healthsolutions

Χρήσιμα

Τα κενά μνήμης κατά την περίοδο της κύησης θεωρούνται κάτι φυσιολογικό, καθώς πολλές γυναίκες αναφέρουν συχνά ότι ξεχνούν που έχουν τοποθετήσει διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, ενώ συχνά νιώθουν ότι χάνουν τον ειρμό της σκέψης τους και ξεχνάνε τι ήθελαν να πουν. Τι προκαλεί όμως, την απώλεια μνήμης στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο όμορφο «ταξίδι» στη ζωή μιας γυναίκας, σηματοδοτώντας παράλληλα μια περίοδο έντονων σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα προσεκτική θα πρέπει να είναι η έγκυος και με την καθημερινή φροντίδα της στοματικής υγιεινής, καθώς κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται ο βαθμός ευαισθησίας στην ανάπτυξη τερηδόνας και ουλίτιδας.  Γιατί όμως, εμφανίζονται προβλήματα στη στοματική υγεία των εγκύων;

Φέτος, το χειμώνα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και να θωρακιστούμε από τις εποχικές λοιμώξεις και κυρίως από τον νέο κορωνοϊό. Ειδικά, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη, πρέπει να προσέχουν διπλά, διαφυλάττοντας την υγεία του εμβρύου, αλλά και τη δική τους.

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες, οι οποίες κατά την εγκυμοσύνη τους έπαιρναν το αντιεπιληπτικό φάρμακο βαλπροϊκό νάτριο, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο -περίπου πενταπλάσιο- κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών, φανερώνουν τα αποτελέσματα μιας νέας γαλλικής επιστημονικής έρευνας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μια άλλη αμερικανική μελέτη, οι έγκυες που παίρνουν βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Η εγκυμοσύνη αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο όμορφη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Ωστόσο, απαιτεί και «θυσίες» προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία του μωρού σας, αλλά και η δική σας. Όσον αφορά στο κάπνισμα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για τους παθητικούς καπνιστές, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που κρύβει ο καπνός για την υγεία μας.

Ας δούμε λοιπόν, μικρές συμβουλές για να αφήσουμε στο παρελθόν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Ο προγεννητικός έλεγχος, έχει τον πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μιας γυναίκας που επιθυμεί να ζήσει το θαύμα της μητρότητας, διασφαλίζοντας την υγεία τόσο του εμβρύου, όσο και τη δική της. Περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην αρχή της εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης, με στόχο να «φανερωθούν» έγκαιρα προβλήματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τις κυριότερες εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου και την συμβολή του προληπτικού αυτού ελέγχου στην ομαλή ολοκλήρωση της κύησης.

Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός σε πολλές περιπτώσεις, αυτό όμως δεν ισχύει απόλυτα στην περίπτωση της εγκυμοσύνης και της γυναικείας γονιμότητας. Πλέον πολλές γυναίκες επιλέγουν να γίνουν μητέρες μετά τα 35 για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν την οικογένειά τους αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να οφείλεται σε βελτιωμένες επιλογές γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Για ένα ζευγάρι, η είδηση μιας εγκυμοσύνης συνοδεύεται από αισθήματα χαράς και σχέδια για τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως δυστυχώς, υπάρχει μια ανατροπή όλων αυτών των σχεδίων, λόγω της ξαφνικής «απώλειας» της εγκυμοσύνης, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία της γυναίκας.

Οι επιπλοκές της προεκλαμψίας είναι πολύ σοβαρές τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Έτσι η ανεύρεση εκείνων των γυναικών που βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία και η χορήγηση προφυλακτικής θεραπείας σε αυτές αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης τους. Πάντως σε όσες γυναίκες εμφανίσουν τελικά τη νόσο η μόνη ασφαλής  «θεραπεία» είναι ο πρόωρος τοκετός.

Τα τελευταία χρόνια, το δίλλημα φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή, αποτελεί ένα «καυτό» θέμα συζήτησης σε πολλά επιστημονικά συνέδρια αλλά και σε φόρουμ στα οποία συνομιλούν νέες μητέρες. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης, τα χιλιάδες post στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με τις πολέμιες να κατακρίνουν τις καισαρικές τομές και τις υπέρμαχες να τάσσονται υπέρ της προσωπικής επιλογής και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.

Αυτό το διαβάσατε;