healthsolutions

Χρήσιμα

Οι γυναίκες που έχουν άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, γεννούν κατά μέσο όρο νωρίτερα σε σχέση με εκείνες διανύουν εν ηρεμία την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη οι γιατροί να ελέγχουν τις εγκύους για τυχόν άγχος – και όχι μόνο για κατάθλιψη όπως γίνεται συχνότερα – κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Mπορεί η κακοκαιρία Barbara να βαίνει σε ύφεση, ωστόσο καθώς ακόμη δεν έχουμε αποχαιρετίσει το χειμώνα είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε ανάλογα ακραίες καιρικές συνθήκες στο εγγύς μέλλον.  Στις γραμμές που ακολουθούν μοιραζόμαστε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες που διανύουν την εγκυμοσύνη τους να προστατευθούν αποτελεσματικά από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια επιθυμούν να δοκιμάσουν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή και αυτό είναι απολύτως θεμιτό σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από εκείνες που υπαγορεύουν να επαναληφθεί η καισαρική τομή όπως για παράδειγμα, ο προδρομικός πλακούντας.

Λίγες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας μπορούν να συγκριθούν με τον φυσιολογικό τοκετό και τη γέννηση του παιδιού της. Η δυνατή αυτή εμπειρία αποτελεί μια απόλυτα φυσική διαδικασία που προετοιμάζει το νεογνό με τον καλύτερο τρόπο για τη ζωή εκτός της μήτρας, ενώ έχει πολλά οφέλη και για την υγεία της μητέρας.

Συναντήσαμε τον γνωστό μαιευτήρα γυναικολόγο Δρ. Θοδωρή Λιακάκο, φανατικό υπέρμαχο του φυσιολογικού τοκετού, ο οποίος απάντησε σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις και μας εξήγησε τα μοναδικά πλεονεκτήματά του, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Τα κενά μνήμης κατά την περίοδο της κύησης θεωρούνται κάτι φυσιολογικό, καθώς πολλές γυναίκες αναφέρουν συχνά ότι ξεχνούν που έχουν τοποθετήσει διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, ενώ συχνά νιώθουν ότι χάνουν τον ειρμό της σκέψης τους και ξεχνάνε τι ήθελαν να πουν. Τι προκαλεί όμως, την απώλεια μνήμης στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο όμορφο «ταξίδι» στη ζωή μιας γυναίκας, σηματοδοτώντας παράλληλα μια περίοδο έντονων σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα προσεκτική θα πρέπει να είναι η έγκυος και με την καθημερινή φροντίδα της στοματικής υγιεινής, καθώς κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται ο βαθμός ευαισθησίας στην ανάπτυξη τερηδόνας και ουλίτιδας.  Γιατί όμως, εμφανίζονται προβλήματα στη στοματική υγεία των εγκύων;

Φέτος, το χειμώνα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και να θωρακιστούμε από τις εποχικές λοιμώξεις και κυρίως από τον νέο κορωνοϊό. Ειδικά, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη, πρέπει να προσέχουν διπλά, διαφυλάττοντας την υγεία του εμβρύου, αλλά και τη δική τους.

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες, οι οποίες κατά την εγκυμοσύνη τους έπαιρναν το αντιεπιληπτικό φάρμακο βαλπροϊκό νάτριο, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο -περίπου πενταπλάσιο- κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών, φανερώνουν τα αποτελέσματα μιας νέας γαλλικής επιστημονικής έρευνας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μια άλλη αμερικανική μελέτη, οι έγκυες που παίρνουν βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Η εγκυμοσύνη αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο όμορφη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Ωστόσο, απαιτεί και «θυσίες» προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία του μωρού σας, αλλά και η δική σας. Όσον αφορά στο κάπνισμα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για τους παθητικούς καπνιστές, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που κρύβει ο καπνός για την υγεία μας.

Ας δούμε λοιπόν, μικρές συμβουλές για να αφήσουμε στο παρελθόν αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Ο προγεννητικός έλεγχος, έχει τον πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μιας γυναίκας που επιθυμεί να ζήσει το θαύμα της μητρότητας, διασφαλίζοντας την υγεία τόσο του εμβρύου, όσο και τη δική της. Περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην αρχή της εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης, με στόχο να «φανερωθούν» έγκαιρα προβλήματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τις κυριότερες εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου και την συμβολή του προληπτικού αυτού ελέγχου στην ομαλή ολοκλήρωση της κύησης.

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;