healthsolutions
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 11:29

Μαμά στα 46: Κι όμως, η επιστήμη ανατρέπει τα δεδομένα!

Η Εύη στα 46 της χρόνια, κρατώντας πλέον, την κόρη της στην αγκαλιά της, μοιράζεται μαζί μας την ιστορία της, το δικό της «ταξίδι» μέχρι τον πολυπόθητο προορισμό της μητρότητας, εμπνέοντας κι άλλες γυναίκες που προσπαθούν σε προχωρημένη ηλικία να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια. Σύμμαχός της σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο γυναικολόγος-μαιευτήρας, ειδικός ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας, κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης.

Πράξη 1η: Προσπαθώντας να μείνεις έγκυος

Η Εύη γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της περίπου στα 40 της. Σύντομα αποφάσισαν να παντρευτούν και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, ένα όνειρο που δεν είχε σκεφτεί να πραγματοποιήσει νωρίτερα, καθώς ήταν απορροφημένη με την καριέρα της. Στα 42 της, κι ενώ προσπαθούσε για σχεδόν δύο χρόνια, δεν κατάφερε να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο. Έτσι, αποφάσισαν με τον σύζυγό της να διερευνήσουν περισσότερο το ζήτημα. Οι εξετάσεις της έδειξαν ότι το απόθεμα ωαρίων της δεν ήταν πλούσιο: «Στα δύο χρόνια που προσπαθούσαμε να μείνω έγκυος, έχοντας ελεύθερες επαφές, περνούσε από το μυαλό μου ότι είχα μεγαλώσει και ότι ίσως δεν θα ερχόταν το πολυπόθητο παιδί με φυσικό τρόπο τελικά. Μου είχε κάνει και μία κουβέντα για το ενδεχόμενο της εξωσωματικής ο τότε γυναικολόγος μου και αυτό με είχε φοβίσει πολύ. Μέσα σε αυτά τα χρόνια προέκυψαν και κάποια οικογενειακά προβλήματα, αρρώστησε και πέθανε ο πατέρας μου, και αυτό με επιβάρυνε ακόμα περισσότερο ψυχολογικά», εξομολογείται η ίδια, καταδεικνύοντας την συναισθηματική πίεση που βιώνει μια γυναίκα που νιώθει ότι τα περιθώρια για να γίνει μητέρα αρχίζουν να στενεύουν επικίνδυνα.

Πράξη 2η: Η γνωριμία με τον κ. Σφακιανούδη και η «ανάσταση» της ελπίδας

Η Εύη ήταν ήδη 44 όταν, έπειτα από τη σύσταση μιας φίλης της, που είχε κάνει εξωσωματική και είχε πετύχει, απευθύνθηκε στον γιατρό Κωνσταντίνο Σφακιανούδη. «Κάναμε εξετάσεις και βρέθηκε ότι οι τιμές των ορμονών μου δεν ήταν πολύ καλές, προφανώς λόγω της ηλικίας. Εκείνη τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι αγχώθηκα πολύ. Ο γιατρός τότε, μας εξήγησε όλες τις εναλλακτικές που είχαμε, τα φάρμακα, την εξωσωματική, τον φυσικό κύκλο, τα δανεικά ωάρια, όλα», αφηγείται η ίδια.

Η Εύη τονίζει την εμπιστοσύνη που ένιωσε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας της με τον κ. Σφακιανούδη, γεγονός που την έκανε να πιστέψει ότι μπορεί κι εκείνη να γίνει μάνα, ακόμη κι αν τα στατιστικά δεν ήταν με το μέρος της: «Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που γνώρισα τον γιατρό μου ένιωσα εμπιστοσύνη και παράλληλα, είχα πίστη στον Θεό ότι θα καταφέρναμε να κάνουμε παιδί. Έτσι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τον φυσικό κύκλο. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να πηγαίνουμε κάθε μήνα για να κάνουμε ωοληψίες. Ο πρώτος μήνας πήγε πολύ καλά. Βρέθηκε ένα καλό ωάριο, το οποίο και γονιμοποιήθηκε. Αυτό μας έδωσε δύναμη και ελπίδα. Δυστυχώς, όμως, δεν πήγαιναν όλοι οι επόμενοι μήνες τόσο καλά. Κάποιες φορές δεν υπήρχαν ωάρια, άλλες δεν γονιμοποιούνταν… Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να έχουμε τέσσερα γονιμοποιημένα ωάρια. Τότε εγώ ήμουν πια 45 ετών».

Πράξη 3η: Επιμονή, Υπομονή και Πίστη

«Τι σκεφτόμουν όλον αυτόν τον χρόνο; Φοβόμουν, είχα άγχος, στενοχωριόμουν, έπεφτα ψυχολογικά. Το ήθελα όμως πολύ αυτό το παιδί και είχα πίστη ότι θα τα καταφέρναμε. Με βοήθησε και ο σύζυγός μου, που ήταν αισιόδοξος και με εμψύχωνε σε κάθε περίπτωση. Δεν με άφηνε να σκέφτομαι αρνητικά, ούτε συζητούσαμε ποτέ για το ενδεχόμενο να μην μπορέσουμε να αποκτήσουμε τελικά παιδί ή να χρειαστεί να πάρουμε δανεικά ωάρια κ.λπ.», αναφέρει η Εύη, μοιραζόμενη τις μύχιες σκέψεις όλους αυτούς τους μήνες που συνεχίζονταν οι προσπάθειες εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο.

Δείτε τα μυστικά της εξωσωματική γονιμοποίησης.

 

Πράξη 4η: Όταν ζεις το όνειρό σου…

Τελικά, τον Ιούλιο του 2016, στα 45 της, η Εύη κατάφερε  να κρατήσει το ένα από τα δύο γονιμοποιημένα ωάρια που της εμφύτευσε ο γιατρός της κι έτσι, τον περασμένο Μάρτιο απέκτησε την κόρη της. «Στην εγκυμοσύνη δεν είχα προβλήματα, παρ’ όλα αυτά, επειδή φοβόμουν και ήθελα πολύ αυτό το παιδί, σταμάτησα να δουλεύω και γέννησα με καισαρική. Τώρα σκέφτομαι ότι ήταν υπερβολή. Ίσως την επόμενη φορά να τα κάνω αλλιώς. Σας φαίνεται περίεργο αυτό; Θα το ήθελα και σκέφτομαι να το ξανακάνω», αναφέρει η ίδια, δηλώνοντας πλέον έτοιμη να αποκτήσει κι άλλο παιδί!

Αντί επιλόγου

«Θα έλεγα σε όλες τις γυναίκες που το σκέφτονται να το προσπαθήσουν και να μην το βάζουν κάτω. Γι’ αυτό σας είπα κι εγώ την ιστορία μου, για να πάρουν δύναμη και θάρρος κι άλλες γυναίκες που είναι σε παρόμοια κατάσταση μ’ εμένα και να κάνουν την προσπάθειά τους. Πέρασα κι εγώ από τη θέση τους και ξέρω. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κάθομαι τα μεσημέρια στο γραφείο μου, αγχωμένη και φοβισμένη, και να ψάχνω στο ίντερνετ για ιστορίες επιτυχίας που θα μου έδιναν δύναμη». Με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα, η Εύη κλείνει την αφήγησή της, δείχνοντας και σε άλλες γυναίκες τον δρόμο: Χρειάζεται πίστη και επιμονή, αλλά κι ένας γιατρός που θα σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια και που θα πιστέψει το ίδιο, ή ίσως και περισσότερο από σένα στο ότι μπορείς να τα καταφέρεις!

«Οι γυναίκες να συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά, να μην παραιτούνται»

Ο κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, γυναικολόγος-μαιευτήρας, ειδικός ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας στο Γένεσις Αθηνών, δίνει την δική του οπτική για τη συνεργασία του με την Εύη:

«Η περίπτωση της Εύης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυταπάρνησης ασθενούς και πολύ καλής συνεργασίας ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή. Χρειάστηκε να γίνει η προσπάθειά μας σε οκτώ φυσικούς κύκλους και να συλλεγούν τελικά τέσσερις ωραίες βλαστοκύστες για να οδηγηθούμε στο απόλυτο θαύμα: γυναίκα 46 ετών με πτωχό απόθεμα ωαρίων και προεμμηνοπαυσιακό ορμονικό προφίλ καταφέρνει να αποκτήσει παιδί με δικό της γενετικό υλικό! Η περίπτωση αυτή, αλλά και πολλές άλλες θα πρέπει να δώσουν κουράγιο σε πολλές γυναίκες για να συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά και να μην παραιτούνται μπροστά στις Σειρήνες της οποιασδήποτε φαινομενικά ευκολότερης λύσης».

Αυτό το διαβάσατε;