healthsolutions

Συνεντεύξεις

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί την 4η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες καθώς προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 660.000 γυναίκες παγκοσμίως. Η υψηλότερη επίπτωση συναντάται στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου σημειώνεται το 95% των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

H μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) προσφέρει αποδεδειγμένα νέες δυνατότητες και λύσεις στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ώστε να πραγματοποιήσουν το όνειρο της δημιουργίας της δικής τους οικογένειας.  O τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Mini IVF) είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά με τη μικρότερη δυνατή δόση φαρμάκων, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και όχι στη ποσότητα των ωαρίων, τα οποία όμως  θα έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν έμβρυα υψηλής ποιότητας. Ας δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και τους λόγους που έχουν καταστήσει τη μέθοδο του τροποποιημένου φυσικού κύκλου (Μini IVF) μια δημοφιλή επιλογή στους κύκλους των γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με ζητήματα γονιμότητας.

Ένας έντονος κοινωνικός διάλογος έχει ξεκινήσει πρόσφατα σχετικά με την παρένθετη μητρότητα και τα δικαιώματα των ζευγαριών κάθε σεξουαλικού προσανατολισμού να αποκτήσουν οικογένεια με αυτόν τον τρόπο, όπου φυσικά ο νόμος το επιτρέπει. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η παρένθετη μητρότητα θεωρείται σήμερα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για πολλές κοινωνίες σε όλον τον κόσμο. Οι υποστηρικτές ή οι πολέμιοι της παρένθετης μητρότητας στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους, υπέρ ή κατά, σε επιχειρήματα βιοηθικής, ιατρικής (Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής) κοινωνικών νορμών, ακόμα και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Κωνσταντίνος Πάντος – Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής μας ενημερώνει σχετικά και εξηγεί συνοπτικά τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, όσον αφορά στις προϋποθέσεις για την παρένθετη μητρότητα.

Η ψηφιακή εποχή στις μέρες μας έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους και, όπως είναι φυσικό, η επιστήμη της Οδοντιατρικής δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι επαγγελματίες οδοντίατροι γίνονται μάρτυρες μιας πραγματικής επανάστασης στον τρόπο διάγνωσης, θεραπείας και διαχείρισης των καθημερινών ζητημάτων που αφορούν τη στοματική υγεία των ανθρώπων, κι όλα αυτά χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Κατά συνέπεια, με τα νέα αυτά «όπλα» που έχουν στη φαρέτρα τους οι επιστήμονες, όχι μόνο αναβαθμίζεται η συνολική ποιότητα της οδοντιατρικής περίθαλψης, αλλά και η εμπειρία των ασθενών.

Μία από τις πιο μεγάλες και σημαντικές αρθρώσεις, που ενώνει τον κορμό με τα κάτω άκρα είναι το ισχίο, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην κίνηση και την υποστήριξη του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της συγκεκριμένης άρθρωσης, το ισχίο είναι επιρρεπές σε διάφορες παθήσεις και τραυματισμούς, όπως η οστεοαρθρίτιδα, που οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία, αλλά και τα κατάγματα, που οφείλονται σε διάφορα τραυματικά περιστατικά της καθημερινότητας όπως οι πτώσεις, τα ατυχήματα ή οι αθλητικές κακώσεις. Τα κατάγματα ισχίου είναι κοινά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ωστόσο φαίνεται να είναι συχνότερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

O καρκίνος του μαστού είναι μια μάχη που δίνουν καθημερινά αμέτρητες γυναίκες σε όλον τον κόσμο, οι οποίες μας συγκινούν και μας εμπνέουν μέσα από την πορεία τους. Η ιστορία κάθε γυναίκας που αντιμετωπίζει τη νόσο αποτελεί απόδειξη της δύναμης του ανθρώπου, σωματικής και ψυχικής, μπροστά στις αντιξοότητες.

Η καρωτιδική νόσος είναι η στένωση της μίας ή και των δύο καρωτιδικών αρτηριών που αιματώνουν τον εγκέφαλο και οξυγονώνουν τα ευγενή κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν το σύνολο σχεδόν των ανθρωπίνων λειτουργιών. Επομένως, η καλή λειτουργία τους είναι εξαιρετικά κρίσιμη συνθήκη για τη ζωή. Οι καπνιστές, οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, οι υπερχοληστερινοπαθείς, όσοι έχουν στεφανιαία νόσο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα που δεν θα πρέπει να μείνουν χωρίς ιατρική αξιολόγηση. Ο θωρακοχειρουργός-αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος μας ενημερώνει αναλυτικά για τους επιβαρυντικούς παράγοντες, τη διαγνωστική διαδικασία, αλλά και τις περιπτώσεις όπου η χειρουργική αποκατάσταση είναι μονόδρομος.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο γνωστές και συχνές μορφές καρκίνου, που προσβάλλει εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, αν και σε πολύ μικρότερη συχνότητα.

Είναι αποδεδειγμένο πως ένα σημαντικό ποσοστό των ζευγαριών που επιδιώκουν να αποκτήσουν παιδί, δυσκολεύονται να κατακτήσουν τον στόχο τους και περίπου τα μισά από αυτά θα καταφύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.Το κεφάλαιο «εξωσωματική γονιμοποίηση» είναι φυσικά πολύ περίπλοκο για να εξαντληθεί σε ένα άρθρο, ωστόσο ο έμπειρος Δρ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής απαντά στα πιο συχνά και καίρια ερωτήματα, σκιαγραφώντας το σύγχρονο τοπίο στον τομέα αυτόν και τους παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία.

Σε μία εποχή που ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναβάλλουν το όνειρο της μητρότητας, καθυστερώντας την απόκτηση παιδιών είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους, υπάρχει μια εξέταση - «δώρο»  που όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως χρωστάμε στον εαυτό μας: πρόκειται για την εξέταση μέτρησης των επιπέδων μιας ορμόνης που λέγεται αντιμυλλέριος (AMH- anti-müllerian hormone - AMH). Τι πληροφορίες μας «αποκαλύπτει» αυτή η εξέταση και γιατί θεωρείται ένας πολύτιμος δείκτης για τη διερεύνηση της γυναικείας γονιμότητας;

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;