Στάδια
Το θετικό αποτέλεσμα σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ηλικία της μητέρας. Δραστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει και η ηλικία του πατέρα.
Η εμβρυομεταφορά είναι η τελευταία και ίσως η πιο σημαντική στιγμή της προσπάθειας για εγκυμοσύνη μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ακόμα και αν όλα έχουν πάει πολύ καλά μέχρι τότε και έχετε καλή απόκριση των ωοθηκών, παραγωγή αρκετών ωαρίων καλής ποιότητας και ανάπτυξη καλών εμβρύων, αν η εμβρυομεταφορά δεν γίνει σωστά, τότε η όλη προσπάθεια είναι καταδικασμένη να μην έχει επιτυχία.
Η πραγματοποίηση εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο είναι μια εναλλακτική μέθοδος όπου η θεραπεία της γονιμότητας του ζεύγους γίνεται χωρίς φάρμακα.
Μετά τη διέγερση των ωοθηκών και όταν ο γιατρός σας κρίνει ότι έχουν ωριμάσει ικανοποιητικά τα ωοθηλάκια σας τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της ωοληψίας. Γίνεται διακολπικά σε ειδική αίθουσα της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, υπό άσηπτες συνθήκες χειρουργείου, σε προγραμματισμένη πάντα ώρα. Υπάρχει συνεχής υπερηχογραφικός έλεγχος, ώστε να υπάρχει ακρίβεια στους χειρισμούς του γιατρού, ενώ η γυναίκα θα χρειαστεί ήπια νάρκωση ώστε να αποφευχθούν ακούσιες κινήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν βλάβες σε παρακείμενα όργανα.
Όταν μια γυναίκα καταφύγει τελικώς στην επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσει μωρό, τότε θα χρειαστεί να υποβληθεί στην διαδικασία της φαρμακευτικής διέγερσης των ωοθηκών της. Αυτή δεν απαιτείται αν επιλέξει την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με φυσικό κύκλο.