healthsolutions

Συνεντεύξεις

Οι κύστες των ωοθηκών αποτελούν για την πλειονότητα των γυναικών μία μεγάλη πηγή άγχους όταν εντοπίζονται στο γυναικολογική έλεγχο. Πρόκειται για μικρούς σάκους με υγρό ή στερεό περιεχόμενο που σχηματίζονται εσωτερικά ή εξωτερικά στις ωοθήκες.

Έχουν περάσει 40 χρόνια από το «πρώτο παιδί του σωλήνα και πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί έκτοτε παγκοσμίως με μεθόδους υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Η ενδομητρίωση προσβάλλει ένα σημαντικό αριθμό γυναικών και πολλές φορές ευθύνεται για πόνο στην περιοχή της πυέλου ή προβλήματα στη γονιμότητα.

Η Γυναικολογική Ογκολογία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εξειδίκευση της Μαιευτικής – Γυναικολογίας. Είναι μια διαρκής πρόκληση να αλλάξεις το μέλλον των ασθενών σου. Είναι η πρόκληση του να τις θεραπεύεις ή να παρατείνεις τη ζωή τους όσο περισσότερο γίνεται, σεβόμενος, παράλληλα, την ποιότητα της.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια μορφή της νόσου που μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί πλήρως, δίνοντας στις γυναίκες 100% ίαση. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να εντοπιστεί έγκαιρα. Σήμερα το μόνο «όπλο» που έχουν οι γυναίκες για τον προληπτικό ετήσιο έλεγχό τους είναι το ΤΕΣΤ ΠΑΠ.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και αφορά χιλιάδες γυναίκες που δεν θέλουν να χάσουν την εμπειρία της απόκτησης ενός παιδιού. Η επαγγελματική αποκατάσταση, οι προσωπικές σχέσεις ή κάποια ζητήματα υγείας δεν αποτελούν πια εμπόδιο στην δημιουργία οικογένειας καθώς οι γυναίκες μπορούν να καταξύψουν τα ωάρια τους ακόμα και για δέκα χρόνια. Ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών και δημιουργός του Κέντρου «Γένεσις» απαντάει σε όλα τα ερωτήματα γύρω από την κατάψυξη ωαρίων και θετει το ζήτημα στις πραγματικες του διαστάσεις, δίνοντας ακόμα μια πολύτιμη εναλλακτική στις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Μόνο η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να λύσει οριστικά το γρίφο της ενδομητρίωσης. Μιας πάθησης που κρύβει πολύ πόνο για τα νεαρά κορίτσια, εξηγεί μιλώντας στο health4you ο Στέφανος Χανδακάς, Mαιευτήρας- Γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρούργος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ.

Οι επιστημονικές εξελίξεις στους τομείς της μοριακής βιολογίας και της γενετικής έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία προηγμένων αναλύσεων που αφορούν μια πληθώρα γενετικών νοσημάτων. Τα γενετικά τεστ έχουν ανοίξει πια νέους δρόμους στην αντιμετώπιση κληρονομούμενων ασθενειών και ταυτόχρονα έχουν εγείρει πολλά ηθικά ερωτήματα για το πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να επέμβουμε στην εξέλιξη της ζωής.

Μπορεί η οικονομική κρίση να μείωσε κατά πολύ τον αριθμό των νέων γεννήσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας που αισθάνονται οι νέοι, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει μία από τις πλέον ασφαλής χώρες για να έρθει στη ζωή ένα βρέφος. Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο health4you, ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Μανώλης Δουλγεράκης, σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διεκπεραιωθεί με επιτυχία μια εγκυμοσύνη ακόμη και αν αυτή έχει χαρακτηριστεί ως υψηλού ρίσκου.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι από τις πλέον συνηθισμένες ορμονικές διαταραχές για τις νεαρές γυναίκες. Τα πρώτα σημάδια που παρουσιάζονται στον γυναικείο οργανισμό ξεκινούν από τα εφηβικά χρόνια και αυτά είναι η αυξημένη τριχοφυΐα, ο άστατος κύκλος και αργότερα η δυσκολία σύλληψης.

Αυτό το διαβάσατε;

X