healthsolutions
Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 08:38

Ποιοι είναι οι γυναικολογικοί κίνδυνοι για τις γυναίκες το καλοκαίρι;

Από τις καλοκαιρινές σας διακοπές θα πρέπει να κρατήσετε μόνο τα ευχάριστα στιγμιότυπα και αυτό θα συμβεί μόνο αν πάρετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

«Λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορούμε να χαρούμε τον έρωτα και τις διακοπές μας χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις», τονίζει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, Στέφανος Χανδακάς,  με αφορμή την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και κυρίως για όσες βρίσκονται στην αναπαραγωγική τους ηλικία.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε πάντοτε κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων στις γυναίκες που αφέθηκαν στην ανεμελιά των διακοπών, απερίσκεπτα. Και μάλιστα αυτές οι μολύνσεις, που γίνονται αντιληπτές μετά και από μήνες, πιθανώς να πλήξουν τις γυναίκες για όλη τους τη ζωή.

«Πολλές  όμως  γυναίκες,  αγνοούν το γεγονός ότι ο κίνδυνος μιας μόλυνσης δεν ελλοχεύει μόνο στην ευκαιριακή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, αλλά και στην έκθεση στην άμμο, στην θάλασσα, στην πισίνα, αλλά ακόμη και σε μια βρεγμένη πετσέτα», επισημαίνει ο κ. Χανδακάς.

Οι κίνδυνοι που  μπορούν να πλήξουν μια γυναίκα  του καλοκαιρινούς μήνες είναι:

·      Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα από ερωτικό σύντροφο.

       ·       HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων).

       ·        Χλαμύδια.

       ·         Έρπητας των γεννητικών οργάνων.

       ·         Σύφιλη, Γονόρροια ή Βλεννόρροια.

       ·         AIDS, Ηπατίτιδες.

       ·        Ανεπιθύμητη κύηση.

Οι επιπτώσεις των λοιμώξεων αυτών μπορεί να είναι παροδικές, αλλά κάποιες φορές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μελλοντική  γονιμότητα αλλά ακόμα και στην ίδια την ζωή της γυναίκας.

Οι κίνδυνοι από την  άμμο και τη θάλασσα

Κολπίτιδες

Η συχνότερη αιτία για αυτές είναι οι μύκητες της άμμου και του νερού. Τα συμπτώματα είναι τα αυξημένα κολπικά υγρά, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός (φαγούρα), πιθανή ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο). Απλά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται είναι η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό (αμέσως μετά το μπάνιο), η χρήση βαμβακερών εσωρούχων ώστε να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, η αποφυγή χημικών και αποσμητικών στην περιοχή καθώς και η αποφυγή καθίσματος απευθείας στην άμμο.

Ουρολοιμώξεις

 Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό κυρίως με τη μειωμένη πρόσληψη νερού και άλλων υγρών ευνοεί την αφυδάτωση και κατ' επέκταση και την εμφάνιση της ουρολοίμωξης. Ο ρόλος της σωστής τήρησης των κανόνων υγιεινής είναι ίδιος με αυτόν στις κολπίτιδες. Τα συμπτώματα μίας ουρολοίμωξης είναι ενόχληση ή και πόνος στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), πόνος στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή/και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού. Για την αποφυγή μίας ουρολοίμωξης καλό είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού και να τηρούνται οι κανόνες τοπικής υγιεινής (ταχτικό άλλαγμα μαγιό και εσωρούχων και επιμελής καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων αμέσως μετά την θάλασσα). Όταν υποψιαζόμαστε την παρουσία μίας ουρολοίμωξης, η βασικότερη εξέταση είναι η γενική και η καλλιέργεια ούρων η οποία θα αποκαλύψει ποιο είναι το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να δοθεί το καταλληλότερο αντιβιοτικό.

«Η καλύτερη προστασία για μια γυναίκα είναι να ενημερωθεί πριν φύγει για διακοπές από τον γυναικολόγο της για όλους αυτούς τους κινδύνους ώστε να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένη όταν θα φτάσει στην παραλία», καταλήγει ο κ Χανδακάς.

Ευχαριστούμε τον κ. Χανδακά Στέφανο MD MBA PhD, Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.drchandakas.gr ή καλέστε στο 210-6436258

 

Αυτό το διαβάσατε;