More
Ένα νέο χάπι αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό το καινοτόμο φάρμακο στοχεύει να ενισχύσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, βελτιώνοντας τις συνθήκες εμφύτευσης και ανάπτυξης του εμβρύου.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αναδειχθεί σε μία σημαντική ανησυχία για τη γονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση. Μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε ρύπους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και ωαρίων καθώς και την ανάπτυξη των εμβρύων, μειώνοντας ενδεχομένως τα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και τη συνολική γονιμότητα.
Οι συνεχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να ασκήσουν σημαντικό συναισθηματικό και σωματικό στρες σε ένα ζευγάρι, επιβαρύνοντας ακόμη και τη σχέση τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πορτογαλο-δανική επιστημονική έρευνα, οι προκλήσεις αυτές δεν αυξάνουν τον κίνδυνο διαζυγίου.
Μία αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση δημιουργεί στη γυναίκα θλίψη, θυμό, απογοήτευση, συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναπτύσσονται. Το σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε την ύπαρξή τους και να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να τα εκφράσει και να τα διαχειριστεί.
Ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός τίμησε τη Γιορτή της Μητέρας (14/05) με δημοσιεύσεις του αφιερωμένες στη μητέρα του, που είναι η πρώτη γυναίκα στην χώρα μας, η οποία γέννησε τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Mια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», φανερώνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική δεν εμφανίζουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, καθώς έχουν περίπου ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης, παλμών καρδιάς, λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.
Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές, τα ζευγάρια που κάνουν IVF μπορούν να βελτιώσουν τα ποσοστά επιτυχίας κάθε κύκλου και να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό.
Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε το κοινοβούλιο της Νορβηγίας, δίνοντας το δικαίωμα σε άγαμες γυναίκες ή γυναίκες χωρίς σύντροφο να αποκτούν πρόσβαση στην τεχνολογία της τεχνητής γονιμοποίησης και στις τράπεζες ωαρίων, σε περίπτωση που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Το κοινοβούλιο ανανέωσε τη νομοθεσία ως προς το ζήτημα στα τέλη Μαΐου.
Η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (ΠΓΔ) είναι μία διαδικασία υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών η οποία βοηθά ζευγάρια που κινδυνεύουν να μεταβιβάσουν κάποιο σοβαρό γενετικό νόσημα στους απογόνους τους, προκειμένου να επιλεγούν με γενετική διάγνωση και να μεταφερθούν στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας τα υγιή έμβρυα μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση (in-vitrofertilization – IVF).
Αν πριν από 40 χρόνια κάποιος επιστήμονας έκανε λόγο για κρυοσυντήρηση εμβρύων για μελλοντική τους χρήση, θα χαρακτηριζόταν το λιγότερο από γραφικός έως σχιζοφρενής.Σήμερα όμως, η κρυοσυντήρηση είναι ρουτίνα για τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως και έχει επιτρέψει ήδη τη γέννηση εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες προτιμούν πλέον τη χρήση κρυοσυντηρημένων εμβρύων σε σχέση με τα φρέσκα.