητικό επίπεδο. Ωστόσο, χάρη στη συνεχή πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας, σήμερα υπάρχουν λύσεις, οι οποίες εύκολα και ανώδυνα, χωρίς την ταλαιπωρία των χειρουργείων του παρελθόντος,  εγγυώνται την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ευρυαγγείες: Το σύγχρονο θεραπευτικό  «οπλοστάσιο»

Οι λεπτές, αντιαισθητικές φλέβες, που διαγράφονται στα πόδια, σε μικρή ή και μεγαλύτερη έκταση, είναι γνωστές με το όρο «ευρυαγγείες». Αν και πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, η εμφάνιση των ευρυαγγειών έχει κατά κύριο λόγο κληρονομική βάση και είναι συνηθέστερη στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες. Αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για την σωματική μας υγεία, οι ευρυαγγείες συνιστούν έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχολογία μας, καθώς δύνανται να προσαρμόσουν τις ενδυματολογικές μας επιλογές (αποφυγή ενδυμάτων που αφήνουν έκθετα τα κάτω άκρα μας), αλλά ακόμη και τις συνήθειες μας κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες (αποφυγή μπάνιου στη θάλασσα, κ.λπ).

Η θεραπεία των ευρυαγγειών απαιτεί σωστή και λεπτομερή χαρτογράφηση του δικτύου των φλεβών στο οποίο συμμετέχουν, κάτι το οποίο γίνεται με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού. Ο φωτισμός αυτός μπορεί να αναδείξει, όχι μόνο τις ευρυαγγείες, που φαίνονται έντονα, αλλά  και τις λιγότερο ορατές. Οι τελευταίες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του δικτύου που αν δεν «σπάσει», το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.

Βασική θεραπεία των ευρυαγγειών αποτελεί η σκληροθεραπεία, η έγχυση, δηλαδή, ειδικού φαρμάκου, με πολύ λεπτές βελόνες, που τις καταστρέφει οριστικά. Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας είναι ο σχεδιασμός των συνεδριών, αφού η σειρά αντιμετώπισης των ευρυαγγειών καθορίζει και το τελικό αποτέλεσμα. Το δερματικό λέιζερ και οι ραδιοσυχνότητες έχουν ένδειξη στη θεραπεία μόνο των πολύ μικρών ευρυαγγειών και μόνο όταν κλείσουν οι πιο μεγάλες ευρυαγγείες που τις τροφοδοτούν. Γενικά, καμία συσκευή λέιζερ δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα έμπειρο χέρι που μπορεί να πραγματοποιήσει σκληροθεραπεία ακόμα και σε πολύ μικρές ευρυαγγείες.

Κιρσοί: Όχι ένα αμιγώς αισθητικό πρόβλημα

Οι κιρσοί παρατηρούνται στο 30%, περίπου, του πληθυσμού και μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλες τις ηλικίες. Οι κιρσοί αποτελούν διογκωμένες φλέβες στο δέρμα, οι οποίοι, ανάλογα με την έκτασή τους μπορούν να παραμορφώσουν από ελάχιστα έως και πάρα πολύ την εικόνα των ποδιών μας. Ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης των κιρσών είναι οι γονείς μας και τα γονίδια που μας κληρονομούν.

Οι κιρσοί, σε αντίθεση με τις ευρυαγγείες, δεν αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα. Πολλές φορές μπορεί να είναι αιτία σημαντικών ενοχλημάτων στα πόδια όπως πόνος, βάρος, κάψιμο, φαγούρα, πρήξιμο, δερματολογικές βλάβες ή και ανοιχτές πληγές.

Τα θεραπευτικά πλεονεκτήματα του ενδοαυλικού λέιζερ

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών σήμερα, είναι το ενδοαυλικό λέιζερ, όταν αυτό, φυσικά, εκτελείται από έμπειρα χέρια. Οι ενδοαυλικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και το κυριότερο, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, γνωρίζοντας, με εξαιρετική ακρίβεια, τις εστίες του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του συνήθειες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο.

Η σωστή εφαρμογή του λέιζερ έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και τη μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Επιπλέον, είναι η μοναδική ενδοαυλική μέθοδος με αποδεδειγμένα εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και σε μεγάλου μεγέθους φλέβες, κάτι το οποίο άλλες ενδοαυλικές τεχνικές, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει φανεί ότι μπορούν να επιτύχουν. 

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι ευρυαγγείες, και κυρίως οι κιρσοί είναι αρκετά συχνά προβλήματα του φλεβικού συστήματος, τα οποία πάντα πρέπει να αξιολογούνται από τον αγγειοχειρουργό και πάντα πρέπει να προτείνεται για τους ασθενείς η πιο αξιόπιστη και φιλική για τους ίδιους θεραπεία.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191.

Αυτό το διαβάσατε;

X