healthsolutions

More

Οι συνεχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να ασκήσουν σημαντικό συναισθηματικό και σωματικό στρες σε ένα ζευγάρι, επιβαρύνοντας ακόμη και τη σχέση τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πορτογαλο-δανική επιστημονική έρευνα, οι προκλήσεις αυτές δεν αυξάνουν τον κίνδυνο διαζυγίου.

Μία αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση δημιουργεί στη γυναίκα θλίψη, θυμό, απογοήτευση, συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναπτύσσονται.  Το σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε την ύπαρξή τους και να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να τα εκφράσει και να τα διαχειριστεί.

Ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός τίμησε τη Γιορτή της Μητέρας (14/05) με δημοσιεύσεις του αφιερωμένες στη μητέρα του, που είναι η πρώτη γυναίκα στην χώρα μας, η οποία γέννησε τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Mια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», φανερώνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική δεν εμφανίζουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, καθώς έχουν περίπου ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης, παλμών καρδιάς, λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα, συγκριτικά  με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.

Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές, τα ζευγάρια που κάνουν IVF μπορούν να βελτιώσουν τα ποσοστά επιτυχίας κάθε κύκλου και να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό.

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε το κοινοβούλιο της Νορβηγίας, δίνοντας το δικαίωμα σε άγαμες γυναίκες ή γυναίκες χωρίς σύντροφο να αποκτούν πρόσβαση στην τεχνολογία της τεχνητής γονιμοποίησης και στις τράπεζες ωαρίων, σε περίπτωση που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Το κοινοβούλιο ανανέωσε τη νομοθεσία ως προς το ζήτημα στα τέλη Μαΐου.

Η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (ΠΓΔ) είναι μία διαδικασία υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών η οποία βοηθά ζευγάρια που κινδυνεύουν να μεταβιβάσουν κάποιο σοβαρό γενετικό νόσημα στους απογόνους τους, προκειμένου να επιλεγούν με γενετική διάγνωση και να μεταφερθούν στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας τα υγιή έμβρυα μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση (in-vitrofertilization – IVF).

Αν πριν από 40 χρόνια κάποιος επιστήμονας έκανε λόγο για κρυοσυντήρηση εμβρύων για μελλοντική τους χρήση, θα χαρακτηριζόταν το λιγότερο από γραφικός έως σχιζοφρενής.Σήμερα όμως, η κρυοσυντήρηση  είναι ρουτίνα  για τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως και έχει επιτρέψει ήδη τη γέννηση εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες προτιμούν πλέον τη χρήση κρυοσυντηρημένων εμβρύων σε σχέση με τα φρέσκα. 

Το κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του «ρυθμούς» γονιμότητας αλλά και υπογονιμότητας, εφόσον αυτή έχει διαπιστωθεί ιατρικά. Αυτή η μοναδικότητα θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους ειδικούς, στην περίπτωση που το ζευγάρι επιθυμεί να αποκτήσει μωρό μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Όλες μπορούν να αποκτήσουν παιδί, ακόμη και αν στην αρχή δυσκολεύονται. Σήμερα όλες οι γυναίκες μπορούν να γίνουν μητέρες, αρκεί να το θέλουν πραγματικά. Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, οι πιο συχνοί τους φόβοι είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν για την  υγεία τους τα φάρμακα που δίνονται κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ρίσκο μιας αποτυχημένης προσπάθειας ή και οι πολύδυμες εγκυμοσύνες.

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;