healthsolutions
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 08:28

Κονδυλώματα: Ο κίνδυνος των εφήμερων σχέσεων του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι παραδοσιακά παρατηρείται αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), με τα κονδυλώματα να αναδεικνύονται στον νούμερο ένα κίνδυνο που κρύβουν οι εφήμερες σχέσεις του καλοκαιριού. Η ξέγνοιαστη διάθεση, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ ανεβάζουν τη λίμπιντο και ταυτόχρονα δημιουργούν το ιδανικό κλίμα για χαλάρωση της χρήσης του προφυλακτικού, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV ή ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ανευρεθεί περίπου 150 τύποι του ιού,  από τους οποίους οι 40 προκαλούν βλάβες στα γεννητικά όργανα. Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός, κ. Στέφανος Χανδακάς μας μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων, τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αλλά και για τα μέτρα προφύλαξής μας.

Τι συμπτώματα εμφανίζει κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων;

Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες και ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον HPV δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο του ιού με τον οποίο μπορεί να έχετε έρθει σε επαφή. Οι δύο κύριες βλάβες που δημιουργούνται από τον ιό είναι τα γνωστά κονδυλώματα, τα οποία διαχωρίζονται σε επίπεδα και οξυτενή.

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι στρογγυλά μορφώματα που εξέχουν από τον ιστό πάνω στον οποίο αναπτύσσονται και είναι εύκολο να διαγνωστούν με το κολποσκόπιο, αλλά ακόμη και με γυμνό μάτι. Τα οξυτενή κονδυλώματα προκαλούνται από τύπους του ιού που είναι χαμηλού κινδύνου.

Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα κονδυλώματα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και η αναγνώρισή τους γίνεται μετά από κολποσκόπηση με τη χρήση ειδικού υγρού (οξεϊκό οξύ). Τα επίπεδα κονδυλώματα προκαλούνται από υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού και σχετίζονται με την τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN) και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η μόλυνση από τον ιό HPV δεν οδηγεί πάντοτε τη γυναίκα στο γυναικολογικό ιατρείο, γιατί στην περίπτωση των οξυτενών κονδυλωμάτων η βλάβη είναι πάντοτε εμφανής, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα επίπεδα κονδυλώματα.

Σε ποιες περιοχές μπορούν να εμφανιστούν τα κονδυλώματα;

Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα μολυσματικά και μεταδίδονται κατά τη στοματική, κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει ήδη μολυνθεί. Στις γυναίκες μπορεί να βρίσκονται στο αιδοίο, μέσα στον κόλπο, στο στόμιο του τραχήλου της μήτρας ή στον πρωκτό. Στους άνδρες, μπορεί να εντοπίζονται στη βάλανο του πέους, στο σώμα του πέους, στο όσχεο ή γύρω από τον πρωκτό.

Αναφερθήκατε νωρίτερα στη συσχέτιση των κονδυλωμάτων με την τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN). Θέλετε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε μεταβολές στη μορφολογία των φυσιολογικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας οι οποίες έχουν, ανάλογα με το στάδιο τους, τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Το κάθε στάδιο καθορίζεται από την έκταση της βλάβης καθώς και από τη μορφολογία των κυττάρων όπως αυτά παρατηρούνται στο μικροσκόπιο. Η εξέταση που μας προσανατολίζει ώστε να κάνουμε έναν πιο λεπτομερή έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής είναι το γνωστό τεστ ΠΑΠ. Το τεστ ΠΑΠ δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύονται οποιεσδήποτε αλλαγές στην μορφή των κυττάρων του τραχήλου. Για να διευκρινίσουμε την αιτία αυτών των αλλαγών είναι απαραίτητη η κολποσκόπηση και η μελέτη στο μικροσκόπιο τμημάτων ιστού που λαμβάνονται κατά τη διάρκειά της.

Υπάρχει θεραπεία για τα κονδυλώματα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη από HPV. Η μέθοδος που προτιμάμε σήμερα για την αντιμετώπιση των βλαβών είναι η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου. Είναι μία μικρή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε το τμήμα του τραχήλου που έχει προσβληθεί. Στη συνέχεια, αποστέλλουμε το δείγμα στο εργαστήριο ώστε να διευκρινιστεί πλήρως η έκταση της βλάβης.

Είναι απαραίτητο βέβαια στην περίπτωση που έχετε κονδυλώματα, ακόμη και εάν έχετε προβεί σε κάποια θεραπευτική πράξη για την αφαίρεσή τους, να ελέγχεστε τακτικά από τον γυναικολόγο σας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα της υποτροπής της βλάβης, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του ιού από τον οποίο έχετε προσβληθεί, η συνολικότερη κατάσταση του οργανισμού σας, το αν καπνίζετε, το αν πάσχετε από άλλα νοσήματα που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού κ.α.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας προς τις αναγνώστριες μας;

Δεδομένου ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος προφύλαξης είναι η αποφυγή των ερωτικών επαφών, πράγμα ανεδαφικό, θα έλεγα ότι  η χρήση προφυλακτικού είναι πάντοτε επιβεβλημένη. Ιδιαίτερα για όσες γυναίκες δημιουργούν εφήμερες σχέσεις και αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους, η τακτική εξέταση στο γυναικολόγο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναβάλλεται.

Στέφανος Χανδακάς, Ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesisΜαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drchandakas.gr  ή καλέστε στο τηλέφωνο: 210 6436258.

Διαβάστε επίσης από τον κο Χανδακά:

 

 

Αυτό το διαβάσατε;