healthsolutions
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 09:51

Κιρσοκήλη: Ανώδυνη αντιμετώπιση

Όπως ακριβώς οι κιρσοί στα πόδια και η φλεβική ανεπάρκεια που δημιουργούν, έτσι και η κιρσοκήλη αφορά την ελικοειδή διάταση των φλεβών του όρχεως δημιουργώντας επίσης ανεπάρκεια. Στους περισσότερους άνδρες το πρόβλημα, για ανατομικούς λόγους, εντοπίζεται στον αριστερό όρχι. Υπάρχουν άνδρες που έχουν κιρσοκήλη και δεν το γνωρίζουν ενώ η όρθια θέση του άνδρα  ή του έφηβου, η ζέστη και η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να κάνουν την κιρσοκήλη περισσότερο ορατή. 

Η κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει τη ανδρική γονιμότητα

Η κιρσοκήλη συνήθως αναπτύσσεται αργά, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Εμφανίζεται σαν μια μάζα χωρίς πόνο στο άνω μέρος του όσχεος (του σάκου στον οποίο περιέχονται οι όρχεις). Οι φλέβες με τους κιρσούς μπορεί να φαίνονται και να προβάλλουν. Ωστόσο, η ύπαρξη κιρσοκήλης σε ένα από τους δύο όρχεις είναι σε θέση να επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος και στους δύο όρχεις και έτσι να είναι αιτία στειρότητας. Ειδικότερα, η κιρσοκήλη εμφανίζεται περίπου στο 11,7 % των ενήλικων αντρών και στο 25,4% που έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Η ακριβής σχέση μεταξύ αντρικής γονιμότητας και κιρσοκήλης παραμένει άγνωστη, αλλά είναι σαφές ότι το σπέρμα βελτιώνεται μετά την έγκαιρη χειρουργική διόρθωσή του προβλήματος. Επίσης, φαίνεται ότι η κιρσοκήλη προκαλεί βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων, οι οποίες αντιστρέφονται μετά την αντιμετώπισή της.

Προσοχή στους ηλικιωμένους

Εάν σε ένα άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας εμφανιστεί ξαφνικά κιρσοκήλη αυτό πρέπει να διερευνηθεί μήπως έχει δημιουργηθεί κάτι εντός της κοιλιάς του, όπως για παράδειγμα στους νεφρούς του, που οδηγεί στο σχηματισμό κιρσοκήλης. Οι έφηβοι και άνδρες που αισθάνονται ότι υπάρχει ένα πρήξιμο, παρουσιάζεται μια μάζα ή εκδηλώνεται πόνος στο όσχεο ή στους όρχεις τους πρέπει να συμβουλεύονται άμεσα γιατρό. Οι κυριότερες επιπλοκές της κιρσοκήλης είναι η ατροφία του όρχι που επηρεάζει έτσι και τη γονιμότητα.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία;

Ο ουρολόγος κάνει τη διάγνωση ψηλαφώντας τους όρχεις του ασθενούς, ενώ εκτιμά το βαθμό της παλινδρόμησης του αίματος με τη βοήθεια έγχρωμου υπερηχογραφήματος (triplex). Μεγάλη σημασία έχουν τα χαρακτηριστικά του σπέρματος, που ελέγχονται με το σπερμοδιάγραμμα το οποίο περιγράφει τα χαρακτηριστικά του σπέρματος. Για να γίνει το σπερμοδιάγραμμα, χρειάζεται φρέσκο δείγμα σπέρματος που έχει συλλεχθεί ύστερα από αποχή από το σεξ για τουλάχιστον 3 ημέρες.

Επικοινωνήστε με τον κο Μπαφαλούκα εδώ

Η αρχή της χειρουργικής θεραπείας είναι η διακοπή της κυκλοφορίας των σπερματικών φλεβών. Γίνεται απολίνωση και διατομή όλων των σπερματικών φλεβών. Η αιμάτωση του όρχεως εξασφαλίζεται από την παράπλευρη κυκλοφορία, κυρίως μέσω των αγγείων του σπερματικού πόρου. Η επέμβαση διενεργείται είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά. Είναι μια απλή και ασφαλής μέθοδος με, πρακτικώς, μηδενικά ποσοστά υποτροπών και επιπλοκών. Η τομή είναι πολύ μικρή και ο  ασθενής δεν νιώθει πόνο μετεγχειρητικά, εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, ενώ επιστρέφει στις δραστηριότητες του μέσα σε 3 ημέρες. Τα αποτελέσματα της βελτίωσης στην ποιότητα του σπέρματος μετά από τη διόρθωση της κιρσοκήλης φαίνονται στο σπερμοδιάγραμμα 3-4 μήνες μετά την επέμβαση.

Νικόλαος Μπαφαλούκας,  MD, Χειρούργος Ουρολόγος FEBU.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ourologia.eu/ ή καλέστε στα τηλέφωνα 210 6994100 και 6944 671969

 

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;