healthsolutions

Info

Η εμφύτευση και η ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα αποτελεί μία κρίσιμη περίοδο στην αρχή της εγκυμοσύνης, με τη μέλλουσα μητέρα να βιώνει έναν συνδυασμό συναισθημάτων ελπίδας, άγχους και προσμονής. Η αβεβαιότητα για το αν θα επιτύχει η εμφύτευση αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, ωστόσο κάθε γυναίκα οφείλει να είναι πλήρως ενημερωμένη για τους παράγοντες που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη διαδικασία, προκειμένου να μπορεί να διαχειριστεί τη συνθήκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η υπογονιμότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλά ζευγάρια παγκοσμίως και ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τακτικής προσπάθειας. Η αντιμετώπισή της μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολη και αγχωτική αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές ιατρικές θεραπείες και τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ένα ζευγάρι να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια.

Η εμφύτευση εμβρύου είναι μία κρίσιμη φάση στην αρχή της εγκυμοσύνης, η οποία συμβαίνει εντός των πρώτων δύο εβδομάδων μετά τη γονιμοποίηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να εστιάσετε στη διατροφή σας για να ωφελήσετε την διαδικασία.

Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μία πολύ καλή λύση για όσες γυναίκες επιθυμούν να αναβάλουν την απόκτηση ενός παιδιού. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ωστόσο μία γυναίκα είναι ότι ο αριθμός των ωαρίων που ανακτώνται και καταψύχονται μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία της μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του UCL, περίπου το 20% των γυναικών που υπεβλήθησαν σε θεραπεία γονιμότητας, όπως εξωσωματική γονιμοποίηση, για να συλλάβουν το πρώτο τους παιδί, έχουν τη δυνατότητα να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο στο μέλλον.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μία μέθοδο με υψηλά ποσοστά επιτυχίας ωστόσο δεν καταφέρνουν όλα τα ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους μωρό με την πρώτη προσπάθεια.

Έτσι, αρχίζουν να διερωτώνται, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποβληθούν σε μία δεύτερη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μία εξέταση διαφόρων μελετών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα φανέρωσε, ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά το αποτέλεσμα μίας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι ωφέλιμο να επισυναφθεί ωστόσο, ότι η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και η συνέχισή της καθίσταται αναγκαία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως η υιοθέτηση συγκεκριμένης διατροφής ή η πρόσληψη μη συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων μπορεί να επηρεάσει θετικά την έκβαση μίας εξωσωματικής γονιμοποίησης.  

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF = In Vitro Fertilization) είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να αποκτήσουν παιδί, όταν δεν ήταν σε θέση να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν όμως, μερικοί μύθοι που σχετίζονται με την εξωσωματική γονιμοποίηση και οι οποίοι λειτουργούν αποτρεπτικά  για τα ζευγάρια που θα μπορούσαν να καταφύγουν σε αυτή τη λύση για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.  Ας δούμε έξι κοινούς μύθους που «ανακυκλώνονται» αναφορικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση:

Η ηλικία των γυναικών έχει σίγουρα μεγάλο αντίκτυπο στη γονιμότητά τους. Η γονιμότητα κορυφώνεται στα είκοσι έτη και μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Όπως όλοι γνωρίζουμε, κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων (που καθορίζεται κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των ωοθηκών, πριν καν γεννηθεί), τα οποία κάποτε στη ζωής της -στην εμμηνόπαυση- εξαντλούνται, σηματοδοτώντας και το τέλος της αναπαραγωγικής της ικανότητας.

Πόσο ασφαλές είναι τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να εμβολιαστούν; Και πόσο διάστημα πρέπει να παρέλθει μετά τον εμβολιασμό για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες εξωσωματικής;

Στα ερωτήματα αυτά έδωσε απαντήσεις η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;