healthsolutions
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 11:45

Η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα για ένα βρέφος

Μπορεί η οικονομική κρίση να μείωσε κατά πολύ τον αριθμό των νέων γεννήσεων εξαιτίας της αβεβαιότητας που αισθάνονται οι νέοι, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει μία από τις πλέον ασφαλής χώρες για να έρθει στη ζωή ένα βρέφος. Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο health4you, ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Μανώλης Δουλγεράκης, σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διεκπεραιωθεί με επιτυχία μια εγκυμοσύνη ακόμη και αν αυτή έχει χαρακτηριστεί ως υψηλού ρίσκου.

Μεγάλη σημασία όμως, όπως επισημαίνει, έχει το να υπάρχει ειλικρίνεια και στενή συνεργασία μεταξύ μέλλουσας μητέρας και Μαιευτήρα.

 Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε ποιες εγκυμοσύνες θεωρούνται "υψηλού ρίσκου";

Όταν χαρακτηρίζουμε μία κύηση ως υψηλού κινδύνου εννοούμε εκείνη την κύηση η οποία, με βάση το ιατρικό ιστορικό της μητέρας - όχι μόνο το γυναικολογικό και μαιευτικό αλλά όλο το ιατρικό ιστορικό – διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη συγκεκριμένη εγκυμοσύνη σε σχέση με μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Οι παράγοντες που οδηγούν στο να χαρακτηριστεί μία εγκυμοσύνη σαν υψηλού κινδύνου είναι πάρα πολλοί και ο Μαιευτήρας καλείται να τους αξιολογήσει με σύνεση ώστε να καθοδηγήσει σωστά τη μέλλουσα μητέρα.

 Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τρόποι προστασίας έτσι ώστε η μητέρα να φέρει στο κόσμο ένα υγιές μωρό;

Φυσικά και υπάρχουν τρόποι προστασίας ώστε να προφυλαχθεί η εγκυμοσύνη. Μεγάλη σημασία όμως έχει στο να υπάρχει ειλικρίνεια και στενή συνεργασία μεταξύ μέλλουσας μητέρας και Μαιευτήρα. Οι οδηγίες και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από κοινού θα πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά ώστε να μην εκτεθεί η μητέρα σε κίνδυνο επιπλοκών της κύησης. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν τυχαίοι απρόβλεπτοι παράγοντες παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η οικονομική κρίση είναι σαφές ότι μείωσε τον αριθμό των γεννήσεων. Πιστεύετε πώς παράλληλα επιδείνωσε και την υγεία των εγκύων ή των βρεφών στην Ελλάδα;

Όχι αυτό το δεύτερο δεν ισχύει. Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση μείωσε τους αριθμούς των γεννήσεων και αυτό οφείλεται στην αβεβαιότητα που βιώνουν οι νέοι. Όμως το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό και αυτό φαίνεται και από το ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται διεθνώς ως μία από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου για να γεννήσει μία μητέρα το παιδί της.

Είστε υπέρ της φυσιολογικής γέννας ή της καισαρικής;

Η ερώτηση αυτή δεν είναι απολύτως ορθή. Κάθε Μαιευτήρας είναι υπέρ του φυσιολογικού τοκετού και γι αυτό τον λόγο ένα μεγάλο τμήμα της επιστημονικής του κατάρτισης είναι η διαχείριση και διεκπεραίωση ενός φυσιολογικού τοκετού. Η καισαρική είναι μία λύση ανάγκης για τις περιπτώσεις που διάφοροι παράγοντες – όπως ήδη αναφέραμε τις κυήσεις υψηλού κινδύνου - αλλά όχι μόνο αυτές, δεν επιτρέπουν την φυσιολογική εξέλιξη ενός τοκετού ή καθιστούν τον φυσιολογικό τοκετό απαγορευτικό.

Μπορεί μετά από μια καισαρική η γυναίκα να γεννήσει άλλο μωρό φυσιολογικά (κολπικά);

Ναι αυτό μπορεί να γίνει αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και πολύ προσεκτική επιλογή μεταξύ των μητέρων που θα επιθυμούσαν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από μία καισαρική τομή. Ας μη ξεχνάμε ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στην καισαρική τομή σε μεγάλο ποσοστό υπάρχουν και στην επόμενη εγκυμοσύνη και επιπλέον προστίθεται και η επιβάρυνση της μήτρας λόγω της προηγηθείσας τομής. Η απόφαση λοιπόν αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται από κοινού με τον Μαιευτήρα ο οποίος αναλαμβάνει την ορθή ενημέρωση της μέλλουσας μητέρας.

Ποιο είναι το μυστικό για να αισθανθεί μια γυναίκα ασφάλεια δίπλα στο γυναικολόγο της;

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό σε αυτό. Η σύγχρονη γυναίκα λαμβάνει ενημέρωση για θέματα υγείας από πολλές πηγές, άλλες αξιόπιστες άλλες όχι και τόσο, αλλά αυτό που πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ώστε να αισθανθεί ασφαλής είναι η επιστημονική κατάρτιση του Ιατρού και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μαζί του. Θα πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να επικοινωνήσει οποιαδήποτε στιγμή με τον γιατρό της και να εκθέσει οποιοδήποτε πρόβλημα ή φόβο την διακατέχει χωρίς να φοβάται ότι μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής. 

Αυτό το διαβάσατε;

X