healthsolutions
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 09:50

Αποβολή: Αίτια, Συμπτώματα και Διάγνωση

Για ένα ζευγάρι, η είδηση μιας εγκυμοσύνης συνοδεύεται από αισθήματα χαράς και σχέδια για τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως δυστυχώς, υπάρχει μια ανατροπή όλων αυτών των σχεδίων, λόγω της ξαφνικής «απώλειας» της εγκυμοσύνης, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία της γυναίκας.

Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τα αίτια, αλλά και τα συμπτώματα των αποβολών, υπενθυμίζοντας στις αναγνώστριες μας ότι μια αποβολή, όσο απρόβλεπτη και  δυσάρεστη να είναι, δεν σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση, το τέλος του ονείρου της μητρότητας. Με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να συμβεί ξανά.

Τι είναι η αποβολή

Αποβολή  ονομάζεται η κατάσταση εκείνη που μία εγκυμοσύνη σταματάει αναπάντεχα και αθέλητα, πριν από τον 5ο μήνα της κύησης. Στατιστικά, περίπου 15% των γυναικών αποβάλλουν, μετά από την κλινική διάγνωση εγκυμοσύνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό (95%) των αποβολών εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δηλαδή μέχρι τις 12 εβδομάδες.Αναλυτικότερα, σε μία πρώτη εγκυμοσύνη, η πιθανότητα αποβολής κατά μέσο όρο είναι περίπου 11-13%. Μετά από μια αποβολή, αυξάνεται λίγο στο 14-21%, μετά από δύο γίνεται 24-29% και μετά από τρεις φθάνει το 31-33%. Αυτά τα νούμερα επηρεάζονται πολύ από παράγοντες που αφορούν στις αιτίες των αποβολών, όπως για παράδειγμα είναι η ηλικία της εγκύου.

Αίτια αποβολής

Διάφορα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν αποβολή, όπως όταν:

  • Το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται, αργότερα όμως σταματάει η ανάπτυξή του, συχνά λόγω γενετικών, χρωμοσωματικών νοσημάτων (περίπου 50% των περιπτώσεων).
  • Η μητέρα έχει κάποια προβλήματα υγείας, όπως μη καλά ρυθμισμένο διαβήτη, θυρεοειδοπάθεια, θρομβοφιλία ή προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανατομία της μήτρας (ινομυώματα, πολύποδες, δίκερως μήτρα, ανεπάρκεια τραχήλου κλπ.) αλλά και ορμονολογικά προβλήματα.

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι η ηλικία της γυναίκας. Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο μεγάλης ηλικίας είναι η γυναίκα, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής. Η μικρότερη πιθανότητα είναι στην ηλικία των 27 ετών (10-12%). Ελαφρώς αυξημένη στις γυναίκες κάτω των 20 ετών (13%), μειώνεται στις γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών και αυξάνεται γρήγορα μετά τα 30, (35-39 ετών 25-40%), ξεπερνώντας το 53% στην ηλικία άνω των 45 ετών.

Συμπτώματα και Διάγνωση

Τα πιο συχνά συμπτώματα, είναι η αιμορραγία από τον κόλπο και ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά. Επιπλέον συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι ο πυρετός (μεγαλύτερος από 37,8°C), έξοδος από τον κόλπο κάποιου στερεού κομματιού ή κολπικά υγρά που μυρίζουν άσχημα. Αμέσως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν πάντα ότι θα αποβάλετε, αλλά σίγουρα είναι ανησυχητικά. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει τι συμβαίνει.Το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί να κάνετε κάποιο υπερηχογράφημα για να ελεγχθεί η εγκυμοσύνη, ίσως και κάποια αιματολογική εξέταση. Αν έχετε ομάδα αίματος Ρέζους Αρνητικό, θα χρειαστεί να κάνετε και κάποια ειδική ένεση για να προλάβετε πιθανά προβλήματα σε επόμενη εγκυμοσύνη.

Δύσκολα μπορεί να σταματήσει μία αποβολή που ήδη έχει αρχίσει. Σε περίπτωση που συμβεί, συνήθως χρειάζεται μια μικρή χειρουργική επέμβαση (απόξεση), για να «καθαρίσει» η μήτρα από τυχόν στοιχεία ή υπολείμματα της εγκυμοσύνης που έχουν παραμείνει μέσα και έτσι να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για επόμενη εγκυμοσύνη.

Και μετά την αποβολή, τί;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε μια αποβολή. Είναι εύκολο όμως να καταφέρουμε να ελαττώσουμε τις πιθανότητες να συμβεί ξανά, παίρνοντας ορισμένα μέτρα. Τέτοια μέτρα είναι η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ, των μη αναγκαίων φαρμακευτικών ή τοξικών-ναρκωτικών ουσιών αλλά, και η αποφυγή χτυπημάτων στην κοιλιά. Ο πυρετός και οι διάφορες λοιμώξεις σίγουρα αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής και η επίσκεψη στον κατάλληλο ιατρό είναι τελείως απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Η υγιεινή διατροφή, το σωστό σωματικό βάρος και η αποφυγή άγχους – stress, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την καλή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Κλείστε ραντεβού με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη εδώ

Μετά από μία αποβολή είναι φυσιολογικό η γυναίκα να αισθάνεται άγχος και λύπη. Σε κάποιες περιπτώσεις,  ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν και κατάθλιψη. Αν αισθάνεστε έτσι, θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί μας γιατί υπάρχουν μέτρα για να την αντιμετωπίσετε. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν θα πρέπει η γυναίκα να αισθάνεται ενοχές για κάτι που έκανε ( ή δεν έκανε) προκειμένου να προλάβει την αποβολή.Οι περισσότερες γυναίκες που παθαίνουν μια αποβολή, συνεχίζουν την ζωή τους αποκτώντας υγιείς εγκυμοσύνες μετά. Εκείνες που είχαν ήδη αποβολή, έχουν λίγο περισσότερες πιθανότητες να συμβεί ξανά, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ.

Ανάλογα με την περίπτωση, θα σας ενημερώσουμε αν θα πρέπει να περιμένετε κάποιο χρονικό διάστημα προτού προσπαθήσετε ξανά. Τις περισσότερες φορές, είναι πολύ ασφαλές να προσπαθήσετε το συντομότερο και κυρίως, μόλις εσείς αισθανθείτε έτοιμη. Ωστόσο αν είχατε δύο ή περισσότερες αποβολές, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε κάποιον εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο. Σε περίπτωση που η ηλικία σας είναι προχωρημένη, θα υποβληθείτε σε αυτόν τον εργαστηριακό έλεγχο μετά από την πρώτη σας αποβολή.

Η συμβουλή μου:

  • Ακολουθείστε πάντα αυτό που νιώθετε ΕΣΕΙΣ ότι είναι σωστό για ΕΣΑΣ, χωρίς να σας επηρεάζει η πίεση που σας ασκούν άλλοι ή το οικογενειακό σας περιβάλλον. ΜΗΝ επηρεάζεστε ΠΟΤΕ από συμβουλές ή εμπειρίες τρίτων.
  • Βγάλτε από τη ζωή σας ό,τι σας προκαλεί άγχος.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουμε.
  • Στενή συνεργασία μαζί μας και εμπιστοσύνη, θα φέρει το επιθυμητό για εσάς αλλά και για εμάς αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή μπείτε στην  ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.

Το Μαιευτικό & Γυναικολογικό  ιατρείο του Ανδρέα Κόμη είναι διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό για την παρακολούθηση μιας ασφαλούς εγκυμοσύνης, αλλά και για την ορθή διάγνωση - αποτελεσματική θεραπεία των διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων.

Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;