healthsolutions
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 11:41

HOPEgenesis: Στηρίζει κάθε νέα εγκυμοσύνη σε 24 μικρά νησιά

Κάθε φορά που βλέπετε εικόνες από ελληνικά νησιά όπως η  Αλόννησος, η Ανάφη, τα Αντικύθηρα, η Αστυπάλαια, ή η Γαύδος το μυαλό σας ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Μαγευτικά τοπία που «μυρίζουν» Ελλάδα. Μια υπέροχη χώρα με δεκάδες μικρά νησιά για να ξεκουραστείς. Αλλά όχι για να μείνεις έγκυος και να γεννήσεις αφού οι υποδομές για τις μέλλουσες μαμάδες είναι ανύπαρκτες. Με ότι κινδύνους αυτό εγκυμονεί για τη μητέρα και το παιδί της. 

Αυτό το δύσκολο ρόλο, της παρακολούθησης μια εγκυμοσύνης αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που αυτή απαιτεί για τις συχνές επισκέψεις των μελλουσών μαμάδων στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχει αναλάβει η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση HOPEgenesis. Η εθελοντική αυτή οργάνωση έχει ήδη χαρίσει πολλά χαμόγελα σε ακριτικά νησιά που δεν είχαν ακούσει το κλάμα ενός μωρού για πολλά χρόνια.  

Αποκομμένες επί μέρες σε μακρινά νησιά με κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, με δύσκολες πολλές φορές καιρικές συνθήκες  οι γυναίκες που ζουν και θέλουν να τεκνοποιήσουν σε αυτά τα ακριτικά νησιά, βρήκαν «σύμμαχο» μια ομάδα εθελοντών γιατρών που έχουν συστήσει τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση HOPEgenesis. Αυτή η ομάδα «υιοθέτησε» 24 ακριτικά νησιά και παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν σε γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Παράλληλα καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους για τις ανάγκες της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

 «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο μέσα από τη συμμετοχή μου στην ομάδα του Αιγαίου που επισκέπτεται κυρίως νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων», λέει ο δρ Στέφανος Χανδακάς, MD MBA PhD, μαιευτήρας-γυναικολόγος, χειρουργός και ιδρυτής της HOPEgenesis. «Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σε κάποια από αυτά τα νησιά ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Οι γυναίκες δεν έκαναν σχεδόν καθόλου εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επέλεγαν ένα νοσοκομείο, ιδιωτικό ή δημόσιο, και γεννούσαν σε αυτό όταν ερχόταν η ώρα. Αυτό είναι κάτι αδιανόητο για μια σύγχρονη χώρα, να μένει μια γυναίκα έγκυος και να μην παρακολουθείται σωστά, να μην κάνει τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, διαπίστωσα ότι υπήρχαν νησιά στα οποία δεν είχαν υπάρξει καθόλου γεννήσεις τα τελευταία δύο-τρία χρόνια», αναφέρει.

«Συζητώντας με τις γυναίκες που συναντήσαμε διαπιστώσαμε ως αιτίες της υπογεννητικότητας κατ’ αρχάς το οικονομικό, καθώς μια έγκυος από ακριτικό νησί θα πρέπει να έρθει 4-5 φορές στην Αθήνα, άρα χρειάζεται εισιτήρια αεροπλάνου ή πλοίου, ξενοδοχείο γιατί δεν υπάρχει συγκοινωνία καθημερινά, ενδεχομένως ένα ιδιωτικό μαιευτήριο ή ειδικές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ένα ποσό 7.500-9.000 ευρώ. Το πιο σοβαρό όμως που μας ανέφεραν ήταν η ιατρική ανασφάλεια. Δεν μπορούσαν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να πουν ''γιατρέ, δεν αισθάνομαι καλά'', δεν ένιωθαν ότι έχουν μια ιατρική ομάδα που τις φροντίζει και έτσι ανέβαλαν την εγκυμοσύνη», συνεχίζει ο κ. Χανδακάς.

«Στα νησιά που έχουμε υιοθετήσει αναλαμβάνουμε δωρεάν όποια κοπέλα μείνει έγκυος. Στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε περισσότερες περιοχές για να αποτρέψουμε την υπογεννητικότητα. Σε αυτό, όμως, χρειαζόμαστε συμπαραστάτες μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», συμπληρώνει.Τα  νησιά που έχει υιοθετήσει η οργάνωση με στόχο να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα είναι: οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, η Αλόννησος, η Ανάφη, τα Αντικύθηρα, η Αστυπάλαια, η Γαύδος, η Ηρακλειά, η Θύμαινα, η Κάλυμνος, η Κάσος, η Κίμωλος, τα Κουφονήσια, η Κύθνος, οι Οινούσσες, η Σίκινος, η Σκόπελος, η Σκύρος, η Σχοινούσα, η Τήλος, η Φολέγανδρος, η Χάλκη, τα Ψαρά και η Ψέριμος.

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει τους εθελοντές γιατρούς στο έργο τους μπορεί να γίνει φίλος, ανάδοχος ή απλώς να καταθέσει τη δωρεά του μέσω της ιστοσελίδας: www.hopegenesis.org

Αυτό το διαβάσατε;