Επικαιρότητα
Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην καταπολέμηση του στίγματος που περιβάλλει τη νόσο του Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας. Καθώς περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια και εκατομμύρια άλλοι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την εξέλιξη της νόσου και τις αλλαγές που πυροδοτεί στην καθημερινότητα των ασθενών και να συμβάλλουμε όλοι μαζί στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για το Alzheimer, και η φαρμακευτική αγωγή που δίνεται στους ασθενείς στοχεύει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Η κυστική ίνωση (ΚΙ) είναι το συχνότερο κληρονομικό νόσημα στους Kαυκάσιους, ενώ στη χώρα μας αποτελεί το δεύτερο συχνότερο κληρονομικό νόσημα μετά τη Μεσογειακή Αναιμία, με συχνότητα φορέων 4-5%. Η νόσος προσβάλλει πολλά όργανα του σώματος αλλά κυρίως τους πνεύμονες, το πάγκρεας, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς αδένες και το έντερο, με τις βαρύτερες και πιο κρίσιμες για την πορεία των ασθενών επιπλοκές να εκδηλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα. Το κύριο χαρακτηριστικό της κυστικής ίνωσης είναι η παραγωγή παχύρρευστων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα και αδένες του σώματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή ζωτικών οργάνων. Δεδομένης της απουσίας θεραπείας που να εγγυάται την πλήρη ίαση του προβλήματος, ο ρόλος της πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της επίπτωσής της στο γενικό πληθυσμό. Στις γραμμές που ακολουθούν θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα εργαλεία που μας προσφέρει η επιστήμη της Γενετικής για τον έγκαιρο εντοπισμό των φορέων της κυστικής ίνωσης, ώστε να ανακοπεί ο κύκλος της δημιουργίας απογόνων που γεννιούνται με κυστική ίνωση.
Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, η διοίκηση και το προσωπικό της Γενικής Κλινικής HOSPITALity υποδέχτηκαν πρόσφατα αντιπροσωπεία από το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής της κινεζικής επαρχίας Anhui στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο κέντρο της Αθήνας. Η επίσκεψη είχε ως στόχο την πλήρη παρουσίαση των υπηρεσιών και του τρόπου διαχείρισης της κλινικής, καθώς και να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων στην ειδικότητα της διαχείρισης πόνου.
Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις στην υπόθεση της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά. Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι στις αντίστοιχες μονάδες, κέντρα και κλινικές πρέπει να είναι εξονυχιστικοί και η εφαρμογή των νόμων χωρίς εκπτώσεις.
Ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τη λειτουργία της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης που εδρεύει στα Χανιά.
Η Assaraf Keren Dora από το Μονακό ήταν εκείνη που μαζί με άλλα 10 παιδάκια έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων της ΜΙΥΑ ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΡΗΤΗΣ. Είναι η γυναίκα που το 2020, σε ηλικία 42 ετών, ήταν σε εμμηνόπαυση και κατάφερε να μείνει έγκυος μετά από PRP ωοθηκών. Λίγο καιρό μετά απέκτησε ένα όμορφο κοριτσάκι.
Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της ACT (Assisted Conception Taskforce) ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη γονιμότητα και την υπογονιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την υπογονιμότητα ως ασθένεια με παγκόσμιες διαστάσεις και με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Σήμερα, πέρα από τις σημαντικές δυνατότητες που μας προσφέρει η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπογονιμότητας, ώστε όλο και περισσότερα ζευγάρια να ζουν το όνειρο της δημιουργίας της δικής τους οικογένειας, η σύγχρονη επιστήμη της γενετικής γίνεται «σύμμαχός» μας στην προσπάθεια γέννησης υγιών παιδιών. Ας δούμε όλες τις πληροφορίες που μπορεί να μας «αποκαλύψει» ο προγεννητικός έλεγχος αναφορικά με τον κίνδυνο που διατρέχει ένα έμβρυο να γεννηθεί με κάποιο γενετικό νόσημα.
Το καλοκαίρι είναι περίοδος χαλάρωσης, ωστόσο οι «άμυνες» μας απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς δεν θα πρέπει να «χαλαρώνουν», γιατί οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού γύρω μας. Τη θερινή περίοδο, πίσω από τους μύκητες «κρύβονται» τα στενά και συνθετικά ρούχα και εσώρουχα, τα βρεγμένα μαγιό που στεγνώνουν πάνω μας, καθώς και τα σερβιετάκια σε καθημερινή βάση. Η τοπικά αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία του καλοκαιριού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της κολπικής μυκητίασης, η οποία αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων.
Στις 14 Ιουνίου 2023, δύο αξιόλογοι φορείς διοργανώνουν μια πολύ σημαντική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, που τιμάται ετησίως στις 15 Ιουνίου.
Ένα εξάχρονο κορίτσι προσέφερε εξαιρετικά συγκινητικές στιγμές κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων της νέας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών- Θεσσαλίας την Παρασκευή (5/5) στη Λάρισα.