healthsolutions

Info

Η σπερματέγχυση είναι μία πολύ δημοφιλής μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης. Κι αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μια από τις απλούστερες μεθόδους ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία είναι πολύ κοντά στη φυσική διαδικασία της γονιμοποίησης.

Οι γυναίκες γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων, τα οποία σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου μειώνονται όχι μόνο σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα, επηρεάζοντας άμεσα την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Με τον όρο «ωοθηκική εφεδρεία» εννοούμε τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωοθυλάκια, η οποία αρχίζει και μειώνεται σταθερά στις γυναίκες μετά την ηλικία των 35. Στην εποχή μας, όπου οι περισσότερες γυναίκες αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας, η αξιολόγηση της ωοθηκικής εφεδρείας μπορεί να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα επίπεδα της γυναικείας γονιμότητας. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων μιας ορμόνης που λέγεται αντιμυλλέριος (anti-müllerian hormone - AMH). Τι είναι όμως, αυτή η ορμόνη, πότε πρέπει ελέγχονται τα επίπεδά της και γιατί συνιστά έναν πολύτιμο δείκτη για τη διερεύνηση της γυναικείας γονιμότητας;

Δύο ερευνητές από το τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, η  Audrey Gaskins και ο Jorge E. Chavarro, οι οποίοι έχουν επικεντρώσει την έρευνά τους στη διατροφή και τον ρόλο της στη γονιμότητα, μοιράζονται μαζί μας τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Η υπογονιμότητα αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην εποχή μας, ενώ αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με τους κοινωνικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς των σύγχρονων κοινωνιών. Όπως μας εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ και ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής «μια από τις βασικότερες αιτίες, είναι η καθυστερημένη απόφαση των ζευγαριών να γίνουν γονείς με κεντρικό άξονα την ηλικία της γυναίκας, η οποία δεν γνωρίζει τα όρια της γονιμότητας της και μεταθέτει την εγκυμοσύνη όλο και αργότερα. Φαίνεται πως στις μέρες μας οι γυναίκες έχουν αποκτήσει ένα νέο τρόπο ζωής και επιλέγουν να εξασφαλίσουν την επιστημονική τους κατάρτιση, την οικονομική τους αυτονομία και την επαγγελματική τους πρόοδο, αγνοώντας σημαντικές πληροφορίες για τον ίδιο τους τον οργανισμό και τη λειτουργία του».

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες  μελέτες ασχολούνται με την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην υπογονιμότητα, εστιάζοντας στις καθημερινές συνήθειες και γενικότερα τον τρόπο ζωής (lifestyle).

Από την άλλη, η κατανάλωση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου, την αποκατάσταση φλεγμονών και εκζεμάτων, την ανακούφιση συμπτωμάτων της ψωρίασης και την επούλωση πληγών.

Τα τελευταία χρόνια, το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών, με αποτέλεσμα την πληθώρα δημοσιεύσεων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων με σχετική θεματολογία και το ξεκίνημα εκτενούς δημοσίου διαλόγου. Πολλά ερωτήματα έχουν συνδεθεί άμεσα με το πρόβλημα, όπως η δημογραφική σύσταση της Ελλάδας και πώς αυτή προβλέπεται να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του φαινομένου αλλά και ποια μπορεί να είναι η αντιμετώπιση η/και η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα.

Η ανάγκη διακοπής του καπνίσματος για τους περισσότερους συνδυάζεται με την ανησυχία σχετικά με τις βλαπτικές επιδράσεις στη λειτουργία του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Από την άλλη, η εικόνα μίας εγκύου που καπνίζει προκαλεί αντιδράσεις και ερωτηματικά, λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν τις συνέπειες του καπνίσματος στη γονιμότητα, ενώ στο πλαίσιο της αναζήτησης των αιτιών αδυναμίας σύλληψης λίγοι είναι αυτοί που υπολογίζουν και το κάπνισμα.

Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο καθώς από τις 140.000 γεννήσεις που είχαμε το 2008, φτάσαμε σε μείωση της τάξης του 50% μέσα σε μια δεκαετία ενώ το 2011 ήταν κομβική χρονιά για την υπογεννητικότητα, καθώς για πρώτη φορά στην χώρα μας μετά το 1946, είχαμε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους. Ακόμη και αν πάρουμε δραστικά μέτρα αντιστροφής της κατάστασης θα απαιτηθούν δεκαετίας για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Οι πολύποδες και τα ινομυώματα της μήτρας είναι αρκετά συχνά και αφορούν ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Ποια είναι τα συμπτώματα που δίνουν και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από το λείο μυϊκό ιστό και εντοπίζονται σε περίπου μία στις δύο γυναίκες άνω των 35 ετών.Τα κύρια συμπτώματά τους είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας, ο πυελικός πόνος και το αίσθημα πίεσης ενώ δίνουν και συμπτώματα από το ουροποιητικό και το έντερο και παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως εξηγεί η Σοφία Καλογήρου, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος η διάγνωση γίνεται με γυναικολογική εξέταση σε συνδυασμό με υπερηχογραφικό έλεγχο ή άλλες διαγνωστικές απεικονίσεις όπως η μαγνητική τομογραφία.

  • fb
  • yt

Αυτό το διαβάσατε;