healthsolutions
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017 11:07

Μαίρη Κούστας: Μετά από 23 προσπάθειες εξωσωματικής μας εξομολογείται 

Πολλοί λένε πως στη ζωή πάντα καταφέρνεις να γίνεις αυτό που θέλεις.  Και η ίδια η ζωή τελικά επιβεβαιώνει αυτή την άποψη, ακόμη και αν το κόστος πολλές φορές θα σε γεμίζει δάκρυα.

Πόσο μάλλον όταν η προσπάθεια αφορά την απόκτηση ενός μωρού. Μια διαδρομή που αναγκάζονται να ζήσουν πολλά σύγχρονα υπογόνιμα ζευγάρια τα οποία καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. 
Μια προσωπική ιστορία που συγκλονίζει είναι αυτή που ακολουθεί. Είναι μια προσωπική ιστορία- σύμβολο θάρρους και πίστης για όσες προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. 

«Έχω κλάψει περισσότερο από όσο ήθελα, αλλά ποτέ δεν το έβαλα κάτω. Ποτέ δεν είπα ότι δεν θα τα καταφέρω…». Με αυτά τα λόγια η διάσημη ομογενής ηθοποιός της Αυστραλίας Μαίρη Κούστας ξεκινάει να μας μιλάει για την προσωπική της οδύσσεια μέχρι να αποκτήσει τελικά τη μονάκριβη κόρη της, τη Δήμητρα.

Ένα μωρό που ήρθε στη ζωή μετά από 23 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και αφού είχαν προηγηθεί δύο αποβολές που επιβάρυναν αφάνταστα την υποψήφια μητέρα.Ποτέ όμως δεν είπε ότι δεν θα τα καταφέρει. Ποτέ δεν λιγοψύχησε. Συνέχισε να προσπαθεί και μέσα της βαθιά πίστευε ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να νιώσει τη μητρότητα που τόσο ήθελε.

Σήμερα, εννέα χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια και έχοντας κάνει 15 αποτυχημένες απόπειρες εξωσωματικής στην Αυστραλία η γνωστή ηθοποιός μπορεί και χαμογελάει. Κατάφερε να  μείνει έγκυος στην Ελλάδα μετά από άλλες 8 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μονάκριβη κόρη της η Δήμητρα, που σήμερα είναι τριών χρονών,  της χάρισε ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη, της έμαθε πολλά η διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να την αποκτήσει. « Εγώ κέρδισα τον αγώνα γιατί είχα το θάρρος, είχα τη θέληση, δεν ήμουν από αυτές που έλεγαν δεν μπορώ», μας εξηγεί η ομογενής της Αυστραλίας.

Μέσα σε όλο αυτό το ταξίδι χρειάστηκε να χάσει, δυστυχώς, δύο παιδιά. Το δεύτερο μάλιστα ήταν 5,5 μηνών έμβρυο –κοριτσάκι, όταν οι γιατροί στην Αυστραλία της είπαν ότι παρά τις τιτάνιες προσπάθειες δεν θα τα καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή. Ζύγιζε κάτω από 500 γραμμάρια και δεν είχε καταφέρει να φθάσει τους 6 μήνες ενδομήτριας ζωής.Η μητέρα όμως δεν το έβαλε κάτω. Αυτή η δυστυχία μετουσιώθηκε σε δημιουργία και την οδήγησε να γράψει ένα βιβλίο στο οποίο βρίσκουν παρηγοριά και ελπίδα πολλά νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν μωρό. «..Όπως λένε οι Έλληνες, ο κόσμος είναι μεγάλος. Βρες το δρόμο σου αγάπη μου, όπου και αν είναι αυτός. Θέλω να ξέρεις ότι θα σε λατρεύω, θα σ’ αγαπώ και θα σε θυμάμαι για πάντα. Η μητέρα σου». Αυτά ήταν τα λόγια που έγραψε αποχαιρετώντας τη Στίβι, μια κόρη που δεν κατάφερε ποτέ να τη δει να μεγαλώνει.

Η ιστορία της Μαίρης Κούστα έγινε ντοκιμαντέρ και καλύφθηκε εκτενώς από το τηλεοπτικά δίκτυο channel 9 αλλά και τους εκπροσώπους του διεθνή τύπο που είδαν στα μάτια της μια γυναίκα που αντανακλά την πάλη με τις πανανθρώπινες επιθυμίες  μας και την επίτευξή τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας αναφέρθηκε πολλές φορές στη πίστη της στο Θεό επισημαίνοντας πώς κάθε φορά που πήγαινε στην Παναγία της Τήνου έμενε έγκυος. Σε αυτήν την εκκλησία μάλιστα έγινε και η βάπτιση, το περασμένο καλοκαίρι, της κορούλας της Δήμητρας, με δεκάδες φίλους του ζευγαριού από όλα τα μέρη της γης που γνώριζαν πόσα είχε περάσει μέχρι αυτή τη στιγμή που κράτησε στα χέρια της το παιδί της. 

Ο  Kωνσταντίνος Πάντος, μαιευτήρας- γυναικολόγος της ευτυχισμένης μητέρας, με αφορμή αυτή τη τόσο συγκινητική ιστορία, στέλνει το δικό του μήνυμα τονίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Έρχονται ζευγάρια από 32 χώρες του εξωτερικού προκειμένου να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση στην χώρα μας», προσθέτει.

Στην ερώτηση που του απευθύναμε για το ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, μέσω αυτής της διαδικασίας, ο κ. Πάντος είναι ξεκάθαρος ως προς το μήνυμα που θέλει να στείλει σε όλες τις γυναίκες. «Τα ζευγάρια δεν πρέπει να εγκαταλείπουν. Χρειάζεται να επαναλαμβάνουν τις προσπάθειες. Θα πρέπει να γίνονται αλλαγές στη θεραπεία αλλά η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια είναι το μυστικό της επιτυχίας», τονίζει ο γιατρός. Προσθέτει πως αυτός ο τόσο αυξημένος αριθμός εξωσωματικών δεν εγκυμονεί-βάση των διεθνών ερευνών- κανένα μελλοντικό κίνδυνο για τη ζωή της μητέρας. Παρόλα αυτά, για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας θα πρέπει η κάθε περίπτωση ζευγαριών να εξατομικεύεται και να είναι από μόνη της μια διαφορετική πρόκληση για τον γιατρό που θα την αναλάβει. 

Τo 2013 η Μαίρη Κούστας εξέδωσε ένα βιβλίο-μνήμης με τον τίτλο "All I know: a memoir of love, loss and life". Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στην απώλεια του πατέρα, της γιαγιάς και της κόρης της που χάθηκε ενώ ήταν ακόμη έμβρυο.
 

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;