healthsolutions

Γυναικεία

Μεγάλη μερίδα γυναικών ταλαιπωρείται από την ενδομητρίωση, με το πιο συχνό σύμπτωμα να είναι ο πόνος στην κοιλιά λίγο πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκειά της (δυσμηνόρροια). Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, άνω του 40%, το οποίο δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα και η διάγνωση της ενδομητρίωσης τίθεται όταν η γυναίκα μπαίνει στη διαδικασία τεκνοποίησης, οπότε και παρατηρείται μεγάλη δυσκολία στο να μείνει έγκυος.

Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να καταρρίψουμε ένα μύθο που ανακυκλώνεται στους κύκλους των νεαρών γυναικών: ότι είναι αδύνατον λόγω του νεαρού της ηλικίας τους να πάσχουν από ενδομητρίωση. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ενδομητρίωση παρατηρείται από τη στιγμή της έναρξης της περιόδου στις γυναίκες. Συνεπώς, οποιαδήποτε γυναίκα πάνω από τα 13 έτη μπορεί να αποτελεί ασθενή, η οποία πάσχει από ενδομητρίωση.

Στις γραμμές που ακολουθούν θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας «υποψιάσουν», αλλά και για τις λύσεις που υπάρχουν πλέον στο «οπλοστάσιο» της σύγχρονης γυναικολογίας.

Οι συστάσεις που δίνουν οι γιατροί για απώλεια βάρους αφορούν τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες και θέλουν μελλοντικά να τεκνοποιήσουν. Ή να καταναλώνουν μικρές μερίδες ποικιλίας τροφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους χωρίς να παρεκτρέπονται.

Αν και η ελληνική νομοθεσία απαιτεί η δωρεά ωαρίων να είναι μια πράξη αμιγώς αλτρουιστική, τα δεδομένα στην Ελλάδα σήμερα φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικά.

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο κατά την διάρκεια του χρόνου πολλές γυναίκες να παρατηρούν διαταραχές στην περίοδό τους ή ακόμη και να μην έχουν καθόλου περίοδο. 

 Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια διαταραχή που εντοπίζεται σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών, σε ποσοστό που αγγίζει το 10-20% κυρίως των νεαρών κοριτσιών. Πρόκειται για τις  ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά σε μέγεθος, και που εντοπίζονται τις πιο πολλές φορές ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης.

Στον αγώνα δρόμου που επιδίδονται πολλές γυναίκες παγκοσμίως προκειμένου να εντοπίσουν τα αίτια που τους στερούν τη χαρά της μητρότητας αγνοούν έναν σημαντικότατο παράγοντα. Αυτόν των προβλημάτων  που  πιθανώς δημιουργούν οι σάλπιγγες. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα 10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας αποδίδεται σε προβλήματα στις σάλπιγγες με τις  περισσότερες γυναίκες να μην το γνωρίζουν.

Όσα και αν κατά καιρούς γράφονται για το ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας αυτό που θα πρέπει πάντα να θυμάστε είναι ότι η ηλικία είναι ο  νούμερο ένα εχθρός και φίλος σας για μια πιθανή τεκνοποίηση. Και αυτό ισχύει είτε αν θέλετε να μείνετε φυσιολογικά έγκυες είτε αν καταφύγετε στην μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η μήτρα είναι το ιδανικό περιβάλλον για να εγκατασταθεί και να μεγαλώσει ένα έμβρυο αφού μέσα σε αυτή θα «ζήσει» τις πιο μαγικές στιγμές της ανάπτυξής του. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί μέσα της με επιτυχία. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες παθήσεις που μπορεί να μετατρέψουν τη μήτρα σε ένα «αφιλόξενο» μέρος και να καταστήσουν την εμφύτευση του εμβρύου αδύνατη. Αυτές οι παθήσεις είναι ένας ενδομητρικός πολύποδας, οι ενδομητρικές συμφύσεις ή ακόμη και κάποιες εκ γενετής ανωμαλίες της μήτρας.  Ας δούμε ποιες είναι οι πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις εξαιτίας των οποίων η μήτρα δεν μπορεί να «δεχτεί και να κρατήσει» ένα έμβρυο.

Το ενδομήτριο είναι η «φόδρα» της μήτρας, συνηθίσουν να λένε οι γυναικολόγοι. Όταν αυτός ο ιστός που περιέχεται εντός του ενδομητρίου αναπτύσσεται και σε άλλες περιοχές- εκτός μήτρας- τότε η γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση. Η νόσος ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό γυναικών παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται πως το 7-10% πάσχει από ενδομητρίωση. Τα αίτια ωστόσο που την προκαλούν παραμένουν άγνωστα με μόνο εκείνο της κληρονομικότητας να έχει κάποια επιστημονική βάση.

Αυτό το διαβάσατε;