healthsolutions
Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 07:54

Υπογονιμότητα: αιτίες και λύσεις από τον Ειδικό

Η υπογονιμότητα αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην εποχή μας, ενώ αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με τους κοινωνικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς των σύγχρονων κοινωνιών. Όπως μας εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ και ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής «μια από τις βασικότερες αιτίες, είναι η καθυστερημένη απόφαση των ζευγαριών να γίνουν γονείς με κεντρικό άξονα την ηλικία της γυναίκας, η οποία δεν γνωρίζει τα όρια της γονιμότητας της και μεταθέτει την εγκυμοσύνη όλο και αργότερα. Φαίνεται πως στις μέρες μας οι γυναίκες έχουν αποκτήσει ένα νέο τρόπο ζωής και επιλέγουν να εξασφαλίσουν την επιστημονική τους κατάρτιση, την οικονομική τους αυτονομία και την επαγγελματική τους πρόοδο, αγνοώντας σημαντικές πληροφορίες για τον ίδιο τους τον οργανισμό και τη λειτουργία του».

Προς επίρρωση της προηγούμενης θέσης, ο κ. Πάντος αναφέρει ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, το ποσοστό των γυναικών που είναι ηλικίας άνω των 35 ετών και προσπαθούν για πρώτη φορά να αποκτήσουν τέκνο αυξήθηκε σχεδόν κατά 8 φορές από το 1975 έως σήμερα.

«Παράλληλα, παρατηρούμε ότι όλο και μειώνεται η μέση συγκέντρωση σπέρματος στον άνδρα, γεγονός που με τη σειρά του έρχεται να προστεθεί στα ήδη γνωστά προβλήματα υπογονιμότητας. Οι σημαντικές εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί στον επιστημονικό κλάδο  της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παίζουν και αυτές το ρόλο τους στον εφησυχασμό των ζευγαριών και την αναβλητικότητα τους σε σχέση με το θέμα», διευκρινίζει ο κ. Πάντος, προσθέτοντας δύο ακόμη «ψηφίδες» στο παζλ των αιτιών της υπογεννητικότητας.

H Ελλάδα διεθνής προορισμός για εξωσωματική γονιμοποίηση

Παρόλα αυτά, ο κ. Πάντος επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει καταστεί διεθνώς ένας  σημαντικός προορισμός για τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με μεθόδους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: «Η εξωσωματική γονιμοποίηση, η δωρεά ωαρίων, η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση που δίνει τη δυνατότητα να αποκλειστούν κληρονομικές ασθένειες πριν από τη μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα είναι μέθοδοι που εφαρμόζονται στη χώρα μας με τόσο μεγάλη επιτυχία που την έχουν κάνει  προορισμό τουρισμού υγείας για να αποκτήσει κάποιος παιδί».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  διεθνής Τύπος όπως Nesweek, Guardian, Focus, Spiegel  μας έχουν κατατάξει στις ηγέτιδες δυνάμεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς καταφέρνουμε να ενσωματώσουμε κάθε νέο δεδομένο στις τεχνικές μας, να εξατομικεύσουμε την κάθε προσπάθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πόλος έλξης η τεχνική PRP

Όπως μας εξηγεί ο ειδικός, μια νέα τεχνική που εφαρμόζεται σε γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, έχει αυξήσει περαιτέρω την σημασία της χώρας μας ως προορισμού τουρισμού υγείας για γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί σε προχωρημένη ηλικία: «Τα τελευταία δυο χρόνια αποτελούμε πόλο έλξης και για την τεχνική του PRP (Platelet-Rich Plasma), η οποία λόγω της επιστημονικής δημοσιότητας που πήρε έχει φέρει χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας. Πρόκειται για την τεχνική αναζωογόνησης των ωοθηκών με αιμοπετάλια από το ίδιο τους το αίμα στις προεμμηνοπαυσιακές και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια τεχνική που φιλοδοξεί και έχει καταφέρει, σε αρκετές περιπτώσεις, να γυρίσει το βιολογικό ρολόι των γυναικών επαναφέροντας την περίοδό τους. Μάλιστα, η κλινική μας  πραγματοποιεί επιστημονική έρευνα για να ελέγξει και να επιβεβαιώσει, αν πράγματι η μέθοδος προσφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;