healthsolutions

Επικαιρότητα

Η άμεση μετάδοση της λοίμωξης Covid-19 από τη μητέρα στο νεογέννητο μωρό της είναι σπάνια, περίπου μία περίπτωση μόλυνσης μωρού ανά 50 γεννήσεις. Όμως τα νεογνά των μητέρων με κορονοϊό αντιμετωπίζουν έμμεσους κινδύνους, εξαιτίας της επιδεινούμενης πορείας της υγείας της μητέρας και του συνεπαγόμενου πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα νεογνολόγο της διασποράς.

Τα  νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν δημιουργεί προβλήματα στις εγκύους, ούτε και στη γονιμότητα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα στα οποία αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα εγκεκριμένα εμβόλια Covid-19 τύπου mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) είναι άκρως αποτελεσματικά στο να παράγουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού στις γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια παρέχουν κάποια προστατευτική ανοσία και στα νεογνά μέσω του μητρικού γάλακτος και του πλακούντα.

Αν και προχωράμε στο τέλος του χειμώνα, ο κίνδυνος των εποχικών ιώσεων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, δεδομένου ότι το κρύο και οι συνθήκες συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους ευνοούν την μετάδοσή τους. Τα περασμένα χρόνια, τα μέτρα υγιεινής στόχευαν κυρίως στον περιορισμό της μετάδοσης της εποχικής γρίπης. Φέτος όμως, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ανάσχεση ενός τρίτου κύματος μετάδοσης του κορωνοϊού που στο πιο εφιαλτικό και απευκταίο σενάριο δύναται να κλονίσει τα θεμέλια του ΕΣΥ, με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Εδώ και δύο χρόνια, το όραμα της Be-Live για στήριξη των υπογόνιμων ζευγαριών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ώστε να μπορούν μέσω της κάλυψης των δαπανών των προσπαθειών της εξωσωματικής γονιμοποίησης να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια, έχει πάρει σάρκα και οστά. Μέχρι σήμερα, έχουν γεννηθεί 14 υγιέστατα μωράκια και 14 ζευγάρια ζουν πια το όνειρο της οικογένειας! Στην προσπάθειά της αυτή, η Be-Live, που «γεννήθηκε» από τους ιατρούς αναπαραγωγής, κ.κ. Βασίλη Κελλάρη και Χάρη Χηνιάδη, βρίσκει διαρκώς νέους «συμμάχους» που αναγνωρίζουν το έργο της και έρχονται να συνδράμουν τον αγώνα της

H 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου με στόχο να μας υπενθυμίζει πώς η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι τα σύγχρονα «όπλα» που διαθέτουμε για να κερδίσουμε τη μάχη με τη νόσο. Μάλιστα, πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) ανέφερε πως ο καρκίνος του μαστού συνιστά πλέον την πιο συχνή μορφή καρκίνου (αντί του καρκίνου του πνεύμονα που ήταν μέχρι τώρα), ενώ εκτιμάται ότι καθώς αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και το προσδόκιμο ζωής, ο καρκίνος θα γίνει συχνότερος και τα νέα κρούσματα υπολογίζεται ότι θα φθάνουν περίπου τα 30 εκατομμύρια ετησίως το 2040, από 19.3 εκατομμύρια που ήταν το 2020.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άλλαξε τη σύσταση του την Παρασκευή, όσον αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών κατά του κορωνοϊού, υιοθετώντας μια λιγότερο επιφυλακτική στάση, η οποία είχε δεχθεί αρκετές επικρίσεις και διαφοροποιείτο σε σχέση με την ευνοϊκή εισήγηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Η έναρξη του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διεθνώς. Κάθε χώρα έχει χαράξει την εμβολιαστική της στρατηγική και τις προτεραιότητες των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν. Συχνά οι γυναίκες που είναι έγκυες, θηλάζουν ή προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες σύντομα αποκλείονται από τον εμβολιασμό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριελήφθησαν στις αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων σε ανθρώπους.

Κι ενώ όλος ο πλανήτης αναμένει με την έναρξη των εμβολιασμών να ανακοπεί επιτέλους η δυναμική της πανδημίας, ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος τοποθετήθηκε σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων:

Ο κ. Ανδρέας Κόμης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στον Προγεννητικό έλεγχο και στην Εμβρυομητρική Ιατρική, με πολυετή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή του Tμήματος Ιατρικής Εμβρύου και Υπερήχων στο νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ».

Αυτό το διαβάσατε;

X