healthsolutions
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 13:30

Έλεγχος και διαγνωστική προσπέλαση στις παθήσεις του μαστού

Ο έλεγχος των μαστών στο πλαίσιο του πληθυσμιακού ελέγχου των γυναικών με μαστογραφία, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην έγκαιρη ανακάλυψη του καρκίνου του μαστού και κατά συνέπεια συμβάλλει στη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο, 30-50% παγκοσμίως. Δεν μπορεί να θέσει όμως, πάντα τη διάγνωση.

Από τι εξαρτάται η ακρίβεια του αποτελέσματος της μαστογραφίας;

Παρά την ευρεία χρήση της μαστογραφίας τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα πάντα, επειδή η ερμηνεία των μαστογραφικών ευρημάτων, αφενός εξαρτάται από την εμπειρία του Ακτινοδιαγνώστη και αφετέρου, δυστυχώς,  όλοι οι μαστογράφοι δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση των απασχολούντων με την ανάγνωση των μαστογραφιών και συνεχής επίβλεψη, συντήρηση και ανανέωση των μαστογράφων.

Η μαστογραφία μόνο δεν αρκεί

Ακόμη, θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό ότι παρόλο που η μαστογραφία αναδεικνύει κάποια ανωμαλία, για να τεθεί η σωστή διάγνωση χρειάζεται να γίνουν διάφορες εξετάσεις που δίνουν πληροφορία από διαφορετική πηγή πληροφόρησης.

Βασικές εξετάσεις είναι τρείς: η Κλινική Εξέταση των μαστών (μαζί με τη λήψη  λεπτομερούς οικογενειακού και ατομικού ιατρικού ιστορικού), η μαστογραφία και ο υπερηχογραφικός έλεγχος.

 Εάν με τις 3 αυτές εξετάσεις δεν είναι σαφής η διάγνωση, τότε ακολουθεί η Μαγνητική Μαστογραφία, η παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση, η βιοψία με χονδρή βελόνη και ιστολογική εξέταση.

Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα

ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Χειρουργός–Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

 Μάθετε περισσότερα: https://mastologos.gr/ και στο  210 77 71 246

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;