healthsolutions
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 09:21

«Ανοίγει» ο δρόμος για την απόκτηση παιδιών με εξωσωματική και για τους μοναχικούς άνδρες

Aνοίγει ο δρόμος για τους μοναχικούς άνδρες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί και να δημιουργήσουν τη δική τους, μονογονεϊκή οικογένεια, μέσω παρένθετης μητέρας και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το θέμα αυτό θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες και στη χώρα μας, μέσω της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κατόπιν  θετικής απόφασης του ελληνικού δικαστηρίου, έπειτα από σχετικό αίτημα ενδιαφερομένου.

Η δικαστική απόφαση ορόσημο

Το έναυσμα για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση και στη χώρα μας έδωσε δικαστική απόφαση, η οποία δικαίωσε ενδιαφερόμενο, που με αίτημά του, διεκδικούσε τη δημιουργία μονογονεϊκής οικογένειας, στη βάση της ισότιμης αντιμετώπισης των δύο φύλων.

Το ελληνικό δικαστήριο, και εκείνο επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος ενέκρινε το αίτημά του με την αιτιολογία, ιατρικής αδυναμίας απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο. Ωστόσο για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να λάβει την ειδική άδεια από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία σήμερα προβλέπει τη δυνατότητα αυτή μόνο για μοναχικές γυναίκες (δεν είναι παντρεμένες και δεν ζουν με ελεύθερη συμβίωση σε κάποια επίσημη σχέση), υπό την προϋπόθεση της αδυναμίας τεκνοποίησης με φυσικό τρόπο.

Τα ανωτέρω  ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,  Καθηγητή Νικ. Βραχνή, στο πλαίσιο σχετικής Συνέντευξης Τύπου για την ενημέρωση γιατρών και κοινού επί των αλλαγών που έφερε ο τελευταίος σχετικός νόμος για την εξωσωματική γονιμοποίηση στη χώρα μας, από το προηγούμενο καλοκαίρι.

*Πηγή: in.gr

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;