healthsolutions
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 05:17

Ελαστογραφία: Το πολύτιμο «όπλο» των ειδικών για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, ενώ στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο. Η ελαστογραφία είναι μια σχετικά πρόσφατη μέθοδος απεικόνισης υπερήχων που βρίσκει εφαρμογή στους μαστούς. Δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να υπολογίσει με ακρίβεια την σκληρότητα και ελαστικότητα των ιστών, προκειμένου να διακρίνει τους παθολογικούς από τους φυσιολογικούς. Πρόκειται για μια συμπληρωματική εξέταση, η οποία συνιστάται στις περιπτώσεις που εμφανιστούν ευρήματα στον αρχικό απεικονιστικό έλεγχο.  Σε αυτή την περίπτωση, η ελαστογραφία, παρέχοντας πιο σαφή δεδομένα για τα ευρήματα, διευκολύνει τον γιατρό να αποφασίσει, αν θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι ένα εύρημα, αποτρέποντας έτσι μία άσκοπη επέμβαση. Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός, κ. Στέφανος Χανδακάς απαντά σε συνήθεις απορίες μας γύρω από την ελαστογραφία, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της στην μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για την ελαστογραφία;

Η ελαστογραφία είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που με τη βοήθεια των υπερήχων μετράται η ελαστικότητα των ιστών. Πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, αναδεικνύοντας ένα ογκίδιο. Μπορεί να γίνει εύκολα σε συνθήκες εξωτερικού ιατρείου, αποφεύγοντας για αρχή τη βιοψία.

Πως γίνεται η ελαστογραφία μαστού; Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη διαδικασία;

Αν κατά το υπερηχογράφημα, ο γιατρός διαπιστώσει κάποιο εύρημα, τότε μπορεί επί τόπου να το διερευνήσει με την ελαστογραφία. Με το έγχρωμο υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας των μαστών αναδεικνύεται η βλάβη σε αρχικό στάδιο.

Μάλιστα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ελαστογραφία αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο με το οποίο μπορεί να βρεθεί αν ένα εύρημα είναι καλόηθες ή κακόηθες βάσει της σκληρότητάς του. Συγκεκριμένα, η ελαστικότητα των ευρημάτων απεικονίζεται με διαφορετικό χρώμα (μπλε, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο). Όπως είναι γνωστό, οι καλοήθεις ιστοί έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα από τους κακοήθεις ιστούς. Πραγματοποιείται απλά, γρήγορα, ανώδυνα και χωρίς μεγάλο κόστος.

Μια γυναίκα που κάθε χρόνο κάνει ψηφιακή μαστογραφία, χρειάζεται να κάνει και ελαστογραφία;

Όχι! Η ελαστογραφία είναι μία επιπλέον εξέταση, η οποία συνίσταται μόνο στην περίπτωση που εμφανιστούν ευρήματα με συμπαγή μορφολογικά. Αν η ελαστογραφία κάποια στιγμή κρίνεται απαραίτητη τότε αυτό θα σας το αναφέρει ο γιατρός σας. Αρκεί να μην παραλείπετε ποτέ τον ετήσιο έλεγχο μαστού με ψηφιακή μαστογραφία.

Στέφανος Χανδακάς, Ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesisΜαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr  ή καλέστε στο τηλέφωνο: 210 6436258.

Διαβάστε επίσης από τον κο Χανδακά:

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;