healthsolutions
Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017 14:07

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο

Η πραγματοποίηση εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό  κύκλο είναι μια εναλλακτική μέθοδος όπου η θεραπεία της γονιμότητας του ζεύγους γίνεται χωρίς φάρμακα.

Συνοπτικά,  συλλέγεται ένα μόνο ωάριο από την ωοθήκη, κατά την διάρκεια της ωορρηξίας,  χωρίς την προηγούμενη χορήγηση ορμονικών φαρμάκων διέγερσης. Η ανάπτυξη του ωοθυλακίου παρακολουθείται με υπερηχογράφημα και όταν το ωάριο έχει ωριμάσει, πραγματοποιείται η ωοληψία.

Ποιες γυναίκες είναι κατάλληλες για εξωσωματική σε φυσικό κύκλο;

Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία  γυναικών που θεωρούνται υποψήφιες για αυτή τη μέθοδο. Συγκεκριμένα:

  • Γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών, με φυσιολογικό εμμηνορρυσιακό κύκλο, που πληρούν τα κριτήρια για εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς πολλές απ' αυτές  δεν έχουν δυνητικά πρόβλημα στην εμφύτευση (π.χ. σαλπιγγικό παράγοντα ή υπογονιμότητα ανδρικής αιτιολογίας), οπότε, αντί να υποβληθούν σε ορμονική διέγερση και  IVF, μπορεί να πραγματοποιήσουν ένα πρόγραμμα 3 - 4 συνεχόμενων εξωσωματικών σε φυσικό κύκλο αποφεύγοντας τη διαδικασία της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Γυναίκες που έχουν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε μεγάλο αριθμό προσπαθειών εξωσωματικής, αλλά δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία και παράγουν μόνο ένα ή ελάχιστα ωάρια. Προτού καταφύγουν στη μέθοδο της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων, μπορούν να προσπαθήσουν κάποιους IVF κύκλους με το δικό τους, φυσικά παραγόμενο ωάριο.
  • Σε γυναίκες με δευτερογενή υπογονιμότητα, οι οποίες έχουν αποκτήσει ήδη ένα παιδί, και δεν επιθυμούν την ανάπτυξη και δημιουργία πολλών εμβρύων
  • Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν επιτρέπεται να λάβουν φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών
  • Σε γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή αποβολών
  •  Σε γυναίκες με προχωρημένη ηλικία ή με ιστορικό ανάπτυξης «κακών» ποιοτικά εμβρύων σε προηγούμενες προσπάθειες μετά από διέγερση πολλαπλών ωοθυλακίων

Τα οφέλη της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο είναι σημαντικά

  • Δεν υπάρχει καμία λήψη ορμονών για διέγερση ωοθηκών
  • Μηδενική πιθανότητα συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
  • Καμία πιθανότητα διδύμων κυήσεων
  • Ελαττωμένο κόστος
  • Καλύτερη ψυχολογία για τις γυναίκες, καθώς αυτός ο τρόπος απόκτησης παιδιού έχει μια πιο φυσική προσέγγιση για το ζευγάρι  

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο;

Η γυναίκα  η οποία θέλει να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση παρακολουθείται με υπερηχογράφικο και ορμονολογικό αιματολογικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του κύκλου της και μόλις το ωοθυλάκιό της φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος, τότε χορηγείται μία μόνο δόση ενός φαρμάκου ώστε να ωριμάσει το ωάριο που περιέχεται μέσα στο ωοθυλάκιο. Μετά από διάστημα 36 ωρών η γυναίκα επισκέπτεται στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και με τοπική αναισθησία, γίνεται η λήψη του ωαρίου υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Η μέθοδος είναι ανώδυνη και οι υποψήφιες γυναίκες μπορούν αμέσως μετά να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους χωρίς καμία δέσμευση.

Ακολουθεί η μικρο-γονιμοποίησή του (ICSI) με σπερματοζωάριο του συντρόφου. Εφόσον το ωάριο γονιμοποιηθεί, το έμβρυο καλλιεργείται στο εργαστήριο (in vitro), και εάν η ανάπτυξή του είναι κατάλληλη μεταφέρεται στη μήτρα την 2η ή 3η ημέρα της καλλιέργειας.

Ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο

Σύμφωνα με τα στατιστικά διαθέσιμα στοιχεία οι πιθανότητες επιτυχίας ανά γυναίκα που υποβάλλεται σ' αυτή τη θεραπεία σήμερα είναι μεταξύ 10%-15%, ενώ ανά εμβρυομεταφορά μπορεί να αγγίξει και το 50%. Ωστόσο υπολογίζεται πως έπειτα από 4 συνεχόμενους κύκλους εξωσωματικής με φυσικούς κύκλο το αθροιστικό ποσοστό κύησης μπορεί να ξεπεράσει το 35% καθιστώντας τη μέθοδο ιδιαίτερα ελκυστική για την υπογόνιμη γυναίκα.

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;