healthsolutions
Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 13:55

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Αν είστε πάνω από 38 ετών και δεν μπορείτε να συλλάβετε φυσιολογικά τον τελευταίο χρόνο- αρκεί να έχετε συχνές επαφές- ή αν για κάποιους λόγους είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας αποδεδειγμένα είστε υπογόνιμοι,  τότε ο γιατρός θα σας προτείνει τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  και με απλά λόγια αντί η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο να γίνει στη σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο ειδικό εμβρυολογικό εργαστήριο.

Τα βασικά στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι:

•    Πρόκληση και παρακολούθηση ωοθηκικής διέγερσης
•    Ωοληψία
•    Λήψη σπέρματος
•    Γονιμοποίηση (Κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση ή Μικρογονιμοποίηση-ICSI)
•    Έλεγχος γονιμοποίησης και εμβρυϊκή ανάπτυξη
•    Εμβρυομεταφορά

Ποιες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης εφαρμόζονται;

Υπάρχουν δύο μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είτε η «κλασική»  όπου τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια τοποθετούνται μαζί και αφήνονται να γονιμοποιηθούν χωρίς καμία παρέμβαση και η μικρογονιμοποίηση κατά την οποία  εισάγεται από ένα ενεργό σπερματοζωάριο απευθείας μέσα σε κάθε ωάριο.
Ο γιατρό σας θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη τεχνική για εσάς και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του σπέρματος αλλά και τις συνολικέ αιτίες υπογονιμότητας έτσι όπως αυτές θα προκύψουν από τις διαγνωστικές εξετάσεις σας. 
Αν για παράδειγμά η γυναίκα έχει κατεστραμμένες σάλπιγγες τότε συνήθως προτείνεται η  «κλασική» γονιμοποίηση ενώ εάν το σπέρμα του άνδρα είναι «φτωχής» ποιότητας τότε συνήθως ακολουθείτε η μικρογονιμοποίηση. Στις αγνώστου αιτίας υπογονιμότητες μπορούν να συνδυαστούν και οι δύο μέθοδοι εναλλακτικά. 

Ποια είναι τα φάρμακα που δίνονται πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Το βασικό φάρμακο που λαμβάνουν οι γυναίκες είναι οι ορμόνες γοναδοτροπίνες που προκαλούν διέγερση των ωοθηκών. Μέσω αυτών των φαρμάκων οι ωοθήκες παράγουν περισσότερα ωάρια . Επίσης σε άλλες περιπτώσεις δίνονται  άλλα φάρμακα για την αποφυγή της πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας. Τα φάρμακα αυτά δίνονται είτε την 1η ημέρα του κύκλου είτε την 21η.Η διέγερση των ωοθηκών διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες. Κατά τη διάρκειά της, η γυναίκα παρακολουθείται ορμονικά (γίνεται κυρίως μέτρηση της οιστραδιόλης, της LH και της προγεστερόνης), καθώς και με υπερηχογραφήματα, για να διαπιστωθεί πώς ανταποκρίνονται οι ωοθήκες της. Όταν τα περισσότερα ωοθυλάκια φτάσουν σε κατάλληλο μέγεθος τότε ακολουθεί η ωοληψία. 

Τι είναι η ωοληψία; 

Πρόκειται για τη διαδικασία λήψης των ωαρίων από τις ωοθήκες. Γίνεται σε ειδική αίθουσα υπό άσηπτες συνθήκες χειρουργείου, σε προγραμματισμένη ώρα, περίπου 35-36 ώρες μετά την τελευταία ένεση που θα κάνετε για τη διέγερση ωοθηκών. Η ωοληψία διενεργείται από το γυναικολόγο μέσω του κόλπου, υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο, ώστε να υπάρχει ακρίβεια στους χειρισμούς του. Τα ωοθυλάκια παρακεντώνται διαδοχικά μέσω μιας βελόνης, που διαπερνά το τοίχωμα του κόλπου. Το περιεχόμενο του κάθε ωοθυλακίου αναρροφάται σε ειδικά σωληνάρια και παραδίδεται αμέσως στον εμβρυολόγο. Αυτός  εντοπίζει τα ωάρια και τα τοποθετεί σε ειδικά μικρά δοχεία, που ονομάζονται τρυβλία, με καλλιεργητικό θρεπτικό υλικό. Συνήθως λαμβάνονται 8-10 ωάρια τη κάθε φορά.

Εμβρυομεταφορά

 Η εμβρυομεταφορά γίνεται τη 2η, την 3η ή την 5η μέρα μετά τη ωοληψία. Τη 2η μέρα τα έμβρυα αποτελούνται από 4 κύτταρα, την 3η από 8 κύτταρα, ενώ έμβρυα που καλλιεργούνται ως την 5η μέρα έχουν φτάσει πια στο στάδιο της «βλαστοκύστης».  Κατά κανόνα επιλέγεται να γίνεται η εμβρυομεταφορά κατά τη δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά την ωοληψία .Την ημέρα της μεταφοράς επιλέγονται τα καλύτερα έμβρυα, τα οποία τοποθετούνται στον πυθμένα της μήτρας με έναν ειδικό λεπτό καθετήρα. Η εμβρυομεταφορά γίνεται χωρίς νάρκωση και είναι εντελώς ανώδυνη. Η όλη διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπερήχου και μοιάζει με το απλό κοιλιακό υπερηχογράφημα . Το τεστ κυήσεως γίνεται 14 μέρες μετά την ωοληψία. 
Ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται εξαρτάται από την ποιότητά τους, καθώς και από την ηλικία και το ιστορικό της γυναίκας. Όταν μεταφερθούν 3 ή παραπάνω έμβρυα, τότε οι γυναίκες ενημερώνονται ότι υπάρχει ο κίνδυνος πολύδυμης κύησης.

Πότε επιλέγονται οι βλαστοκύστεις  

Η βλαστοκύστη είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος εμβρυομεταφοράς και επιλέγεται όταν πρόκειται να γίνει προεμφυτευτικός έλεγχος ή όταν ο στόχος είναι να μεταφερθεί μικρός αριθμός εμβρύων. Όταν η καλλιέργεια των εμβρύων παραταθεί ως την πέμπτη/έκτη ημέρα μετά την ωοληψία, τα έμβρυα έχουν πάρει τη μορφή της βλαστοκύστης. Ο σχηματισμός βλαστοκύστης είναι ένδειξη υψηλής δυναμικής ενός εμβρύου και προϋποθέτει έμπειρους εμβρυολόγους και ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας. Τα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν σε αυτό το στάδιο , ή σε οποιοδήποτε σημείο πριν από το στάδιο της βλαστοκύστης.

Τα πλεονεκτήματα της εμβρυομεταφοράς βλαστοκύστεων, σε σύγκριση με εμβρυομεταφορά δεύτερης ή τρίτης ημέρας καλλιέργειας είναι:
•    καλύτερη επιλογή εμβρύων
•    υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, λόγω της επιλογής εμβρύων που έχουν ολοκληρώσει την προεμφυτευτική ανάπτυξη
•    μικρές πιθανότητες πολύδυμης κύησης, καθώς μπορεί να μεταφερθεί μικρότερος αριθμός εμβρύων
Η εμβρυομεταφορά γίνεται χωρίς νάρκωση, με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα ενώ δέκα με δώδεκα ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται το τεστ κύησης.

Πόσα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν κατά την διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Βάση της τρέχουσας νομοθεσίας στην Ελλάδα σε:
•    γυναίκες κάτω των 35 ετών, επιτρέπεται να μεταφέρονται ένα ή δύο έμβρυα από δικά τους ωάρια.
•    σε γυναίκες άνω των 35 ετών και κάτω των 40, επιτρέπεται να μεταφέρονται δύο έμβρυα από δικά τους ωάρια στον πρώτο και δεύτερο κύκλο και τρία στον τρίτο και κάθε επόμενο κύκλο.
•    σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών επιτρέπεται να μεταφέρονται τρία έμβρυα από δικά τους ωάρια.
•    σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών επιτρέπεται να μεταφέρονται τέσσερα έμβρυα από δικά τους ωάρια.
•    Στην περίπτωση που τα έμβρυα προέρχονται από δωρεά ωαρίων, επιτρέπεται να μεταφέρονται μέχρι δύο έμβρυα.

 Πόσοι κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης  επιτρέπονται;

Έως τέσσερις κύκλοι μέσα σε διάστημα ενός έτους. Όσον αφορά το σύνολο των κύκλων που μια γυναίκα μπορεί να κάνει, δεν υπάρχει ένας προκαθορισμένος αριθμός. Εκτιμάται όμως ότι το 70-80% των γυναικών θα έχουν συλλάβει με επιτυχία μετά από 3-4 κύκλους. Υπάρχει όμως και ένα μικρότερο ποσοστό γυναικών που μπορεί να χρειαστούν επιπλέον κύκλους.

Είναι απαραίτητη η καισαρική μετά την εξωσωματική;

Όχι, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες που δεν έχουν προβλήματα υγείας. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει σαφές πως πολλοί γιατροί επιλέγουν  την καισαρική καθώς αυτές οι εγκυμοσύνες θεωρούνται πολύτιμες αφού το ζευγάρι υποβλήθηκε στην διαδικασία της εξωσωματικής για να συλλάβει. Επίσης, πολλές γυναίκες είναι μεγάλης ηλικίας όταν γεννούν, με αποτέλεσμα η καισαρική να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τις ίδιες και τα μωρά τους.
 

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;