Info
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF = In Vitro Fertilization) είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να αποκτήσουν παιδί, όταν δεν ήταν σε θέση να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν όμως, μερικοί μύθοι που σχετίζονται με την εξωσωματική γονιμοποίηση και οι οποίοι λειτουργούν αποτρεπτικά για τα ζευγάρια που θα μπορούσαν να καταφύγουν σε αυτή τη λύση για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Ας δούμε έξι κοινούς μύθους που «ανακυκλώνονται» αναφορικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση:
Η ηλικία των γυναικών έχει σίγουρα μεγάλο αντίκτυπο στη γονιμότητά τους. Η γονιμότητα κορυφώνεται στα είκοσι έτη και μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Όπως όλοι γνωρίζουμε, κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων (που καθορίζεται κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των ωοθηκών, πριν καν γεννηθεί), τα οποία κάποτε στη ζωής της -στην εμμηνόπαυση- εξαντλούνται, σηματοδοτώντας και το τέλος της αναπαραγωγικής της ικανότητας.
Πόσο ασφαλές είναι τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να εμβολιαστούν; Και πόσο διάστημα πρέπει να παρέλθει μετά τον εμβολιασμό για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες εξωσωματικής;
Στα ερωτήματα αυτά έδωσε απαντήσεις η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου.
Η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και κατ’ επέκταση την επιτυχία των προσπαθειών τεκνοποίησης με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης καταγράφουν σχετικές επιστημονικές μελέτες.
Σε μια πρωτοποριακή ενέργεια προχωρούν επιστημονικοί φορείς της χώρας, ανοίγοντας τη συζήτηση σχετικά με την ίδρυση μιας δημόσιας τράπεζας κρυοσυντηρημένων εμβρύων, μιας «τράπεζας ζωής», όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, όπου τα πλεονάζοντα κρυοσυντηρημένα έμβρυα θα μπορούν να δίνονται για υιοθεσία σε ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.
Το παρόν άρθρο καλείται να απαντήσει στο ερώτημα αν και κατά πόσο επηρεάζει η παρούσα κρίση την υποβοηθούμενη ή ακόμα και τη φυσική αναπαραγωγή. Επηρεάζονται τα παραγόμενα έμβρυα από τον ιό, υπάρχουν επιπλοκές συσχετιζόμενες, τι συμβαίνει με τις προσπάθειες εξωσωματικής σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο; Τι γινόταν σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους, όπου η ανθρωπότητα απειλείτο από αντίστοιχες λοιμώδεις λαίλαπες;
Η γενετική συμβουλευτική είναι μία υπηρεσία υγείας που παρέχει πληροφορίες και συμβουλές σε ασθενείς και στους συγγενείς τους που διατρέχουν κίνδυνο κληρονομικής γενετικής διαταραχής, καθώς και σε άτομα ή ζευγάρια που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν πως μπορούν να γεννήσουν υγιή παιδιά.
Κάθε φορά που μια γυναίκα υποβάλλεται στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τόσο η ψυχολογία της όσο και η σωματική της ταλαιπωρία μπορεί και να αγγίζουν το «κόκκινο».
Αν είστε πάνω από 38 ετών και δεν μπορείτε να συλλάβετε φυσιολογικά τον τελευταίο χρόνο- αρκεί να έχετε συχνές επαφές- ή αν για κάποιους λόγους είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας αποδεδειγμένα είστε υπογόνιμοι, τότε ο γιατρός θα σας προτείνει τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η σπερματέγχυση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και μπορεί να γίνει σε φυσικό κύκλο -δηλαδή την ημέρα της φυσιολογικής ωορρηξίας της γυναίκας- ή μετά τη διέγερση των ωοθηκών με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ωορρηξία.