Συνεντεύξεις
Είναι αποδεδειγμένο πως ένα σημαντικό ποσοστό των ζευγαριών που επιδιώκουν να αποκτήσουν παιδί, δυσκολεύονται να κατακτήσουν τον στόχο τους και περίπου τα μισά από αυτά θα καταφύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.Το κεφάλαιο «εξωσωματική γονιμοποίηση» είναι φυσικά πολύ περίπλοκο για να εξαντληθεί σε ένα άρθρο, ωστόσο ο έμπειρος Δρ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής απαντά στα πιο συχνά και καίρια ερωτήματα, σκιαγραφώντας το σύγχρονο τοπίο στον τομέα αυτόν και τους παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία.
Σε μία εποχή που ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναβάλλουν το όνειρο της μητρότητας, καθυστερώντας την απόκτηση παιδιών είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς λόγους, υπάρχει μια εξέταση - «δώρο» που όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως χρωστάμε στον εαυτό μας: πρόκειται για την εξέταση μέτρησης των επιπέδων μιας ορμόνης που λέγεται αντιμυλλέριος (AMH- anti-müllerian hormone - AMH). Τι πληροφορίες μας «αποκαλύπτει» αυτή η εξέταση και γιατί θεωρείται ένας πολύτιμος δείκτης για τη διερεύνηση της γυναικείας γονιμότητας;
Ο Κωνσταντίνος Πάντος έχει συνδέσει το όνομά του με την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Για χιλιάδες ζευγάρια είναι κάτι σαν ένας μικρός… μάγος καθώς, μέσα από την επιστήμη του, βοηθάει για να έρθει στον κόσμο μία νέα ζωή. Για περισσότερα από 30 χρόνια έχει βοηθήσει χιλιάδες οικογένειες και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας είδους… μπαμπά για περισσότερα από 30.000 παιδιά. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Πάντος στη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα και στην εφημερίδα Hellenic Daily News NY.
Ως θρομβοφιλία ορίζεται η αυξημένη προδιάθεση του οργανισμού να δημιουργεί θρόμβους, μια κατάσταση που μπορεί να είναι είτε κληρονομική είτε επίκτητη. Όπως μας εξηγεί η Αιματολόγος, Δρ. Μαρία Καπαρού κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος θρομβωτικών επεισοδίων είναι αυξημένος, καθώς κατά το διάστημα αυτό συντελούνται στον οργανισμό της εγκύου φυσιολογικές μεταβολές στο μηχανισμό αιμόστασης/πήξης, ώστε να αναπτυχθεί το έμβρυο, αλλά και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά τον τοκετό. Πότε όμως, θα πρέπει μια γυναίκα που θέλει να τεκνοποιήσει να υποβάλλεται σε έλεγχο θρομβοφιλίας και τι ακριβώς σημαίνει για την έκβαση της εγκυμοσύνης ένα θετικό αποτέλεσμα; Απαντήσεις για όλα όσα θέλουμε να ρωτήσουμε πάνω στο θέμα στη συνέντευξη που ακολουθεί με την Δρ. Μαρία Καπαρού.
Κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με στόχο την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, γύρω από τα ζητήματα γονιμότητας. Συναντήσαμε τον Δρ. Λέανδρο Λάζαρο, Μοριακό Γενετιστή - Κλινικό Εμβρυολόγο, PhD, στο Genesis Genoma Lab και, μεταξύ άλλων, τον ρωτήσαμε γιατί τα ζευγάρια που έρχονται αντιμέτωπα με προβλήματα υπογονιμότητας θα πρέπει να υποβάλλονται σε προγεννητικό έλεγχο, ποια είναι η σημασία του, αλλά και ποιες είναι οι πληροφορίες που μπορεί να μας «αποκαλύψει».
Η δυσλεξία είναι μία μαθησιακή διαταραχή που παρουσιάζουν τα άτομα όταν διαβάζουν, γράφουν ή μαθαίνουν και καθώς έχει πολλά επίπεδα, η σωστή εκτίμηση της πάθησης θα βοηθήσει και στη σωστή θεραπεία. Το eyeRADAR μας δίνει τη δυνατότητα να εξάγουμε αντικειμενικά και μετρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο συγκέντρωσης του αναγνώστη, τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης και σύνθεσης των λέξεων, καθώς και την αναγνωστική του ευχέρεια.
O καρκίνος των ωοθηκών παρουσιάζει υποτροπές που δεν είναι σπάνιες, ιδιαίτερα όταν η νόσος ανευρίσκεται κατά την αρχική διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο. Οι ασθενείς αυτές αντιμετωπίζονται, συνήθως, με χημειοθεραπεία, μετά το πέρας της οποίας υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης θεραπείας συντήρησης με αναστολείς PARP ή αντιαγγειογενετικούς παράγοντες. Πρόσφατα δεδομένα, όμως, τονίζουν τη σημασία της χειρουργικής αντιμετώπισης των υποτροπών πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας. Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία, κ. Βασίλης Σιούλας μας ενημερώνει αναλυτικά για το θέμα, εξηγώντας μας παράλληλα από ποιους πρέπει να πραγματοποιούνται οι συγκεκριμένες επεμβάσεις.
Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες, άνω των 50 ετών παρουσιάζει ακράτεια ούρων, ενώ για τις γυναίκες άνω των 65 ετών το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 50%. Η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα θέμα «ταμπού» στους κύκλους των γυναικών, η οποία επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία της πάσχουσας και οδηγεί στη μείωση της καθημερινής δραστηριότητας και των κοινωνικών επαφών.
Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την πρόληψη για την νόσο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση καθορίζει την επιτυχή ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία. Το health4you συνάντησε την Χειρουργό Μαστού, κ. Γεωργία Παρασκευάκου, η οποία μας μιλά για την σημασία της πρόληψης, αλλά και τα «εργαλεία» προληπτικού ελέγχου που υπάρχουν σήμερα στη διάθεσή μας και μας επιτρέπουν την ανίχνευση της νόσου σε πρώιμα στάδια. Παράλληλα, μας ενημερώνει για τις θεραπευτικές επιλογές που διαθέτει στη «φαρέτρα» της η σύγχρονη χειρουργική του μαστού, ώστε η μαστεκτομή να μην είναι μονόδρομος.
Το καλοκαίρι παραδοσιακά παρατηρείται αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), με τα κονδυλώματα να αναδεικνύονται στον νούμερο ένα κίνδυνο που κρύβουν οι εφήμερες σχέσεις του καλοκαιριού. Η ξέγνοιαστη διάθεση, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ ανεβάζουν τη λίμπιντο και ταυτόχρονα δημιουργούν το ιδανικό κλίμα για χαλάρωση της χρήσης του προφυλακτικού, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV ή ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ανευρεθεί περίπου 150 τύποι του ιού, από τους οποίους οι 40 προκαλούν βλάβες στα γεννητικά όργανα. Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός, κ. Στέφανος Χανδακάς μας μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων, τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αλλά και για τα μέτρα προφύλαξής μας.