healthsolutions
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 13:13

Μητέρα μετά τα 35: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός σε πολλές περιπτώσεις, αυτό όμως δεν ισχύει απόλυτα στην περίπτωση της εγκυμοσύνης και της γυναικείας γονιμότητας. Πλέον πολλές γυναίκες επιλέγουν να γίνουν μητέρες μετά τα 35 για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν την οικογένειά τους αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να οφείλεται σε βελτιωμένες επιλογές γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Για τους γυναικολόγους, κάθε εγκυμονούσα άνω των 35 ετών θεωρείται πως βρίσκεται σε «προχωρημένη ηλικία μητέρας-advanced maternal age (ΑΜΑ)», που σημαίνει πως υπάρχει η πιθανότητα κίνδυνου επιπλοκών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρόκειται να υπάρξουν οπωσδήποτε προβλήματα στην εγκυμοσύνη, δεν πρόκειται δηλαδή, για διάγνωση αλλά για μια προειδοποίηση που πρέπει όλοι να λάβουν υπ'όψιν (γυναικολόγοι και υποψήφιοι γονείς).

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που αναβάλλουν την τεκνοποίηση μετά από 35 αντιμετωπίζουν ορισμένους ειδικούς κινδύνους όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό, διαβήτη κύησης, χρωμοσωμικές ανωμαλίες και καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Medicine (BMJ) έδειξε ότι ο κίνδυνος αποβολής είναι περίπου 8,9 τοις εκατό για γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών και αυξάνεται στο 74,7% για άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω. Η φθίνουσα ποιότητα των ωαρίων των γυναικών θεωρείται υπεύθυνη για τα υψηλότερα ποσοστά αποβολής.

Και η ηλικία του συντρόφου σας επηρεάζει την πιθανότητα σύλληψης

Πιθανώς αυτό το στοιχείο δεν το γνωρίζετε: αν ο σύντροφός σας είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος από εσάς και είστε άνω των 35 ετών, οι πιθανότητες σύλληψης είναι ακόμα πιο χαμηλές και ίσως κάνουν ακόμα πιο περίπλοκη την προσπάθειά σας.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Ο χρόνος είναι ουσιαστικός παράγοντας επιτυχίας, μετά την ηλικία των 35. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερείτε να αναζητήσετε βοήθεια, εάν δεν μπορείτε να συλλάβετε φυσιολογικά μετά από 6 μήνες.

Αν σας ακούγεται περίεργο το γεγονός πως θα πρέπει να λάβετε βοήθεια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ηλικία σας μειώνει φυσικά τις αποδόσεις της γονιμότητας κάθε μήνα. Για αυτόν τον λόγο είναι προς όφελός σας να μιλήσετε με έναν ειδικό γονιμότητας προκειμένου να εξαντλήσετε κάθε ενδεχόμενο.

Εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, θα υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες για επιτυχία στη θεραπεία ενώ, εάν δεν υπάρχουν προφανή προβλήματα γονιμότητας, ο γιατρός σας θα προτείνει να συνεχίσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε φυσικά και να επιστρέψετε, εάν εξακολουθείτε να μην έχετε επιτυχία.

Στην περίπτωση που θα απευθυνθείτε στον γιατρό σας, θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον μερικές εξετάσεις αίματος και άλλες ειδικές εξετάσεις, υπέρηχοι κ.α, ενώ ίσως ζητηθεί και από τον σύντροφό σας να προχωρήσει σε ανάλυση σπέρματος. Μόλις λάβατε τα αποτελέσματα αυτών των βασικών εξετάσεων γονιμότητας, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να αποφασίσετε τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνετε.

Κάντε τον υγιεινό τρόπο ζωής σύμμαχό σας

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τις πιθανότητες σύλληψης. Καλό θα ήταν να προχωρήσετε στις εξής αλλαγές, που θα φανούν χρήσιμες και σε περίπτωση εγκυμοσύνης:

-Αποφύγετε τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης και λιπαρών, επιλέγοντας μια πιο υγιεινή διατροφή.

-Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε υγιές βάρος - ούτε ελλιποβαρείς ούτε υπέρβαρες.

-Μειώστε τα αλκοολούχα ποτά και διακόψτε το κάπνισμα.

-Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης.

-Ασκηθείτε τακτικά.

Το να τρώτε πιο υγιεινά και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος μπορεί, όχι μόνο να σας βοηθήσει να συλλάβετε γρηγορότερα, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας για επιτυχία στη θεραπεία γονιμότητας, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι αλλαγές που θα υιοθετήσετε, ακόμη και πριν από τη σύλληψη, μπορούν να έχουν διαρκή και ευεργετική επίδραση στο μωρό σας. Σκεφτείτε την εγκυμοσύνη ως μια καινούρια ευκαιρία για καλές συνήθειες και προετοιμαστείτε για τις συναρπαστικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν.

Θεόδωρος Λιακάκος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος- Χειρουργός Μαστού. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.drliakakos.gr και στα 210 7290027 -210 4976800

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;