healthsolutions
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 07:07

Πόσο «κοστίζει» η αγορά ωαρίων στην Ελλάδα;

Αν και η ελληνική νομοθεσία απαιτεί η δωρεά ωαρίων να είναι μια πράξη αμιγώς αλτρουιστική, τα δεδομένα στην Ελλάδα σήμερα φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Γονιμότητας «Η Κυβέλη», Δήμητρα Δρακοπούλου, σήμερα «είτε για λόγους καριέρας, είτε για λόγους οικονομικούς ή το ότι δεν έχουν βρει σύντροφο, οι γυναίκες ξεκινούν στα 35 να παντρεύονται ή να κάνουν σχέση. Προσπαθούν αρχικά να μείνουν έγκυες με δικά τους ωάρια, αλλά όταν δεν έχουν πια άλλη επιλογή στρέφονται την αγορά ωαρίων».

Όπως σημειώνει η ίδια, πολλές φορές και οι ίδιοι οι γιατροί θεωρούν την αγορά ωαρίων ως την εύκολη και άκρως επικερδή λύση για τις ασθενείς τους που δεν έχουν πλέον ωάρια ικανά να γονιμοποιηθούν.

«Τα χρηματικά ποσά που θα πρέπει να δώσουν οι οικογένειες, αν επιλέξουν να καταφύγουν στην αγορά ωαρίων είναι τεράστια. Φανταστείτε ότι όλη η διαδικασία μπορεί να στοιχίσει 5.000 – 6.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν κέντρα στο εξωτερικό που ζητούν 8.000 ευρώ. Ποιος έχει αυτά τα λεφτά στις εποχές που ζούμε;», αναρωτιέται η κυρία Δρακοπούλου.

Όσο για το αν υπάρχει νομικό πλαίσιο γύρω από τις εξωσωματικές και την αγορά ωαρίων, η ίδια τονίζει ότι πρόκειται για μια ολόκληρη βιομηχανία που λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας.

Συγκεκριμένα, η υποψήφια δότρια ωαρίων, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καλύπτεται από ανωνυμία και υποχρεούται να υπογράψει ειδικά έγγραφα συγκατάθεσης για τη δωρεά του γενετικού υλικού της.

Για να γίνει μάλιστα δεκτή, σε ένα πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

· Να έχει ηλικία από 19 έως 35 ετών.

· Να είναι υγιής, μη καπνίστρια και να μην υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό γενετικών ασθενειών.

Βάσει του νόμου, η δότρια λαμβάνει ένα ποσό ως αποζημίωση για την τυχόν απώλεια ημερών εργασίας της, τις μετακινήσεις και τα άλλα έξοδα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του κύκλου που συμμετέχει, το οποίο έχει προσδιοριστεί, εκ του νόμου, έως 1.200 ευρώ. Το κόστος των εξετάσεων και των φαρμάκων της δότριας το καλύπτει το ζευγάρι που θα κάνει χρήση των ωαρίων. Συνολικά, οι εξετάσεις της δότριας και του ζευγαριού κοστίζουν από 300 έως 1.600 ευρώ, ανάλογα με το πρόβλημα. Το κόστος των φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν και από τη δότρια και από το ζευγάρι κυμαίνεται από 1.800 έως 3.000 ευρώ. Το κόστος ωοληψίας/ γονιμοποίησης/ εμβρυομεταφοράς, κατάψυξης πιθανών πλεοναζόντων εμβρύων είναι από 1.600 έως 3.600 ευρώ.

Κάθε δωρήτρια μπορεί να δωρίσει τα ωάριά της συνολικά έως και 10 φορές, ενώ σε ετήσια βάση η προσφορά ωαρίων επιτρέπεται, βάσει του νόμου, έως και δύο φορές. Όσο πιο μεγάλη είναι η μονάδα, τόσο πιο μεγάλη είναι και η «δεξαμενή» της.

Σημειώνεται, ότι από κάθε δότρια αφαιρούνται περίπου 10 με 12 ωάρια, τα οποία μπορούν να καλύψουν έως και δύο γυναίκες.

«Από τον αλτρουισμό της πράξης της δωρεάς ωαρίων, έχουμε φτάσει να μιλάμε για εμπόριο. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τη λαχτάρα μιας γυναίκας να γίνει μάνα και την ελπίδα της ότι είναι η τελευταία της επιλογή για να κάνει παιδί και μάλιστα σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη οικονομική αιμορραγία», συνεχίζει η κ. Δρακοπούλου.

«Από τα 5.000 – 6.000 ευρώ που ανέφερα παραπάνω, η δότρια θα πάρει από 500 – 1.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι γιατροί και δαπανώνται και στην αγορά των φαρμάκων», τονίζει η κυρία Δρακοπούλου.

Στο παρελθόν σε αρκετά πανεπιστήμια των ΗΠΑ έμπαιναν αγγελίες που ζητούσαν δότριες ωαρίων. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί και όλα γίνονται μέσω των κέντρων υποβοηθούμενης γονιμοποίησης που είναι πάρα πολλά. Μετά την Ισπανία, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε αριθμό κέντρων εξωσωματικής και ήδη λειτουργούν 60.

Η κ. Δρακοπούλου, δεν κρύβει τέλος, ότι πολλές γυναίκες καταφεύγουν στο Σωματείο, αναζητώντας ψυχολογική υποστήριξη, καθώς δεν μπορούν να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν αυτό που είναι αυτονόητο για άλλους… ένα παιδί.

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;