healthsolutions

Συνεντεύξεις

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες, άνω των 50 ετών παρουσιάζει ακράτεια ούρων, ενώ για τις γυναίκες άνω των 65 ετών το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 50%.  Η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα θέμα «ταμπού» στους κύκλους των γυναικών, η οποία επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία της πάσχουσας και οδηγεί στη μείωση της καθημερινής δραστηριότητας και των κοινωνικών επαφών.  

Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την πρόληψη για την νόσο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση καθορίζει την επιτυχή ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία. Το health4you συνάντησε την Χειρουργό Μαστού, κ. Γεωργία Παρασκευάκου, η οποία μας μιλά για την σημασία της πρόληψης, αλλά και τα «εργαλεία» προληπτικού ελέγχου που υπάρχουν σήμερα στη διάθεσή μας και μας επιτρέπουν την ανίχνευση της νόσου σε πρώιμα στάδια. Παράλληλα, μας ενημερώνει για τις θεραπευτικές επιλογές που διαθέτει στη «φαρέτρα» της η σύγχρονη χειρουργική του μαστού, ώστε η μαστεκτομή να μην είναι μονόδρομος.

Το καλοκαίρι παραδοσιακά παρατηρείται αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), με τα κονδυλώματα να αναδεικνύονται στον νούμερο ένα κίνδυνο που κρύβουν οι εφήμερες σχέσεις του καλοκαιριού. Η ξέγνοιαστη διάθεση, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ ανεβάζουν τη λίμπιντο και ταυτόχρονα δημιουργούν το ιδανικό κλίμα για χαλάρωση της χρήσης του προφυλακτικού, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV ή ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ανευρεθεί περίπου 150 τύποι του ιού,  από τους οποίους οι 40 προκαλούν βλάβες στα γεννητικά όργανα. Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός, κ. Στέφανος Χανδακάς μας μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων, τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αλλά και για τα μέτρα προφύλαξής μας.

Οι διατροφικές μας συνήθειες και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους γνωρίζουμε όλοι ότι συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες έρευνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες καταδεικνύουν τη σημασία της σωστής διατροφής και για την γονιμότητά μας. Μπορούν άραγε, οι «αμαρτωλές» διατροφικές μας συνήθειες, όπως η κατανάλωση λιπαρών ή το αλκοόλ να μειώσουν τη γονιμότητά μας; Σε αυτό και πολλά ακόμη ερωτήματα, μας δίνει απαντήσεις η κ. Μαλβίνα Γεωργακά, Βιολόγος –ΜSc Διατροφολόγος, την οποία έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο ivfnews.gr. H κ. Γεωργακά που πρόσφατα βίωσε και η ίδια το «θαύμα» της μητρότητας, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας, έχοντας κατ’ επέκταση θετικό αντίκτυπο και στην γονιμότητά μας.

Ο µη επεµβατικός προγεννητικός έλεγχος (NIPT) βασίζεται στην ανάλυση του ελεύθερου εμβρυικού DNA που κυκλοφορεί στο περιφερικό αίμα της εγκύου. Η εξέταση είναι απλή, ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής για το έμβρυο και τη μητέρα, καθώς διενεργείται με μία απλή αιμοληψία. Στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη ανίχνευση και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια του κινδύνου που έχει το έμβρυο να πάσχει από τις  πιο συχνές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως είναι οι τρισωμίες 21,18 και 13, καθώς επίσης και από ανωμαλίες που αφορούν τα χρωμοσώματα του φύλου. Στη συζήτηση που ακολουθεί, η Καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ & Υπεύθυνη Τμήματος Κυτταρογενετικής Genesis Genoma Lab, κ. Αριάδνη Μαύρου μας αναλύει τι ακριβώς μας αποκαλύπτει ο µη επεµβατικός προγεννητικός έλεγχος, τα πλεονεκτήματά του, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η διενέργεια της εξέτασης.

Η υστεροσκόπηση σαν διαδικασία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στη διαγνωστική και στη χειρουργική υστεροσκόπηση και χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων της ενδομητρικής κοιλότητας, αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική τεχνική, η οποία επιτρέπει στον γιατρό να «βλέπει» μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, μέσω ενός λεπτού οργάνου (υστεροσκόπιο) συνδεδεμένου με μια κάμερα. Η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας μεγάλης ομάδας γυναικολογικών προβλημάτων, όπως  αιμορραγία, διαταραχές περιόδου, προβλήματα γονιμότητας κ.ά. Στις γραμμές που ακολουθούν, η γυναικολόγος Δρ. Σοφία Καλογήρου μας ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία της εξέτασης και τις περιπτώσεις, όπου αυτή συστήνεται από τον ειδικό.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου συναντάται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες και αφορά πρωτίστως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 60 έτη. Σπάνια διαγιγνώσκεται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί να γίνει αντιληπτός σε αρχικό στάδιο, καθώς τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν «θορυβούν» τις ασθενείς, ώστε να ζητήσουν έγκαιρα ιατρική συμβουλή.

Η κυστική ίνωση είναι το συχνότερο κληρονομικό νόσημα στους καυκάσιους πληθυσμούς. Στη χώρα μας είναι το δεύτερο συχνότερο κληρονομικό νόσημα μετά τη Μεσογειακή Αναιμία, με συχνότητα φορέων 4-5%. Με βάση τη συχνότητα αυτή εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 2.000-2.500 παιδιά γεννιούνται με κυστική ίνωση και συνολικά 50-60 παιδιά το χρόνο στην Ελλάδα (1 παιδί ανά εβδομάδα περίπου). Ο αριθμός αυτός ευτυχώς σήμερα είναι αρκετά μικρότερος λόγω του προγράμματος πρόληψης που έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Στη σημερινή μας συζήτηση, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον κ. Εμμανουήλ Καναβάκη, ΜD, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής - Ιατρικής Γενετικής, ΕΚΠΑ, τον κ. Λέανδρο Λάζαρο, PhD, Μοριακό Γενετιστή – Κλινικό Εμβρυολόγο και την κ. Δανάη Παλαιολόγου, MSc, PhD, Μοριακό Βιολόγο – Γενετίστρια, σε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης σχετικά με αυτή τη σοβαρή πάθηση.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, ενώ στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο. Η ελαστογραφία είναι μια σχετικά πρόσφατη μέθοδος απεικόνισης υπερήχων που βρίσκει εφαρμογή στους μαστούς. Δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να υπολογίσει με ακρίβεια την σκληρότητα και ελαστικότητα των ιστών, προκειμένου να διακρίνει τους παθολογικούς από τους φυσιολογικούς. Πρόκειται για μια συμπληρωματική εξέταση, η οποία συνιστάται στις περιπτώσεις που εμφανιστούν ευρήματα στον αρχικό απεικονιστικό έλεγχο.  Σε αυτή την περίπτωση, η ελαστογραφία, παρέχοντας πιο σαφή δεδομένα για τα ευρήματα, διευκολύνει τον γιατρό να αποφασίσει, αν θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι ένα εύρημα, αποτρέποντας έτσι μία άσκοπη επέμβαση. Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός, κ. Στέφανος Χανδακάς απαντά σε συνήθεις απορίες μας γύρω από την ελαστογραφία, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της στην μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Οι κύστεις είναι χώροι γεμάτοι με υγρό που αναπτύσσονται στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν κύστεις, καθώς ο σχηματισμός τους δεν συνοδεύεται απαραιτήτως από εμφανή συμπτώματα και συνήθως ανευρίσκονται τυχαία κατά τη γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι καλοήθεις και απαιτούν απλή παρακολούθηση, καθώς υποχωρούν αυτόματα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.  Ωστόσο, όπως μας εξηγεί ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, κ. Στέφανος Χανδακάς μερικές κύστεις διογκώνονται, μερικές περιέχουν αίμα, άλλες συστρέφονται και προκαλούν προβλήματα, όπως αιμορραγία ή/ και πόνο και μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική τους αφαίρεση.

Αυτό το διαβάσατε;