healthsolutions

Healthy Corner

Αν και γένους αρσενικού, ο θυρεοειδής αδένας φαίνεται να απασχολεί κατά κανόνα το γυναικείο φύλο, με τις περισσότερες παθήσεις που αφορούν σε προβλήματα στη λειτουργία του να εντοπίζονται στο γυναικείο πληθυσμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η βρογχοκήλη παρατηρείται τρεις φορές πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ η θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρατηρείται τέσσερις φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Με τον όρο βρογχοκήλη περιγράφεται η αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα, πέραν των φυσιολογικών ορίων, μια κατάσταση που εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες σε σύγκριση με τον ανδρικό πληθυσμό. Αν και αρχικά, η βρογχοκήλη δεν προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή, η σταδιακή αύξηση του μεγέθους της δύναται να οδηγήσει στην εμφάνιση ενοχλήσεων, όπως βήχας, αίσθημα βάρους ή πίεσης στον τράχηλο,  ή ακόμη και να δυσκολέψει την αναπνοή και την κατάποση του ασθενούς. Ο Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών), κ. Γιώργος Σακοράφας, μας ενημερώνει για τα εργαλεία που διαθέτουμε για τη διάγνωση του προβλήματος, καθώς και για την αντιμετώπισή του, εξηγώντας μας σε ποιες περιπτώσεις το χειρουργείο είναι μονόδρομος.

Για πολλούς γονείς, το να διαγνωστεί το παιδί τους με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (παιδικός διαβήτης) είναι μια κατάσταση που θα τους προβληματίσει ιδιαίτερα και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έντονη ανησυχία. Η ανησυχία αφορά κυρίως στη νέα πραγματικότητα στην οποία καλείται «εισαχθεί» το παιδί και ολόκληρη η οικογένειά του, η οποία περιλαμβάνει την ισόβια χορήγηση ινσουλίνης, τον έλεγχο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και την καθοδήγηση από διατροφολόγο, ενώ απαιτεί και την υποστήριξη του οικείου περιβάλλοντος. Η αλήθεια είναι πως, με σωστή πληροφόρηση, καθοδήγηση και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η διάγνωση αυτή δεν χρειάζεται να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη και τη ζωή του παιδιού γενικότερα. Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν οι γονείς για τον παιδικό διαβήτη;

Ο μήνας Νοέμβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια απειλή του σακχαρώδη διαβήτη. Με αφορμή αυτήν την ευκαιρία, ο Διαβητολόγος-Ενδοκρινολόγος Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Οξφόρδης, μας παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό για τον παιδικό διαβήτη, εξηγώντας αναλυτικά τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται, καθώς και το τι περιλαμβάνει η θεραπευτική του προσέγγιση.

Η υπογονιμότητα δεν αποτελεί πια «ταμπού» αλλά μία σύγχρονη πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπα εκατοντάδες ζευγάρια όλων των ηλικιών που επιθυμούν να ζήσουν το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού.

Η φετινή διοργάνωση του MadWalk 2023 υποστηρίζει τους σκοπούς της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας HOPEgenesis. Ο μεγαλύτερος θεσμός της χώρας που ενώνει μουσική και μόδα για 13 χρονιές θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do με παρουσιάστρια τη Βίκυ Καγιά και εκλεκτούς καλεσμένους. Στα πλαίσια του MadWalk 2023, θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά performances από γνωστούς τραγουδιστές καθώς και catwalks με δημιουργίες κορυφαίων  Ελλήνων σχεδιαστών. Η ομάδα της HOPEgenesis θα παρευρεθεί στο MadWalk 2023 προκειμένου να ενημερώσει όλους τους παρευρισκόμενους για τους σκοπούς και τη δράση της ανά την Ελλάδα.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοηθικής 2023 με θέμα «Προστασία των Μελλοντικών Γενεών» το οποίο διοργανώθηκε σε υβριδική μορφή στις 18 Οκτωβρίου 2023, από το Ελληνικό Κλιμάκιο International Chair in Bioethics (WMA Cooperative Center), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Βιοηθικής Τεχνοηθικής και Δικαίου και το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η πρότυπη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, μέλος του Ομίλου Hellenic Healthcare Group (HHG), πραγματοποίησε την Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, παρουσίαση  σε δημοσιογράφους με τίτλο ”Made with Love and Science” στο θερινό σινεμά του Πολεμικού Μουσείου. Στην παρουσίαση έδωσαν το παρών, μέλη της Διοίκησης, καθώς και στελέχη της Μονάδας.

Την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, το μη κερδοσκοπικό Σωματείο Be-Live πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις δράσεις του στα νησιά Σάμο και Ικαρία, αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Eurobank για το δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια», η οποία περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων με κοινωνική στόχευση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τον νομό Έβρου στην οποία συμμετέχει η Be-Live με το έργο της.

Οι κιρσοί είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με τις ενοχλήσεις και τα συμπτώματα που προκαλούν να γίνονται ιδιαίτερα αισθητά κατά τη θερινή περίοδο. Η φλεβική ανεπάρκεια αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, γι’ αυτό η έγκαιρη και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστά τον καλύτερο τρόπο πρόληψης. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα δύσκολα έχουν γίνει εύκολα, χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία laser, καθώς πλέον η ενδοαυλική αντιμετώπιση των κιρσών εγγυάται άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, μειώνοντας τον χρόνο αποθεραπείας στο ελάχιστο.

Ποιοτικές διαγνωστικές και ιατρικές υπηρεσίες, εντελώς δωρεάν ή με σημαντικές εκπτώσεις απολαμβάνουν οι κάτοχοι της Κάρτας Υγείας, που προσφέρουν χωρίς καμία χρέωση οι συνεργαζόμενες κλινικές Θεραπευτήριο Αθηνών και Γενική Κλινική HOSPITALity.

 

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;