Για να υπολογιστεί η ωοθυλακιορρηξία, ο καταμήνιος κύκλος τους τελευταίους 6 μήνες θα πρέπει να διαρκεί 28 ημέρες. Σε αυτές τις γυναίκες η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 14η ημέρα. Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής του ωαρίου κυμαίνεται από μία έως δύο ημέρες, η γόνιμη περίοδος θα πρέπει να θεωρείται από την 14η έως την 16η ημέρα. Όμως σε αυτό θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι και το σπερματοζωάριο ζει και αυτό περίπου δύο ημέρες. Επομένως, οι γόνιμες ημέρες σε έναν τακτικό κύκλο 28 ημερών είναι από τη 12η έως τη 16η.
Επειδή, ωστόσο, πολλές φορές ενδέχεται να προκύψουν καθυστερήσεις στην ωοθυλακιορρηξία, καλό θα ήταν να προσθέσουμε άλλες δύο ημέρες, άρα καταλήγουμε στο διάστημα ανάμεσα στη 12η και τη 18η ημέρα. Για όσους δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη και χαρακτηρίζουν τις γόνιμες μέρες ως «επικίνδυνες», το διάστημα στο οποίο πρέπει να προσέχουν είναι το δεύτερο δεκαήμερο του κύκλου.
Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα ισχύουν, όπως προαναφέρθηκε, για τακτικούς κύκλους που διαρκούν 28 ημέρες. Για κύκλους μικρότερης διάρκειας, η ωοθυλακιορρηξία μετατίθεται νωρίτερα, ενώ για μεγαλύτερους αργότερα. Για παράδειγμα, σε κύκλο 24 ή 26 ημερών, οι γόνιμες μέρες μετατίθενται 2 ή 4 μέρες – αντίστοιχα – νωρίτερα του 18, ενώ σε κύκλο 35 ημερών πηγαίνουμε 7 ημέρες αργότερα.
Οι παραπάνω υπολογισμοί δεν θεωρούνται ασφαλής σε όσες γυναίκες εμφανίζουν ασταθή κύκλο καθώς οι γόνιμες ημέρες μπορούν να είναι νωρίτερα ή αργότερα σε σχέση με όσες έχουν σταθερό κύκλο.