healthsolutions
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 10:52

Ανάπτυξη εμβρύου στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ξεκινά από την 15η εβδομάδα της κύησης και διαρκεί έως και την 26η όπου ακολούθως εισέρχεστε στο τελευταίο τρίμηνο αυτού του υπέροχου ταξιδιού. Το 2ο τρίμηνο, δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως και «τρίμηνο του μέλιτος καθώς τότε σταματούν οι ζαλάδες, οι πρωινές ναυτίες και η γενικότερη ανησυχία που παρατηρείται σε πολλές έγκυες στην αρχή της κύησης τους. 

Ας δούμε πώς αναπτύσσετε το έμβρυο καθόλη τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.

15η  Εβδομάδα

Το έμβρυο είναι ακόμη τόσο μικρό- περίπου 10 εκατοστά-  που χωράει  στην παλάμη του χεριού σας. Οι μυς και τα δακτυλικά του αποτυπώματα συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Σταδιακά αναπτύσσεται και ο μηχανισμός της αναπνοής του. Αυτήν την εβδομάδα το μωρό αρχίζει να ακούει ήχους για πρώτη φορά. Το βάρος του κυμαίνεται από 50 -60 γραμμάρια.

16η  Εβδομάδα
Μερικά από τα πιο προηγμένα λειτουργικά συστήματα τους σώματός του λειτουργούν κανονικά,  συμπεριλαμβανομένων του κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος. Τα νύχια στα δάκτυλα των χεριών έχουν σχηματιστεί. Το έμβρυο έχει τώρα το μέγεθος ενός αχλαδιού με ύψος 10-12 εκατοστά και βάρος έως 95 γραμμάρια. Πολλές γυναίκες βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται περίπου 2.2 έως 4.5 κιλά. Μαζί με την αύξηση του βάρους αρχίζουν να καταναλώνουν επιπλέον φαγητό κάτι που θεωρείται φυσιολογικό.
 

17η Εβδομάδα

Αυτή θεωρείται μια εβδομάδα αλλαγών καθώς το μωρό κινείται περισσότερο και ακούει διάφορους θορύβους. Ο χόνδρος που θα γίνει ο σκελετός του είναι στη φάση που αρχίζει να μετατρέπεται σε κόκαλο. Τα ματιά του εμβρύου κοιτάνε μπροστά και όχι στα πλάγια, τα αυτιά του είναι σχεδόν στην τελική τους θέση. Αυτή την εβδομάδα και κατά την διάρκεια των επόμενων, αρχίζει να σχηματίζεται ο λιπώδης ιστός ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό του. Το μέγεθος του είναι 11-12 εκατοστά και το βάρος του έως 140 γραμμάρια. 

18η Εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα, μπαίνετε επίσημα στον πέμπτο μήνα της κύησης. Το στήθος του μωρού σας κάνει κινήσεις πάνω-κάτω, κάνοντας μιμητική αναπνοή, χωρίς φυσικά να εισπνέει αέρα, αλλά αμνιακό υγρό. Πιθανόν θα έχει φθάσει τα 14 εκατοστά και θα ζυγίζει 180 γραμμάρια.

19η Εβδομάδα

Αυτή είναι η εβδομάδα κατά την οποία αναπτύσσονται εγκεφαλικά οι αισθήσεις του εμβρύου, το ύψος του από το κεφάλι έως του γοφούς του θα έχει αυξηθεί ένα ακόμη εκατοστό ενώ το βάρος του θα είναι 200 γραμμάρια.

20η Εβδομάδα

Το έμβρυο έχει αρχίσει να αποκτά την προκαθορισμένη του μορφή ενώ μια ουσία που ονομάζεται σμήγμα το περιλούζει. Είναι το διάστημα που θα αρχίσει να παίρνει γρήγορα βάρος. Σε αυτή την εβδομάδα θα έχει έως 23 εκατοστά ύψος και μέχρι 300 γραμμάρια βάρος. Αν αρχίζουν και ματώνουν τα ούλα της εγκύου θα πρέπει να ελέγξει καλύτερα την υγιεινή του στόματός της.

21η Εβδομάδα

Τα φρύδια και τα βλέφαρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και τα νύχια του καλύπτουν την άκρη των δακτύλων. Επίσης το μωρό σας καταπίνει μέσα στην μήτρα αμνιακό υγρό, το οποίο  βοηθάει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πεπτικού συστήματος. Το αμνιακό υγρό που καταπίνει το μωρό σας εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις ανάγκες του σε θερμίδες. Το έμβρυο ακούει και ίσως αργότερα θυμάται τα τραγούδια που του τραγουδούσε η μητέρα του.

22η Εβδομάδα

Τα χείλη γίνονται πιο ευδιάκριτα και τα μάτια του έχουν αναπτυχθεί, χωρίς όμως να έχει σχηματιστεί οριστικά το χρώμα της ίριδας. Το πάγκρεας, που είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών, αναπτύσσεται σταδιακά και τα πρώτα σημάδια των δοντιών φαίνονται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Το βάρος του τώρα θα έχει φθάσει μέχρι 450 γραμμάρια. Την ίδια ώρα το βάρος της μητέρας αυξάνεται διαρκώς.

23η Εβδομάδα

Το χνούδι του σώματος του σκουραίνει και το προσωπάκι καθώς και το σώμα του παίρνουν τώρα το τελικό τους σχήμα. Σε εξέλιξη και η ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, του παγκρέατος και του πνεύμονα. Έχει ήδη φθάσει τα 29 εκατοστά και το μισό κιλό βάρους.

24η Εβδομάδα 

Οι προτιμήσεις στις γεύσεις διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και αρχίζει να εθίζετε στις γεύσεις. Το μωρό σας μεγαλώνει σταδιακά, βάζοντας περίπου 99 γραμμάρια την εβδομάδα. Είναι σημαντικό η μητέρα να αρχίσει να περιποιείται το δέρμα της με ειδικά προϊόντα ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση ραγάδων και φαγούρας εξαιτίας του τραβήγματος του δέρματος.

25η Εβδομάδα

Οι αισθήσεις και οι αναπνευστικές κινήσεις βελτιώνονται διαρκώς. Ραγδαία είναι η εξέλιξη και των οπτικών του νεύρων. Το μέγεθος του εμβρύου είναι στα 29 εκατοστά και το βάρος του στα 700 γραμμάρια.

26η Εβδομάδα

Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα στην οποία πλέον εισέρχεστε στον τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Τα μάτια του  μωρού σας έχουν αρχίσει να ανοίγουν, ακούτε τη καρδιά του κάθε φορά που πηγαίνετε στον γυναικολόγο σας ενώ η ανταπόκριση στους ήχους αυξάνεται σταθερά. Το μέγεθος του εμβρύου είναι 32-36 εκατοστά ενώ το βάρος του περίπου 880 γραμμάρια. Αν η μητέρα διαπιστώσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή του βάρους της – που δεν δικαιολογείται- και αν τα άκρα της πρηστούν θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της. Αυτού του τύπου τα συμπτώματα είναι πρόδρομα της προεκλαμψίας.
 

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;