healthsolutions
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 13:11

HOPEgenesis: Δωρεάν τοκετοί και περίθαλψη για περισσότερες γυναίκες της Ελλάδας

Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο καθώς από τις 140.000 γεννήσεις που είχαμε το 2008, φτάσαμε σε μείωση της τάξης του 50% μέσα σε μια δεκαετία ενώ το 2011 ήταν κομβική χρονιά για την υπογεννητικότητα, καθώς για πρώτη φορά στην χώρα μας μετά το 1946, είχαμε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους. Ακόμη και αν πάρουμε δραστικά μέτρα αντιστροφής της κατάστασης θα απαιτηθούν δεκαετίας για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με πρόσφατη έρευνα δείχνουν πως το 2050 ο πληθυσμός της χώρα μας θα είναι 8.000.000, εκ των οποίων τα 3.400.000 θα είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης

H οικονομική κρίση στην Ελλάδα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην καθοδική πορεία του ποσοστού των γεννήσεων έναντι εκείνου των θανάτων. Ωστόσο, η οικονομική ύφεση δεν είναι από μόνη της η αποκλειστική αιτία της υπογεννητικότητας, καθώς μαζί της έρχεται η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η κοινωνική απομόνωση. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές δυσμενείς συνθήκες που έχουν επέλθει στο σύστημα υγείας, υπάρχει περιορισμένη ιατρική και μαιευτική περίθαλψη που επιβαρύνει επιπλέον τον αριθμό γεννήσεων στην Ελλάδα. Τέλος, το μεγάλο κύμα μετανάστευσης των νέων προς το εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης, συμπληρώνει την μεγάλη εικόνα του προβλήματος της υπογεννητικότητας, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα.

Η ελλιπής περίθαλψη της νησιωτικής Ελλάδας

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στις ακριτικές νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας εμφανίζεται οξύτερο σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις. Αυτό συμβαίνει καθώς στις περιοχές αυτές είναι εντονότερο το στοιχείο της απομόνωσης και της οικονομικής αδυναμίας, ενώ υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και δομές υγείας.  Πράγματι, οι γυναίκες που ζουν στις περιοχές αυτές είναι σε λιγότερο ευνοϊκή θέση από αυτές των πόλεων. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι τμήματα της περιφέρειας επλήγησαν σφοδρά από την κρίση, αλλά και εξαιτίας του άνισα κατανεμημένου νοσοκομειακού και μαιευτικού δικτύου της χώρας μας.

Το όραμα της HOPEgenesis

Σκοπός μας είναι να εξασφαλίζουμε ιατρική και ψυχολογική ασφάλεια στις γυναίκες αυτών των περιοχών, καλύπτοντας όλο το κόστος της εγκυμοσύνης τους. Συγκεκριμένα, καλύπτουμε το κόστος εξετάσεων, τοκετού, μεταφοράς, διαμονής της ωφελούμενης σε τοποθεσία κοντά σε συνεργαζόμενο ιατρικό κέντρο κατά την εβδομάδα του τοκετού της και βεβαίως οποιαδήποτε επείγοντα περιστατικά μπορεί να προκύψουν (αεροδιακομηδές, θερμοκοιτίδες και ότι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει η ιατρική φροντίδα η οποία χρειάζεται μια γυναίκα σήμερα).

Μιλώντας, λοιπόν, εξ’ ιδίας πείρας μέσω της δραστηριοποίησης μας στην HOPEgenesis οι αριθμοί καταγράφουν επακριβώς, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με την συμβολή της στην ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας.

Μέσα σε 3 χρόνια δράσης έχουμε επεκταθεί σε 354 περιοχές, εκ των οποίων τα 317 είναι απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και τα 37 ακριτικά νησιά της Ελλάδας, έχοντας υποστηρίξει πάνω από 130 ελληνικές οικογένειες, ενώ έχουν γεννηθεί και αναμένονται να γεννηθούν πάνω από 120 παιδιά σε περιοχές με ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις. Το γεγονός αυτό έχει συμβάλει ουσιαστικά στο σύνολο του κοινωνικού και οικονομικού ιστού αυτών των περιοχών.

Τα προγράμματα παροχών επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα

Με γνώμονα το όραμα μας για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, στοχεύουμε στην εδραίωση μας, σε ολοένα και περισσότερες περιοχές καθώς και στην ένταξη ημιαστικών πλέον περιοχών στο πρόγραμμα μας.

Μία ακόμη δράση που θα ξεκινήσουμε τους ερχόμενους μήνες, είναι η παροχή υπηρεσιών γονιμότητας, αρχικά σε 28 νησιά σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας της Ελλάδας, στοχεύοντας στην κάλυψη αναγκών σε γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Αυτή η πρόσθετη δράση, θα συμβάλλει στην συνολική προσπάθεια για την επίτευξη του σκοπού μας.

Ο Στέφανος Χανδακάς είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesisΜαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://hopegenesis.org ή καλέστε στο τηλέφωνο:210-6436258.

Αυτό το διαβάσατε;

X