healthsolutions
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 16:13

Εξέταση ΑΜΗ: Το «δώρο» που κάθε γυναίκα χρωστά στον εαυτό της

Σε μία εποχή που ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναβάλλουν το όνειρο της μητρότητας, καθυστερώντας την απόκτηση παιδιών είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους, υπάρχει μια εξέταση - «δώρο»  που όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως χρωστάμε στον εαυτό μας: πρόκειται για την εξέταση μέτρησης των επιπέδων μιας ορμόνης που λέγεται αντιμυλλέριος (AMH- anti-müllerian hormone - AMH). Τι πληροφορίες μας «αποκαλύπτει» αυτή η εξέταση και γιατί θεωρείται ένας πολύτιμος δείκτης για τη διερεύνηση της γυναικείας γονιμότητας;

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) είναι μία γλυκοπρωτείνη, η οποία παράγεται στην ωοθήκη (στα κοκκιώδη κύτταρα) στις γυναίκες  και στους όρχεις (στα κύτταρα Sertoli) στους άνδρες. Στην ουσία, όπως μας εξηγεί ο Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση,  κ. Κωνσταντίνος Πάντος μέσω αυτής της εξέτασης μπορούμε να αξιολογήσουμε την ωοθηκική εφεδρεία μιας γυναίκας. Η «ωοθηκική εφεδρεία» αναφέρεται στα αποθέματα των ωοθηκών σε ωοθυλάκια, η οποία ακολουθεί φθίνουσα πορεία συν τω χρόνω.  Είναι μια εύκολη και οικονομική εξέταση που γίνεται με λήψη αίματος και η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να  πάρουμε στα χέρια μας ένα ακόμη κομμάτι της ζωής μας, να προστατέψουμε την γονιμότητά μας.

“Αχ και να ήξερα...”

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Κλινική «Γένεσις Αθηνών», κ. Κωνσταντίνος Πάντος μας περιγράφει την έκπληξη που αισθάνονται πολλές γυναίκες γύρω στα 40 τους χρόνια όταν επισκέπτονται την Κλινική του για να αποκτήσουν παιδί,  κι ο ίδιος τους ενημερώνει ότι έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και τα αποθέματα ωαρίων τους είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα.  «Αχ και να ήξερα…» είναι η  συνήθης αντίδραση των περισσότερων γυναικών που φανερώνει την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τα μέσα που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε τη γονιμότητά μας, λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή.

«Δεν γνώριζαν ότι οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων και στα 35 χρόνια τους έχουν μόλις το 5% από αυτά. Κι όμως, με μια απλή εξέταση, θα το γνώριζαν και θα αποφάσιζαν εκείνες πώς θα προχωρήσουν, όπως για παράδειγμα, να προβούν στην έγκαιρη κατάψυξη των ωαρίων τους. Σίγουρα όμως, δεν θα έμεναν εμβρόντητες μπροστά μου, αναζητώντας επιλογές που όμως πια θα είναι περιορισμένες», υπογραμμίζει ο κ. Πάντος.

Σε  έρευνα που διενήργησε η MRB το Μάιο του 2021 στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής με στόχο να καταγράψει τις τάσεις και τις αντιλήψεις που η σύγχρονη κοινωνία έχει υιοθετήσει σε σχέση με τα θέματα γονιμότητας, το κενό έγκυρης ενημέρωσης και η ελλιπής γνώση αναφορικά με την προστασία της αναπαραγωγικής μας ικανότητας αποτυπώθηκε στις απαντήσεις των ερωτώμενων. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι:

  • 1 στους 3 ερωτώμενους δήλωσε ότι η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται συνήθως στις ηλικίες των 46-55 ετών. Σύμφωνα όμως, με τα επιστημονικά δεδομένα, η γονιμότητα των ζευγαριών, και ιδιαιτέρως της γυναίκας είναι αυξημένη στις ηλικίες 25-30 ετών, και καταγράφει μια σημαντικά φθίνουσα πορεία μετά την ηλικία των 35.
  • Την ίδια στιγμή περίπου το 70%  των ερωτηθέντων συμφώνησαν με την άποψη ότι η καλή υγεία και φυσική κατάσταση της γυναίκας μετά τα 40 μπορεί να εξασφαλίσει τη γονιμότητά της και τη δυνατότητα της να τεκνοποιήσει φυσιολογικά ανεξαρτήτου ηλικίας.  Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν ότι όσο καλή και να είναι η υγεία και φυσική μας κατάσταση δεν μπορεί να παρακαμφθεί το  «ηλικιακό όριο»  που θέτει η φύση στις δυνατότητες του αναπαραγωγικού συστήματος τόσο για την γυναίκα όσο και για τον άνδρα.

Κωνσταντίνος Πάντος, MD, PhDΓυναικολόγος Αναπαραγωγής - Εξωσωματική ΓονιμοποίησηΔιευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Κλινική «Γένεσις Αθηνών»,.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: Website , Facebook , Instagram , YouTube ή καλέστε στο 210 6894326

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;