healthsolutions
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 13:40

Στένωση καρωτίδας: Πότε είναι επικίνδυνη;

Η καρωτιδική νόσος είναι η στένωση της μίας ή και των δύο καρωτιδικών αρτηριών που αιματώνουν τον εγκέφαλο και οξυγονώνουν τα ευγενή κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν το σύνολο σχεδόν των ανθρωπίνων λειτουργιών. Επομένως, η καλή λειτουργία τους είναι εξαιρετικά κρίσιμη συνθήκη για τη ζωή. Οι καπνιστές, οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, οι υπερχοληστερινοπαθείς, όσοι έχουν στεφανιαία νόσο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα που δεν θα πρέπει να μείνουν χωρίς ιατρική αξιολόγηση. Ο θωρακοχειρουργός-αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος μας ενημερώνει αναλυτικά για τους επιβαρυντικούς παράγοντες, τη διαγνωστική διαδικασία, αλλά και τις περιπτώσεις όπου η χειρουργική αποκατάσταση είναι μονόδρομος.

Οι καρωτίδες βρίσκονται στα δύο πλάγια του τραχήλου, αρκετά βαθιά και στο μέσον του τραχήλου διχάζονται σε έσω και έξω καρωτίδα. Η έσω διοχετεύει το αίμα στον εγκέφαλο και η έξω στο πρόσωπο και οφθαλμό. Στον διχασμό είναι το σημείο όπου ανιχνεύονται οι στενώσεις της καρωτίδας. Στο σημείο αυτό το αίμα αλλάζει κατεύθυνση και στροβιλίζεται, οπότε δημιουργούνται μικροθρόμβοι που “κολλάνε” στο τοίχωμα των αγγείων.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Παράλληλα  σε δυσλιπιδικούς ασθενείς, με αυξημένα τριγλυκερίδια ή χοληστερίνη αίματος, μόρια λιπιδικών ενώσεων επίσης επικάθηνται στα τοιχώματα. Αυτά τα δύο (θρόμβοι και λίπος) ευθύνονται για την εκκίνηση της στενωτικής διαδικασίας. Βοηθητικοί παράγοντες είναι η υπέρταση και ο διαβήτης και βέβαια, το κάπνισμα.

Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία της καρωτιδικής νόσου περιλαμβάνει: 1. αστάθεια βάδισης, 2. ζάλη, 3. μειωμένη όραση, 4. στιγμές απώλειας οράσεως, 5. λιποθυμικά επεισόδια, 6. μούδιασμα ή και αδυναμία σε χέρια και πόδια,7. Τραύλισμα στην ομιλία, 8. μικρό παροδικό εγκεφαλικό, 9. μεγάλο εγκεφαλικό επεισόδιο με ημιπάρεση, 10. θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διάγνωση

Η διάγνωση της καρωτιδικής νόσου καταρχήν ανήκει στον οικογενειακό γιατρό, σαν υποψία. Η διαπίστωση γίνεται με triplex (υπερηχογράφημα έγχρωμο) και όταν η στένωση είναι μεγαλύτερη του 50%, τότε αναλαμβάνει ο αγγειοχειρουργός τη διερεύνηση η οποία γίνεται με αξονική αγγειογραφία η οποία μας δίνει με σαφήνεια τις εξής πληροφορίες: 1. ποσοστό στένωσης, 2. υφή στενωτικής πλάκας (μαλακή από λίπος ή χοληστερίνη), σκληρή από εναπόθεση ασβεστίου, ομαλή ή εξελκωμένη), 3. μονήρης ή πολλαπλή, 4. παρουσία φρέσκου θρόμβου.

Όταν έχουμε όλα τα παραπάνω, τότε συνεκτιμώντας και το βάρος της συμπτωματολογίας μπορούμε να συμβουλεύσουμε τον ασθενή ως εξής:

Α. Στένωση 50-70%: Φαρμακευτική αγωγή, εκτός αν έχει έντονη καρωτιδική συμπτωματολογία ή μεγάλη εξέλκωση σε μαλακή πλάκα ή ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Β. Στένωση 70-80%: Πάντοτε χειρουργική αποκατάσταση, εκτός ιδιαιτέρως ομαλής και σκληρής πλάκας σε ασθενείς με σοβαρά συνοδά νοσήματα.

Γ. Στένωση μεγαλύτερη του 80%: Υποχρεωτική και άμεση χειρουργική αποκατάσταση.

Το χειρουργείο μπορεί να είναι stent, δηλαδή μεταλλική ενδοπρόθεση που διαστέλλει το αγγείο, αλλά αντενδείκνυται σε μαλακές πλάκες, σε νεότερους ασθενείς κάτω των 65 ετών, σε παρουσία φρέσκου θρόμβου και σε ελικοειδή ανατομία της έσω καρωτίδας. Στο 90% των περιπτώσεων εφαρμόζεται η χειρουργική πλαστική της καρωτίδας που είναι η διάνοιξη, ο καθαρισμός και η απόδοση στην κυκλοφορία. Είναι μία επέμβαση με μικρή τομή στον τράχηλο που δεν αφήνει σημάδι λόγω της καλής αιμάτωσης της περιοχής. Διαρκεί μία ώρα και έχει 98% άριστα αποτελέσματα. Κάποιες φορές σε πολύ στενές ή λεπτοκαμωμένες καρωτίδες τοποθετούμε μόσχευμα (σαν μπάλωμα) για να τις διευρύνουμε. Η επέμβαση είναι εξαιρετικά συχνή και είναι σωτήρια για τον ασθενή, αλλά και διατηρεί σε καλή λειτουργία και τον εγκέφαλο αφού αποκαθιστά την αιμάτωση και οξυγόνωση του. Η διάρκεια νοσηλείας είναι 3-4 ημέρες και ο πόνος είναι ελάχιστος. Μετά την επέμβαση ακολουθεί αντιθρομβωτική φαρμακευτική αγωγή προληπτικά για 2 μήνες.

288840254 3341848016040099 2690324453858651912 n

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον θωρακοχειρουργό-αγγειοχειρουργό Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο. Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεσή σας  για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση στο 693 747 4174 .

Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr
Ιατρείο Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;